Most & Itt

Taní-tani

Gőzerővel készülnek a kormányzásra a Fiúk, ezúttal nem bíznak semmit a véletlenre. Ami persze nagyon is érthető, nem akarnak úgy járni...

Gőzerővel készülnek a kormányzásra a Fiúk, ezúttal nem bíznak semmit a véletlenre. Ami persze nagyon is érthető, nem akarnak úgy járni, mint jó tíz évvel ezelőtt. Akkor, számukra is váratlanul, a kezükbe hullott az országalma, ők meg ott álltak megfelelő káderek és utánpótlás nélkül, s végül, jobb meggyőződésük ellenére, kénytelenek voltak a szalonnazabáló kisgazdákat is bevonni a kormányzásba.

Ők maguk nevezték egymás között szalonnazabálóknak a kisgazdákat, de hát nélkülük sehogyan sem jött volna össze a kormányzás. Ha nincsenek a szalonnazabálók, nem lett volna Orbán-Torgyán kormány - mindnyájunk dicsőségére és nem utolsósorban épülésére.

 

Most nyilván nem akarnak hasonló hibát elkövetni a Fiúk. Vonáéktól már félnek, mint ördög a tömjénfüsttől, maradnának Semjén úr semmire sem elegendő kereszténydemokratái, ők azonban olyannyira nem számottevőek, hogyha önállóan indulnának a választásokon, talán még utolsók sem lennének.

 

A maguk erejére kell hát támaszkodniuk a Fiúknak. Meg persze azokra a káderekre, akiknek a képzése már jó ideje folyik a Lakiteleki Népfőiskolán. Hogy miből van erre pénz – a kormány ugye csak elvon az oktatástól, a Fidesz meg el van adósodva - azt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni. De talán nem is a mi dolgunk ez, jobb is, ha nem kötik az orrunkra, van nekünk gondunk enélkül is épp elég, ne keressük még a bajt is fölöslegesen.

 

 


Állítólag igen rangos tanári gárda okítja a jövendő fideszes hivatalnokokat a Lakiteleki Népfőiskolán. Ami szintén rendjén való: sok lesz a feladat, sok embert kell kiválasztani. A tervek szerint az összes állami vállalatnál és minisztériumnál fejek fognak hullani, főosztáályvezetőig bezárólag mindekinek útilaput kötnek a talpára – új ország épül a megmaradt 93 ezer négyzetkilométeren.

 

Kell hát az utánpótlás, a megfelelő számú jól felkészült szakember, de most nagyon úgy tűnik, nem lesz ezzel baj, a Fidesz főnökség színe-java ott szorgoskodik a Népfőiskola környékén. Órákat adnak, kádereket képeznek, rendületlenül.

 

Még egy Képzési Igazgatóságot is létrehoztak, ez fogja össze, magyarul: koordinálja az ott zajló lázas tevékenységet. Maga Orbán Viktor is tanít időnként, már amikor ideje engedi, Overdose etetése és egy-egy magánjellegű, ám szigorúan költségtakarékos mexikói kiruccanás között. Fontos tárgy jutott a Vezénylő Tábornoknak, polgári értékrendre tanítja a jövő csinovnyikjait. Összetett és komplex kurzus, valljuk be - sok minden belefér, tisztesség és hazafiság elegye ez, kellő mértékű ájtatossággal leöntve. És nyilván mértéktatásra is oktatni kell majd a netán túlságosan kapzsinak mutatkozókat: ne mi kapjuk a legtöbbet, emeli majd feddőleg a mutatóujját azok felé, akik a többiekénél is nagyobb kanállal kotorásznak a leveses fazék zavarosában.

 

A polgári értékrend tehát minden jel szerint értő kezekben van. Persze kellene még némi gazdasági alapismeret is. Varga Mihály ugyan szerepel az újságban is olvasható tanerők listáján, de ő valójában a Fideszen belül is csak amolyan kirakatfigura - arra tartják, hogy ne kelljen azt csinálniuk, amit ő javasol. Az igazi nagyvad Simicska Lajos lenne, talán inkognitóban ő is tanít már Lakiteleken – ami azt illeti, van tőle mit ellesni. Még lehet jelentkezni az általa vezetett „Hosszú Bájtok Éjszakája“ elnevezésű szemeszterre, s ha minden jól megy, a „Mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni“ kurzuson is akad néhány szabad hely.

 

És talán a jó emlékezetű Schlett Csaba is vállal valamit a jövő nemzedékének okosításából. Ha valakinek nem ugrana be, hogy kiről van szó, ő volt az az áldozatkész ember, aki egyetlen nap leforgása alatt 14 darab köztartozásos Fidesz-közeli céget vásárolt Kaya Ibrahim és Joszip Tot eltűnt útleveleinek felhasználásával.

Mindez igen jól és szervesen illeszkedik a polgári értékrendhez, fakultatív tárgyként pedig még szerverfeltörést is a lehet tanulni. A polgári családmodellt valószínűleg az időnként haza-hazaruccanó Deutsch Tamásra bízzák, a rugalmas alkalmazkodás és az átváltozás művészetét pedig Schmitt Pál lesz képes a legeklatánsabban megjeleníteni.

Mondjuk az kicsit aggályosnak tűnik, hogy a női dolgok felelőse Pelczné Gáll Ildikó, de idővel nyilván ő is felnő majd a feladathoz.

 

Hogy a Jobbikkal való kapcsolattartást ki tanítja, azt sajnos jelenleg még igen sűrű homály fedi. Pedig tényleg nem lenne jó, ha a Fiúk elfeledkeznének erről a stúdiumról. Merthogy fontos tantárgy ez is: ha netán a választási matematika kiszámíthatatlansága folytán mégis úgy adódna, hogy Orbán Viktor és felesége két voksolási forduló között kénytelenek lesznek Vonáéknál aranyló húslevest ebédelni, nem lenne jó, ha a Fidesz szimpatizánsait sokkolná ez a majdan felismert szükségszerűségnek elkeresztelt pálfordulás.

 

A Klubháló - www.lubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2009.09.01 09:09

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.