Most & Itt

Tájékoztat, tart, kitart

Megsértődött a köztelevízió, durcás óvodást játszik, amiért elvették tőle a lapátkáját és a homokozó vödröcskéjét. Csúnya dolog...

Megsértődött a köztelevízió, durcás óvodást játszik, amiért elvették tőle a lapátkáját és a homokozó vödröcskéjét.

Csúnya dolog, nem is érti az ember, miért hagyja az óvónéni az ilyet.

 

A történet ott kezdődött, hogy néhány hónappal ezelőtt a köztévé vezetése egyetlen tollvonással kitette a Napkelte szűrét a reggeli adásból. Gyárfás Tamás műsorának még egyéves szerződése volt a köztévével, az adás nem került semmibe az adófizetőknek, lévén reklámidő fejében készült, most viszont majd jókora kötbért kell fizetni – már ha a független magyar bíróság megítéli az egyébként alapból járó ngyon sok millió forintot.

 

Persze, a nézők – a zemberek – nem maradtak reggelelenként nézni való nélkül, a Napkelte helyett egy ideje a Ma reggelből okosodhatnak. A köztévé reggeli műsorát korábban kitartóan bojkottáló ellenzéki politikusok ettől kezdve rendszeres vendégek lettek a stúdióban, hirtelen nem lett nehéz a korai kelés, és minden a köz tájékoztatásának lett alárendelve.

A köztévé ugyanis nem csupán tájékoztat, de tartása is van.

 

Ezt követően kiderült, hogy a költségvetésben nem szavazzák meg a köztévének szokásjogon járó plusz 9 és fél milliárd forintot. Nem arról van szó, hogy az MTV egyetlen árva fillért sem kap az adófizetők pénzéből. Mi adófizetők, továbbra is nagyon sok pénzt dobunk össze a közszolgálati műsorokért, mindössze a plusz 9 és fél milliárdot nem adja oda az intézménynek automatikusan az országgyűlés többsége.

 

A köztévé ekkor úgy döntött, nem közvetítiti a napokban kezdődő isztambuli rövidpályás úszó eb-t, sőt a jövő évben esedékes budapesti úszó EB közvetítését is lemondja.

Anyagi okokra hivatkozva természetesen.

 

A döntés hátterében azonban ennél furmányosabb indok rejlik: nemcsak az, hogy az elmaradt versenyek miatt a kormány szűkmarkúságát lehet hibáztatni, de ütni lehetett a köztévét azóta beperlő napkeltés produceren, Gyárfás Tamáson is.

Gyárfás úr ugyanis nem csupán a Napkelte producere, de a Magyar Úszószövetség elnöke is egyben, ebbéli minőségében pedig minden tekintetben felelős a magyar úszósportért. Márpedig, ha nincs közvetítés a jövő évi úszó eb-ről, akkor talán verseny sem lesz, legalábbis Budapesten nem. Ami pedig valljuk be, nagy blama, és természetesen Gyárfás, de főként a kormányzat impotenciájának újabb bizonyítéka.

 

Az országgyűlés időközben elfogadta a költségvetést, benne a köztelevízió 9 és félmilliárddal megkurtított apanázsát. Mire a köztévé, Gordonka széttaposta a homokváramat felkiáltással világgá kürtölte, hogy bezárja vidéki stúdióit, valamint utcára tesz egy csomó embert.


Egy régi dakota mondás szerint: ahol a szükség, közel a segítség. Orbán Ne Mi Kapjuk a Legtöbbet Viktor  személyesen nyilatkozott a köztévének, bírják ki a választásokig, mondta, csak addig tart a szűk esztendő. Vagyis, nem csupán az országra virrad majd fel egy szebb nap, de a köztévére úgyszintén: lesz majd megint pénz mindenre.

 

Például arra az 1625 mobilra, amit a nehéz, sőt kilátástalan helyzetben lévő intézmény éppen most készül megvásárolni a munkatársai számára. 1600-an dolgoznak a köztévében, úgyhogy érthető, ha ennél csupán éppen hogy több az előfizetések száma. Mi más ez, ha nem maga a takarékosság: a Blackberry nevű készülékből például csak 100 darab megvásárlását tervezik, ami szintén egy nagyon költségkímélő megoldásnak tűnik, lévén egy ilyen készülék átlagos ára még a százezer forintot sem éri el, mindössze 90 000-et kóstál. Ha nagy tételben vesz az ember, nyilván kap még valamennyi kedvezményt. És az előfizetés is csupán 6000 forint havonta és darabonként, de nyilván ebből is engednek valamit, nagyvásárlóknak legalábbis.

 

Közben kiderült, hogy a köztévé mégis közvetíti rövidpályás úszó eb-t, a nemzetközi műsorszóró ugyanis a hivatalos indoklás szerint megsajnálta a sanyarú helyzetben lévő, kormányzati elnyomás alatt görnyedő intézményt, és ingyen adja nekik a műsor sugárzásához szükséges jelet.

 

Ezt tehát közvetíti majd a mi köztelevíziónk - a jövő évi budapesti úszó eb sugárzása még necces.

 

Amit viszont biztosan nem láthattak a nézők, az a Táncsics-díj idei átadása. Legutóbb, meg két évvel ezelőtt is, közvetítették a ceremóniát, ám az idén erre sem futotta. Arra gondolni sem merünk, hogy nem volt fontos, hogy sokan lássák amint Törőcsik Mari (színművész), Görgey Gábor (író), és Nagy Sándor (szobrász) átveszi a díjat az alapítvány elnökétől Gyurcsány Ferenctől (politikus).

 

És nyilván kicsinyes bosszúról sem beszélhetünk, hiszen köztudott, hogy a köztévé mindig is elsőrendű feladatának tekintette a nézők teljes körű tájékoztatását.

Közben persze kitartanak a választásokig, hiszen erre kérte őket Orbán Ne Mi Kapjuk A Legtöbbet Viktor. Márpedig tudjuk, vannak olyan kérések, amelyekre már csak a nézők érdekében is botorság lenne nemet mondani.

 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

 

Most & Itt
2009.12.08 11:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.