Most & Itt

Szebb a Páva, mint a pulyka

Fellélegezhetnek a pécsiek. Most már szinte majdnem biztos, hogy ha csak nem jön közbe valami, akkor nem lesz nyilvános akasztás a városukban....

Fellélegezhetnek a pécsiek. Most már szinte majdnem biztos, hogy ha csak nem jön közbe valami, akkor nem lesz nyilvános akasztás a városukban. Még kivégzéseket sem tartanak, erre akár mérget is vehetünk.

Páva Zsolt, a frissen megválasztott polgármester – ezúton is gratulálunk – ugyanis megígérte. „Nem nyilvános akasztást szeretnék tartani, vagy kivégzéseket, nem áll módomban egyébként sem” mondta az akkor még polgármester-jelölt egy héttel ezelőtt az ATV reggeli műsorában.

Ne menjünk bele, hosszú. Szerintem, ha módjában állna, akkor sem akasztana. Legföljebb egy kis boszorkányüldözés férne bele, de az is csak módjával. Dolgozni akarok, mondta Páva Zsolt nem sokkal megválasztása után, ezt pedig, mint annyi minden mást, el kell hinnünk neki. Ha pedig dolgozás van, akkor nem lesz baj: a boszorkányüldözés nem szerepel a mindenkori polgármester munkaköri leírásában.

Szili Katalin abban bízott, hogy sokan bíztak benne. Hogy a mi Katink majd hozza a szavazatokat – ki, ha ő nem? - és legyőzi a gonosz, hétfejű sárkányt.

Csodák csak a mesékben vannak, ott sem nagyon szeretjük őket. Bejött a papírforma, még akkor is, ha titokban volt miben reménykedni.

Például abban, hogy a pécsiek klasszisokkal jobbak az országos átlagnál. Nagy hagyományokkal rendelkező egyetemi város, ha minden igaz, jövőre Európa kulturális fővárosa. Elvárható lett volna, hogy nem dőlnek be a szép szavaknak, és a konkrétumok is érdeklik őket. Például, hogy mit kezdene a Fidesz az országgal, s mihez kezdene Péccsel?

Túl azon az evidencián persze, hogy Orbán Viktor Mihály alatt minden jó lesz.

A tét mindkét versenyző számára nagy volt: ha Páva nem nyer, vagy csak nyögvenyelősen, akkor eltűnik a süllyesztőben. Így is eltűnhet persze, nem tett semmi különöset. Nem volt hős, és a szükségesnél ügyesebb sem - mindössze annyi történt, hogy hozta a kötelezőt.

Most Fidesz-közeli időket élünk, olyanokat, amikor a Fidesznek kötelező nyerni. Egy döntetlen, de még egy nagy nehezen kicsikart, verejtékes győzelem is vereséggel ér fel. A vereség pedig maga a halál. A tömeg győzelmi kényszerbe hajszolja az övéit, visszaszerezzük Magyarországot, és majd csak akkor engedjük ki a kezünkből, ha lemondunk róla.

Ezt üzente a Vezénylő Tábornok a győzelem diadalmas éjszakáján, és ilyenkor kell örülnünk annak, hogy Páva Zsoltnak nem áll módjában kivégzéseket, akasztásokat tartani. Nem mintha erre tette volna a fel az életét, de ha parancsba jön a párttól, akkor nem biztos, hogy képes ellenállni a felkérésnek. 

Márpedig a Fidesz nem kormányzásra készül, hanem leszámolásra. Nem javítani akarnak a dolgokon, hanem bosszút állni.

Bosszút állni azokon, akik miatt közel nyolc éven keresztül nem volt módjuk bosszút állni senkin. Akik miatt messziről szagolhatták csak a húsos fazék felől jövő fenséges illatokat, akik miatt eladósodott a párt, akik miatt elestek a csókosok a zsíros megrendelésektől.

Nem engedjük ki a kezünkből Magyarországot, mondta a vezénylő Tábornok. Csak ha már mindenünk meglesz - ház, nyaraló, luxusautó, és a világ országait is meguntuk már körbejárni.

Bárhogy is ragozzuk, a Fidesz fölényesen nyert Pécsett. Még akkor is ezt kell mondanunk, ha volt egy kis szavazószállítási ügy a kampánycsend ideje alatt. Nem jelentős, csupán néhány lelkes aktivista gyerekes játéka a pártközpont hallgatólagos jóváhagyásával. Csináljátok gyerekek, ha így akarjátok. És ők csinálták: hosszú, személyes adatokat tartalmazó listával a kezükben, négykerekű járművekkel vitték a szimpatizánsokat szavazni. 

Volt már ilyen, 2006-ban, de akkor sem volt mitől félni. Akkor a Vezénylő Tábornok arra bíztatta a híveit, hogy sértsék meg a kampánycsendet. Majd kimosnak az ügyvédek, mondta, oszt jó napot.

Nyilván nem befolyásolta jelentősen az eredményt ez a kis választási csalásnak nevezett otrombaság, nyert volna a Fidesz enélkül is. De éppen ezért riasztó, ami történt: még belegondolni is félelmetes, mire lettek volna képesek ezek a mindenre elszánt derék aktivisták, ha a Fidesz úgy érzi, hogy szoros a verseny? Netán – feltéve, de meg nem engedve – úgy gondolja, hogy vesztésre áll? 

Jobb az ilyenben nem belegondolni, az ember egészsége fontosabb - még fel kell nevelnünk a gyerekeinket.

Azért, bármennyire is hihetetlen, valahol a szocialisták is jól jártak ezzel a mostani fiaskóval. Ha ugyanis netán Szili nyer, vagy csak nagyon kis különbséggel veszít, akkor nincs se isten, se ember, aki megakadályozta volna e sokat tapasztalt pártot, hogy a mostani házelnököt indítsa kormányfőjelöltként.

Persze, a szocik most sincsenek könnyű helyzetben, de így legalább marad némi esély arra, hogy már most, de legkésőbb holnap reggel 8 órakor hozzákezdenek egy alkalmas kormányfőjelölt kereséséhez. Ami egyébként többnyire nem szokott nekik sikerülni. Annak idején Gyurcsány Ferencet sem ők találták ki, hanem, ki tudja honnan, magától bukkant elő.

Most egy ilyen szerencsés fejleményre annyi esélyük van, mint egy ötösre a lottón. Idejük lesz bőven: egy-két, vagy akár annál is több választási ciklus. Hacsak Orbán Viktor Mihály vissza nem állítja addigra a királyságot. (Orbán-közeli informátorunk szerint jelenleg nincsenek ilyen tervei – megelégszik az örökös államelnökséggel is.) 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata


Most & Itt
2009.05.11 22:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.