Most & Itt

Szabad-e Orbánt anyázni?

Először az MTK közleményét olvashattuk, amelyet a Felcsút SE elnökének írtak. Mészáros Lőrinc Úr Elnök Tisztelt Elnök Úr ! A...

Először az MTK közleményét olvashattuk, amelyet a Felcsút SE elnökének írtak.

Mészáros Lőrinc Úr Elnök

Tisztelt Elnök Úr !

A tegnapi Videoton II - MTK Budapest bajnoki mérkőzés után a szurkolók egy csoportja megengedhetetlen módon viselkedett a felcsúti stadionban.

E szurkolói cselekedet nem méltó az MTK értékrendjéhez, szellemiségéhez. 123 éves klubunk mindig is példamutató módon képviselte a magyar labdarúgást eredményeivel és sportkultúrájával egyaránt.

A kis létszámú szurkolói csoport elfogadhatatlan cselekedetei miatt az MTK nevében elnézést kérek Öntől és a Videoton egész csapatától.

Az MTK Vezetősége a mai napon vizsgálatot kezdeményezett azért, hogy az egyes szurkolók e cselekedetben való részvételét kiderítse és a szükséges szigorú intézkedéseket meghozhassa. A vizsgálat eredményeiről Önt személyesen tájékoztatni fogom.

Budapest, 2011. augusztus 29.

Rendes, semmitmondó levél. Nem derül ki belőle semmi, lapos közhelyek gyűjteménye. Írhatták volna Rákosi Mátyás, Kádár János, esetleg Szijjártó Péter titkárságán is.

„Szurkolók egy csoportja megengedhetetlen módon viselkedett.”

Vajon mit tettek az MTK közismerten vérmes drukkerei? Összetörték a felcsúti stadiont? Fölszedték a frissen lerakott székeket? Zsidóztak, Cigányoztak? Trianont éltették?

Ismerős a hangvétel, a stílus: az egykori pártállamban olvashattunk ilyen, és hasonló közleményeket. Ha azt írta az újság a hetvenes években, hogy fiatalok egy csoportja államellenes cselekedetben vett részt, akkor lehetett tudni, hogy az illetők március 15-én a Petőfi szobornál kokárdával a mellükön koszorúztak.

Ha a fennálló rend megdöntésére alkalmas cselekedetet folytattak, az magyarra fordítva azt jelentette: Beszélőt olvastak, terjesztettek, esetleg repülő egyetemeket szerveztek.


Egy nappal később a megyei újságból már az is kiderült, amit persze sejteni lehetett: a mintegy harmincfős MTK-s kemény mag 4-5 tagja nem a kerítést bontotta le, hanem a Felcsút meccsein rendszeresen jelenlévő Orbán Viktort szidalmazta. Az nem derült ki, hogy mi módon tették ezt: miniszterelnöki ténykedésével nem voltak kibékülve, netán vélt származására tettek megjegyzéseket.

Más forrásokból azonban tudjuk, hogy Orbán Viktort anyázták az MTK-sok. Nem örömlányként emlegették az édesanyját, hanem a vele létesítendő szexuális aktusra, mint lehetséges cselekedetre biztatták.

Megszokott dolog ez a magyar pályákon, fel sem tűnik. Bírónak, ellenfélnek, mindenkinek kijár. Az MTK-nak emellett a zsidózás, kispestieknek, újpestieknek a cigányozás, vidéki csapatoknak a bunkó paraszt.

És bónuszként rendőrt lehet dobálni, rendőrló alá teniszlabdákat szórni.

A fehérváriak videóra vették a történteket, s állítólag lesz még folytatása az ügynek. A kék-fehér szurkolók szerint ez azért nem biztos, mert akkor kiderülne, hogy az Orbán anyázását követő csetepatéban a Felcsút elnöke, Mészáros Lőrinc ütött először.

Nem tisztünk igazságot tenni az ügyben, nem voltunk ott. Inkább arra fókuszálnánk, hogy szabad-e ma Magyarországon anyázni Orbán Viktort.
Szerintem szabad. Mindenkit szabad anyázni, legföljebb nem tisztességes.

Úriember, polgár nem tesz ilyet.

Tovább mennék: nemcsak Orbánt, mást sem sportszerű anyázni. Sem zsidózni, sem cigányozni.

Ez lenne az alapvetés, amit akár nemzeti konszenzusként is elfogadhatnánk. Kitűzhetnénk minden közintézményre, hátha nem mindenkinek magától értetődő.

Orbán Viktor anyázása tehát elítélendő. Nem jogilag: emberileg.

Ugyanakkor a fiatal kék-fehér szurkolókat is meg lehet érteni.

Az MTK, bárhol is játszik, minden meccsen kap hideget, meleget. Legfőképpen zsidózzák a csapatot, bárhova is megy. Magyarországon a lelátókon ma büntetlenül lehet énekelni, az Indul a vonat Auschwitzba kezdetű szurkolói örökzöldet.

Soha meccset félbe nem szakítottak emiatt, pontot még nem vontak le senkitől. Egy kis zsidózásból nem lett még baja Magyarországon senkinek.

Június 6-án a magyar országgyűlésben egy jobbikos képviselő, bizonyos Lenhardt Balázs örömét fejezte ki amiatt, hogy az MTK kiesett az elsőosztályból, mondván: a kék-fehér klub idegen test a magyar labdarúgásban.
Orbán Viktornak ehhez egy szava sem volt, Kövér László házelnök mintha meg sem hallotta volna.

Schmitt Pál nyilván nem tudta, mi erről a véleménye.

De még Deutsch Tamás – amúgy az MTK Budapest elnöke – fideszes képviselőnek sem volt semmi megjegyezni valója. Még azt sem kérdezte meg a twitteren, hogy ki a f..sz az a Lenhardt Balázs.

Egyedül az MLSZ elnöke tett egy semmitmondó, közhelyekben bővelkedő nyilatkozatot. Hogy az MTK nagy értéke a magyar labdarúgásnak, meg hogy a jóérzésű emberek elítélik az ilyen megnyilvánulásokat.

Tudjuk elnök úr. Mi is jóérzésű emberek vagyunk, mi is elítéljük.

Amúgy, sokadszor: Orbánt, mint bárki mást ebben az országban, szabad anyázni. Mi magunk azonban soha nem tennénk: úriemberhez méltatlan az ilyen, nem elegáns.

Most & Itt
2011.08.31 13:08

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.