Most & Itt

Összmagyarok

Még meg sem kezdődött, de máris kezdődik. A bajnokság, és a balhé. Kedden késő délután a Ferencváros élvonalba három év után visszakerült...

Még meg sem kezdődött, de máris kezdődik.

A bajnokság, és a balhé.

Kedden késő délután a Ferencváros élvonalba három év után visszakerült csapata játszott barátságos előkészületi mérkőzést a német bajnokság negyedik helyezettjével, a Herthával. Az előkészületi jelző helytálló, a barátságos szó ebben az esetben némi magyarázatot igényel.
A Herthában egyébiránt vagy 13 éve - egyesületi rekord – játszik egy magyar labdarúgó is. Dárdai Pálnak hívják a Németországban légióskodó futballistát, aki, amikor nem a németeket erősíti, akkor a magyar válogatott középpályása.

A történteknek ehhez nincs köze, csupán szomorú adalék az összképhez.

A Fradi szurkolók a júliusi rekkenő melegben ismét megmutatták, hogy miért nem kedvelik őket Európában. Már a mérkőzés kezdete előtt nekitámadtak az ellenfél mintegy 30 drukkerének, egyiküket úgy megverték, hogy a német csapat orvosa varrta össze a fejsebeit.

A mérkőzés 15. perce táján a derék hazafias érzelmű szurkolók a sajtópáholyban elhelyezkedő német újságírókat „találták meg”, rájuk támadtak - az idegen nyelven publikáló sajtómunkások jobb híján a büfébe menekültek. Nem sokkal a lefújás előtt újabb csínyt eszelt ki a csodálatos közönség: ekkor mocskolódó és náci jelszavakkal árnyalták a róluk kialakított képet.

Ugyanezen a napon, csak néhány órával korábban, Kisteleki István a Magyar Labdarúgó Szövetség örök és megbonthatatlan elnöke találkozott az Összmagyarországi Szurkolók Szövetségének képviselőivel. Ha jól figyeltünk a tudósításokra, három összmagyar vezérszurkoló tette tiszteletét az elnök úrnál. A megbeszélés – a táviroda jelentése szerint - konstruktív légkörben zajlott.

Aki még nem látott közelről konstruktív légkört, annak most segítünk maga elé képzelni.  

Az összmagyar szurkolók képviselői felvetették, hogy a jövőben a szurkolók is jelen lehessenek, amikor a mérkőzések időpontjáról döntenek. Erre szerintük azért van szükség, hogy „szurkoló-barátabb” időpontokban rendezzék a mérkőzéseket. A magyar labdarúgó szövetség vezetője a kérést méltánylandónak tartotta.

Ugyancsak összmagyar részről vetették fel, hogy a labdarúgó stadionokban a mellékhelyiségek és a büfék állapota igencsak penetráns – ígéretet kaptak, hogy a szövetség mindent megtesz, amit megtehet.

Szóba került még az egységes vendég-jegyárak kérdése – a szövetség jól állt a felvetéshez -, valamint az is, hogy a rendezők és rendőrök a szurkolókkal szemben ne használhassanak viperát.

Ezt fedi nagyjából a konstruktív légkör. Igaz, volt olyan pont, amiben a felek nem értettek egyet: jelesül a szólás-és véleményszabadság eltérő értelmezéséről van szó. Vagyis arról, hogy az összmagyar szurkolók másképpp értelmezik ezt, mint a – nem összmagyar, csak szimplán magyar - labdarúgó szövetség vezetői. 

Egyedül ebben nem volt egyetértés, itt tértek el a vélemények.

A tudósítások nem részletezték, hogy melyik fél milyen álláspontot képviselt a kérdésben, a korábbiakból azonban lehet erre következtetni. A magyar labdarúgó szövetség – több éves késéssel ugyan, de azért mégiscsak méltánylandó hozzáállással - idén tavasszal úgy döntött, hogy száműzi a stadionokból a rasszista rigmusokat és a más ordas megnyilvánulásokat.

Valószínűleg ezzel volt baja az összmagyar szurkolók képviselőinek.

Nem mintha az összmagyarok rasszisták lennének. Nem azok, csak nem szeretnek mindenkit. Nem lehet mindenkit szeretni és nem is kell. Van aki az aljas ostobákat nem kedveli, míg mások a gátlástalan populistákat.

Az összmagyarok – a megbeszélésen nem mondták, de a korábbi meccseken számos alkalommal kinyilatkoztatták – nem kedvelik a cigányokat, a zsidókat és a színesbőrűeket. Nincs velük bajuk, csak nem szeretik őket.

Egyébként meg demokrácia van, nehogy már bárki is előírja, hogy mit és hogyan skandálhatnak. Ha az utcán lehet, politikai nagygyűlésen lehet, tévében és interneten lehet - akkor miért épp a lelátókon ne lehetne?

Logikus, nem?

Szólásszabadság ügyben még folynak az egyeztetések, a felek visszatérnek a kérdésre. Még az sem kizárt, hogy kompromisszummal zárul majd az ügy: kicsit lehet rasszistázni, de nem nagyon. Mérkőzésenként tíz cigányozás, öt zsidózás és hat huhogás belefér.
A Fradi egyébként 2:0-ra kikapott a Herthától. Mielőtt elfelejtenénk.

A Klubháló -www.klubhalo.hu -számára írt cikk írott változata
Most & Itt
2009.07.15 08:07

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.