Most & Itt

Sólyomzsinór

Orbán Viktor a folyóparton egy aranyhalat sütöget. Látja ezt egy ismerőse: meg vagy te bolondulva Viktor? Hiszen ez egy aranyhal! Kívánhattál...

Orbán Viktor a folyóparton egy aranyhalat sütöget.

Látja ezt egy ismerőse: meg vagy te bolondulva Viktor?

Hiszen ez egy aranyhal! Kívánhattál volna hármat!

Mire Orbán: Három kívánság? Az már megvolt.

(Régi vicc)

Sólyom László selyemzsinórt kapott a Fidesztől. Hivatalosan még nem nyomták a kezébe, de már megüzenték neki, hogy szedheti a sátorfáját.

Pokorni Zoltán tolmácsolta az ukázt az egyik reggeli tévéműsorban. Miközben mélyen Demcsák műsorvezető szemébe nézett, ezt mondta: „Ha úgy fogalmazná meg a kérdést, hogy szerintem a következő években, 2-3 év múlva Sólyom László lesz-e a köztársasági elnök, akkor azt a választ adnám, szerintem nem.”


Nem teljesen szokatlan, hogy a köztársaság első emberével a médián keresztül közlik, hogy nincs rá szükség a továbbiakban - jobb banánköztársaságokban, távoli diktatúrákban úgyszólván mindennapos az ilyesmi.

Pokorni bejelentését némi kis kommunikációs zavar követte. Amikor Orbán egy nappal később Sólyomnál járt, már nagyrabecsülését fejezte ki a köztársasági elnök személyével kapcsolatban. Újabb egy nap elteltével maga Szíjjártó Péter is megnyilvánult az ügyben: a Fidesz nem kíván részt venni a köztársasági elnök személyével kapcsolatos méltatlan vitában, mondta.

Ha nem kíván részt venni, akkor miért vesz részt? Kényszeríti erre valaki? Netán zsarolják a Fideszt? Vagy Pokorni nem a Fidesz tagja?

A helyzetet csak némiképp árnyalja, hogy száz értelmiségi egy interneten is terjedő levélben kiállt Sólyom újbóli megválasztása mellett.

Igazából nem az volt a baj az aláírókkal, hogy értelmiségiként Fábry Sándor is jegyzi a levelet. De még csak nem is az, hogy az aláírók között Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök nevét is olvashattuk – nyilván valaki vicces kedvében volt. (Gyurcsány neve később rejtélyes körülmények között eltűnt…) Nem tűnt el viszont Nagy József elvtárs neve, aki az MSZMP Baranya megyei első titkáraként szerepel az aláírók között. (Utóbbiban Kádár egyik bizalmasát, egyúttal Sólyom László apósát tisztelhetjük).

Ennyit a lista komolyságáról. (A Fidesz majd nyilván a helyi értékén kezeli az aláírók kívánságát.)

A Sólyom Lászlót támogatók egyébként érdekesen indokolták nagyrabecsülésüket: „Sólyom László az alkotmány embere, a jogállam rendíthetetlen őre maradt a legkritikusabb helyzetekben is, erkölcsi példaadása, mértéktartó, de határozott megnyilatkozásai útmutatóul szolgáltak mindenki számára”.

Vitatkoznánk, ha lenne értelme. De nincs: Sólyom mandátuma augusztus elején lejár, kezdhet pakolni.

Itt az idő, hirdette meg a Fidesz-bulldózer. Sólyomnak kitelt az ideje.

Merthogy a hála, tudjuk, nem politikai kategória. Sokat segített Sólyom a Fidesznek – sokat, de nem eleget.

Mert ugyan több alkalommal kifejezte rosszallását Gyurcsánnyal szemben, és a 2006-os, Októberi Sajnálatos Események utáni nyilatkozatával alapjában véve a jogrend ellen fellépő rendbontókat bátorította, de időnként, igaz, késve és félve, a Fideszt is megfeddte. Nem tetszett neki a kordonbontás, ízlése ellen való volt, hogy a Fiúk rendszerint kivonultak Gyurcsány beszédei alatt.

Sólyomnak két baja van: egyfelől az, hogy túlságosan sokat tud a Fideszről, másrészt az, hogy a Fidesz is túl sokat tud róla. Ráadásul kiszámíthatatlan, öntörvényű ember – egy elszabadult hajóágyú.

Orbánnak olyan köztársasági elnök kell, aki még Sólyomnál is Sólyomabb. Jobban kézre áll, könnyebben igazodik, és még véletlenségből sem harap bele a kézbe, amelyből enni kap. Az sem baj, ha az illető a jogállamnak Sólyomnál kevésbé rendíthetetlen őre...

Sólyom tehát kezdhet csomagolni, szedheti a cókmókját, rá itt már nincs szükség többé. Hivatalosan még nem adták tudtára, hogy lapátra tették, de ennek nincs jelentősége. Hiába mondta Tölgyessy Péter, hogy most fog majd kiderülni, a második elnök ciklusában, hogy valójában milyen államfő is Sólyom László.

Ő is tudja, hogy nem fog kiderülni.

Nincs is rá szükség: az elmúlt öt évben már kiderült.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2010.05.05 15:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.