Most & Itt

Semmilyen Zsolt

Lázasan számolgatnak a Fideszben, osztanak és szoroznak, hogy miként lehet az ügyből kevésbé kínosan kijönni. A feladatnak ugyanis nincs jó...

Lázasan számolgatnak a Fideszben, osztanak és szoroznak, hogy miként lehet az ügyből kevésbé kínosan kijönni. A feladatnak ugyanis nincs jó megoldása: ha meneszti a miniszterelnök Semjén Zsoltot, amiért kiderült, hogy plagizált, az a hívek szemében a gyengeség jele lehet. Ha megtartják a posztján, akkor naponta szembesítik őket azzal a morális mélységgel, amit Semjén Zsolt és pártja képvisel.


Semjén Zsolt és pártja, az amúgy nulla százalékos támogatottságú, magát egyedül emberemlékezet óta meg nem mérettető KDNP ugyanis gyulladás a Fidesz szervezetében. Olyan gyulladás, amely eddig csendben lappangott, de nagyobb bajt nem okozott, legföljebb néhányan tudták, hogy betegséget hordoz.

Ám mostantól külső jelei is lettek Semjénék működésének: fájdalmas fekélyek és gusztustalan kelések nőttek a Fidesz testén. A Nagy Testvér még nem döntötte el, mi a teendő: vállalja-e a műtétet, azaz, elküldje a selyemzsinórt Semjénnek, mint tette azt rövid hezitálás után Schmitt Pál esetében, vagy próbáljon úgy tenni, mintha a király nem lenne meztelen.

Semjén Zsolt szerint semmi sem történt, ezért a maga részéről lezártnak tekinti az ügyet. Kérdés, hogy az ügy lezártnak tekinti-e magát, vagy elszabadult hajóágyúként bonyolódik tovább, mint történt ez Schmitt Pál esetében.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár a múlt héten még a keresztények üldözéséről beszélt az országgyűlésben, ami leginkább azért érdekes, mert új megvilágításba helyezi a keresztényüldözés fogalmát: mostantól, ha valakiről kiderül valami stikli, kéretik keresztényüldözésnek nevezni.

Tegnap az ELTE háromtagú vizsgálóbizottsága hivatalosan is bejelentette: a miniszterelnök-helyettes súlyos tudománypolitikai vétséget követett el, ám az egyetemnek nincs lehetősége arra, hogy további vizsgálatot folytasson.

Mindez magyarra fordítva azt jelenti, hogy Semjén Zsolt törvénytelenül jutott a diplomájához, de az egyetem ma nincs abban a helyzetben, hogy ezt a bűncselekményt szankcionálja.

Kérdés, hogy valóban nincs-e abban a helyzetben, vagy csak nem mer abban a helyzetben lenni. Egyfelől ugyanis költségvetési zárolások vannak mindenütt, vagyis érthető, ha a fortélyos félelem igazgat minden szinten. Másfelől viszont az ELTE-nek nincs mitől tartania, mert amitől félhetne, az tőle független. Saját sorsába, akár csak a többi egyetemnek, nincs beleszólása: ha szembemegy a hatalommal, abból lehet baja, ha pedig a tenyeréből eszik, a kormány tudni fogja, hogy az ELTE is azon  intézmények közé tartozik, amelyekkel mindent meg lehet csinálni.

Az ELTE részéről tehát nem nagyobb rizikó visszavonni Semjén Zsolt ki nem érdemelt diplomáját, mint nem visszavonni.

Semjén most politikai karaktergyilkossági kísérletről beszél. Ami azért is szép egy magát hívő kereszténynek mondó ember szájából, mert nemrégiben ő maga dicsekedett azzal, hogy Navracsics Tiborral közösen kapták feladatként a Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök elleni karaktergyilkosság levezénylését.

A munkát elvégezték, a megbízó magas sarzsival fizetett mindkettőjüknek.

Mindenesetre, a következő napokban kiderül, hogy mire jutott a Fidesz a számolásban: megtartja-e Semjént, vagy eldobja, mint egy már semmire sem jó, használt papírzsebkendőt.

Vegyük észre ugyanis, hogy ez a történet nem Semjén Zsoltról és nem a KDNP-ről szól. Olyan jelentéktelenek ők, annyira semmilyenek, hogy nincs ma Magyarországon történet, amelynek ők lennének a valódi szereplői.

Most & Itt
2012.12.09 22:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.