Most & Itt

Schmitt Pál nem futtatott lányokat

Megvédte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a plágiumbotrányba keveredett Schmitt Pál köztársasági elnököt. A NOB angol nyelvű közleményében...

Megvédte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a plágiumbotrányba keveredett Schmitt Pál köztársasági elnököt. A NOB angol nyelvű közleményében úgy fogalmaz: tudomásul vesszük, hogy Schmitt Pál határozottan visszautasította az őt ért plágiumvádakat és azt is, hogy a munkáját értékelő egyetemi szakértők támogatásukról biztosították.

A közlemény szerint Schmitt Pál mind sportolóként, mind pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként rendkívül fontos szerepet vállalt az olimpiai mozgalomban. Feladatait - ideértve a NOB végrehajtó bizottságának tagjaként eltöltött nyolc évet, amelyből négy évig alelnökként dolgozott - nagy szakértelemmel látta el, és munkatársai mindig tisztelték és támogatták.

Ami azt illeti, épp ideje volt, hogy nemzetközi szinten is Schmitt mellé álljanak az őt ért nemtelen támadásokkal szemben. Már a fél világ rajta röhögött ugyanis, ha tematikailag ideférne, mi magunk is közzé tennénk egy helyes kis csokrot ezekből a jól sikerült élcekből.


Hanem most nem a könnyed, léha viccelődések ideje van. Mert az egy dolog, hogy Schmitt sportolóként és sportvezetőként is fontos szerepet játszott az olimpiai mozgalomban, munkatársai pedig tisztelték és támogatták. Magunk sem gondoljuk másként, ha megkérdeznek bennünket, mi a véleményünk Schmitt Pál olimpiai szerepvállalásairól, sportolóként és sportvezetőként, álmunkból felébresztve is azt válaszolnánk: Magyarország jelenlegi államfője jelentős szerepet játszott az olimpiai mozgalomban.

Csak hát, itt és most az a kérdés: igaz-e, hogy az államfő (indián nevén: Idegen Toll), valóban ellopta Nyikolaj Georgijev bolgár sportkutató doktori dolgozatát. Merthogy a jelek erre utalnak - Budai Gyula feljelentésügyi kormánybiztos már ennél kisebb bizonyosságok ismeretében is nyomott fel embereket.


Schmitt 1992-es doktori disszertációjának szövegéből ugyanis 180 oldal helyenként szó szerint megegyezik a bolgár kutató évekkel korábban, 1987-ben írott dolgozatával. Ezt idáig senki ember nem cáfolta, de még csak nem is tagadták. Maszatolás ment ugyan, például, hogy közös forrásból dolgoztak, de ennek semmi értelme, ráadásul az azóta elhunyt Georgijev lánya cáfolta, hogy így lett volna.

Jelen állás szerint jó esély van arra, hogy valóban Ctrl C, Ctrl V köztársasági elnökünk van. Olyan, aki nemcsak hogy minden törvénynek látszó papírt azonnal és gondolkodás nélkül aláír, de még plágiumot is elkövetett.

Úgyhogy, kellő tisztelettel jelezzük a NOB illetékeseinek: érvelésük sántít. Olyan, mintha egy betöréssel vádolt ember ügyvédje a bíróságon arra építené a védekezést, hogy védence nem futtatott lányokat, és nem alapított fantomcégeket. Vagy, ha egy cserbenhagyó gázoló azt adná elő a tárgyaláson, hogy soha nem vett részt illegális fegyverkereskedelemben, de még csak liliomtiprás, vagy kábítószerrel való üzérkedés sem fűződik a nevéhez, tessék őt azonnal felmenteni.

Schmitt Pál ugyanis valóban kivette a részét az olimpiai mozgalomból. Kéretik ezt szó szerint érteni.

Úgyhogy, köszönjük urak, ott a magasságos NOB grémiumában. Már csak arra tessenek válaszolni: Önök szerint miként fér össze a tisztességgel, valamint a nemzetközi olimpiai mozgalom szellemiségével és alapeszméjével, hogy egy minden gyanún felül álló, makulátlan erkölcseiről elhíresült úriember – a gyengébbek kedvéért még mindig Schmitt Pálról lenne szó – egy bolgár sportkutató dolgozatát saját doktori disszertációjaként tünteti fel.

Most & Itt
2012.01.16 07:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.