Most & Itt

Sanyi néni maga alá gyűrte a baloldali médiatúlsúlyt

    Van abban valami perverz báj, amikor egy műsor készítői mindent elkövetnek, hogy nyilvánosan jól arcon csapják őket. Mindezt ráadásul...

 

 

Van abban valami perverz báj, amikor egy műsor készítői mindent elkövetnek, hogy nyilvánosan jól arcon csapják őket. Mindezt ráadásul önként és dalolva teszik, anélkül, hogy ezért bármi plusz fizetség ütné a markukat.

Hogy valamennyire magyarul is beszéljek: ha száz évig élek, akkor sem tudja nekem senki megmagyarázni, miért kellett a szombati Napkeltébe meghívni Fábry Sándort. Sanyi néni – néhány hónappal ezelőtt egy bírósági tárgyaláson női ruhában jelent meg -, nem szép, nekem legalábbis nem az esetem, annyira meg nem okos, hogy kihagyhatatlan lenne egy közszolgálatinak mondott reggeli műsorból. Maradna a feltételezés, hogy Sanyi néni fizetett, mint a katonatiszt, hogy szerepelhessen a Napkeltében.

Ami persze eléggé valószínűtlen, ezért jobb híján kénytelenek vagyunk arra gondolni, hogy a Napkelte szerkesztőit – feltéve, ha vannak ilyenek - valamiféle önsorsrontási szándék vezérelte, amikor Sanyi nénit ráerőltették a maradék nézőközönségükre.

Lehet persze, hogy egyszerűen gyanútlanok voltak a Sanyi nénit a Napkeltébe invitálók: miután a jobboldali politikusok már jó ideje bojkottálják a műsort, ezen a sajátos módon igyekeztek enyhíteni az egyhangúságon.

Mára már bizonyosan ők is rájöttek, hogy Sanyi nénivel öngólt lőttek: Sanyi néni nem jött be. Illetve, bement, nem is kicsit, nagyon, csak az ötlet nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket.

Ha valaki még nem tudná, azzal itt közöljük: a Napkelte jó ideje jelentős mértékű identitás zavarral küzd, amit műsor gyanánt a nézők elé tálalnak, azzal senki sem elégedett. Olyanok ők, mint a Karinthy Frigyes által kitalált nem repülő repülőgép. (Amely, mint tudjuk, nemcsak akkor nem repül, ha jó, akkor sem száll fel a magasba, ha elromlik). Valami ilyesmi történik a Napkeltével is: a jobboldali érzelmű nézők mocskos komcsi fellegvárnak tartják, ám a baloldaliak sem lehetnek elégedettek vele - amíg ellenzéki politikusok is belátogattak a stúdióba, az őket kérdező riporterek szájtátós alázattal hallgattak, miközben a kormánypártiaknak - éppen az egyensúly látszatának fenntartása érdekében – állandóan a szavukba vágtak és mindenféle kellemetlen kérdéseket tettek fel.

Ilyen előzmények után került a reggeli műsorba Sanyi néni, az altesti humor magyarországi földi helytartója. Az egykor ügyes bohócként indult megmondó ember stílusából mára már csak a négybetűs szavak szeretete és a bántóan affektáló hanghordozás maradt védjegyként. Látványnak meg még annyi sem: nála még talán Sebeők János, vagy a Donetellácska anyukájaként elhíresült Kiszel Tünci is jobban bejött volna…

Igaz, Fábrynak, fent nevezett sztártársaival ellentétben legalább volt mondanivalója. Nem túl magvas, nem is lehet egyetérteni vele, de legalább annyira egyszerű, mint a Szabolcska Mihály Összes Versei félbőrkötésben. (Ismét Karinthyval szólva: nincsen benne semmi, de az legalább érthető.)

Sanyi néni múlt szombati napkeltés mondandóját eléggé hatékonyan össze lehet foglalni, gondolkodást nem igényel, s a jegyzetírónak még stílusbravúrokon sem kell törnie a fejét. A baloldalt az Orbán-gyűlölet tartja össze, mondta Sanyi néni, egy másik, nem kevésbé magvas megállapítása szerint pedig az SZDSZ az elmúlt 16 év legkártékonyabb politikai képződménye. Még hozzátette, hogy Orbánt az ország legtehetségesebb politikusának tartja, s felháborítja, hogy egy ilyen nagyszerű vezető milyen sok támadást kénytelen elviselni.

Tudom, az ember mindig utólag okosabb, de talán a Sanyi nénit „faggató” kérdezőknél egy fokkal jobban is helyt lehetett volna állni. Verebes mintha némaságot fogadott volna, Bakáts azt hitte, még mindig zsűritag a Megasztárban, a harmadik kérdező Nagy József pedig túlságosan könnyű volt ahhoz, hogy Sanyi néni gyors beszédét, és különös hangfekvését ellensúlyozza.

Ennél még az is jobb lett volna, ha Sanyi néni helyett egy bemondó felolvas néhány sort: a kormány hülye és hazaáruló. Utána meg jöhetett volna Anettka, Dundika, vagy bárki más sztárnak látszó képződmény.

 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk szövege

 

 

Most & Itt
2007.03.26 21:03

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.