Most & Itt

Sanyi bácsi, köszönjük!

Nem az sms-re gondolunk, bár jólesett az is. A törődés, hogy éreztük: itt és most foglalkozva van velünk. Tudjuk, hogy gesztus volt csupán, de...

Nem az sms-re gondolunk, bár jólesett az is. A törődés, hogy éreztük: itt és most foglalkozva van velünk. Tudjuk, hogy gesztus volt csupán, de nehéz időkben ez is számít. Kis figyelmesség, kedvesség.

Van, ahol még sms-t sem küldenek az embernek. Jön a hókotró, a tájékoztatás arról, hogy mi történik, meg hogy mi várható, meleg tea, étel, takaró, csupa szokványos, unalmas dolog.


Ráadásul Önök nem elégedtek meg az sms-sel, hanem még oktatás is járt hozzá. Kioktatás. Felsőfokú, tandíjmentes - röghöz kötést sem kértek cserébe.

Megtudhattuk például, hogy felelőtlenek vagyunk. Sejtettük eddig is, de tényleg jobb az ilyet szakembertől hallani. Olyantól, aki hozzáértőn elmagyarázza, hogy soha ne annak higgyünk, amit látunk, hallunk, tapasztalunk, érzünk. Hanem annak, amit Önök, Sanyi bácsi, mondanak nekünk.

Hogyha már húsz órája ülünk az autónkban, étlen-szomjan, fűtés és tájékoztatás nélkül, miközben Sanyi bácsi kollégái közül még egyet sem láttunk sehol, akkor az nem úgy van, ahogyan van. Hanem úgy, hogy bennünket megcsalnak a képzeteink, a bajban lévő ember ugyanis hajlamos a dolgokat eltúlozni.

De most már ezt is tudjuk, mert Sanyi bácsi elmondta nekünk. Mostantól soha többé nem leszünk éhesek, vagy ha mégis, akkor tudni fogjuk, hogy azt csak úgy érezzük. És nem fog fájni a fejünk, nem fogunk fázni, hanem szépen felhívjuk Sanyi bácsiék valamelyik ügyeletét, ahol majd szépen elmondják nekünk, hogy mi van velünk.

A Sanyi bácsi embere, a Feri bácsi is jó volt az Olgánál. Tóth Ferenc, a katasztrófavédelem felügyelője, aki az Egyenes Beszédben nyilvánult meg. Tőle is sokat tanultunk, és nem csak jó modort. A katasztrófavédelem, így Feri bácsi, nem szolgáltatás. Nem arra van, hogy az állampolgár ugráltassa őket. Hogy, ha odahaza elfogy a kenyér, akkor az állampolgár feltelefonozza a katasztrófavédelmet, azok meg ugranak, és már mennek is a Teszkóba.

Ezt mondta a Feri bácsi, és jó, hogy mindezt elmondta nekünk. Mert idáig tényleg azt hittük, hogy azért fizetjük a Sanyi, a Feri, meg az egyéb bácsikat az adónkból, hogy értünk legyenek.

A rendőröket például. Akik képesek voltak egy árokba borult autó vezetőjét megbírságolni. Mert az autónak nem az árokban van a helye, hanem az úton. Árokban lenni kifejezetten szabálytalan. És úgy általában: bajban lenni is az.  Elesettnek, kiszolgáltatottnak, szegénynek lenni nem ér. Tessék gazdagnak és sikeresnek lenni!

A legtöbbet az Önök stílusából tanultunk az elmúlt napokban Sanyi bácsi. Nem mintha idáig nem tudtuk volna, hogy milyenek, de most megint a fejünkbe verték. Ha Önök ilyen kioktató, lekezelő, pökhendi stílusban beszélnek velünk, állampolgárokkal, akiktől a fizetésüket kapják, akkor nyilván máshol sem beszélnek más modorban. Odahaza gyerekkel, feleséggel, baráti társaságban a haverokkal, munkahelyen a kollégákkal.

Cserébe azért fogadjon el tőlünk is egy okosságot, Sanyi bácsi.

A miniszter eredeti jelentése: szolgáló.

Nem főnök, Sanyi bácsi, azt maga csak úgy érzi.

Most & Itt
2013.03.19 11:03

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.