Most & Itt

Rossz mondatok

„Nagyon sok embert ismerek, akik összehasonlíthatatlanul jobban élnek, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt, és olyan mély letargiában vannak ettől...
„Nagyon sok embert ismerek, akik összehasonlíthatatlanul jobban élnek, mint tíz-tizenöt évvel ezelőtt, és olyan mély letargiában vannak ettől a rettenetes országtól meg helyzettől, hogy legszívesebben az ember tényleg ciántablettát osztogatna nekik, hogy jussanak már túl a problémájukon. Ami természetesen nem megoldás".

Ezt mondta Kuncze Gábor műsorvezető, országgyűlési képviselő, volt pártelnök és belügyminiszter a Klubrádió adásában. 

Csöppet sem volt meglepő, hogy alig néhány órával az elhangzottak után a világ félni kezdett. Nem elég a gazdasági válság, akkor még ez a Kuncze nevű is riogatja a polgárokat. A nagy világlapok címlapjukon hozták hírt, miszerint a magyar kormány ciántabletták osztogatásával készül kilábalni a válságból. Egy budapesti tudósító tudni vélte, hogy titkos ciántabletta-gyárat találtak az Országház alatti katakombákban, míg egy másik sajtómunkás arról számolt be, hogy a magyar emberek önként állnak sorba a tablettákért, kezükben táblával, amelyre az van írva: inkább a cián, mint ez a mostani kormány.

Ha a világlapok így reagáltak egy kereskedelmi rádióban elhangzottakra, nem nehéz elképzelni, miként sokkolta Kuncze mondata idehaza a zembereket. Én például, aki nem ma jöttem a hathúszassal, és láttam már karón varjút, szabályosan rettegni kezdtem. Lelki szemeim előtt sok ezer kis Kuncze rémlett föl, amint ciántablettát tukmál a zemberekre. Aki pedig nem tudja egyben bevenni a formatervezett kapszulákat, azt sok tízezer önkéntes segíti – vizet ad nekik, akinek meg még így is nehézséget okoz a gyógyszer bevétele, annak készséggel kettévágják a pirulát. (A gyerekek csokoládé bevonattal kapják a ciántablettát.)

Szerencsére nem mindenkin hatalmasodott el az általános fejetlenség, a Fidesz, amint azt már megszokhattuk ettől a hosszú évek óta kormányzásra készülő párttól, ezúttal is a haza iránt érzett felelősségtől vezérelve reagált az elhangzottakra. Répássy Róbert frakcióigazgató bojkottot jelentett be a Klubrádió ellen: amíg Kuncze Gábor műsort vezet a Klubrádióban, vagy nem kér bocsánatot a zemeberektől, addig ők bojkottálják a Klubrádiót. Nem nyilatkoznak a műsoraikban, nem fogadnak el meghívásokat a rádiótól.

Nekem persze botor módon azonnal a sajtószabadság megsértésének tényállása jutott az eszembe, már láttam is lelki szemeim előtt a felbőszült tömeget, amint Széles Gáborral a vállán elindul a Szentkirályi utca felé, hogy már ugye megint meg lett támadva a sajtószabadság. A különféle újságíró szövetségek közleményben utasították vissza a Fidesz kísérletét a sajtószabadság korlátozására, egyedül a MÚOSZ közölte, hogy bár egyetért a tüntetőkkel, nem támogatja, hogy felgyújtsák a Fidesz székházát. 
Sólyom László hallgatott, és csak néhány nappal később tett egy nem félremagyarázható kijelentést. Az államelnök azt mondta, hogy a Klubrádió nem így működik, a cigányoknak pedig mihamarabb be kellene illeszkedniük a társadalomba.
A lakosság még fel sem ocsúdott az általános megdöbbenésből, hogy lám, a Fidesz milyen higgadtan, és bölcsen kezeli mások botlását, amikor Kuncze közleményben a következőt tudatta a zemberekkel: 

„Elnézést kérek mindazoktól, akiket ez felháborított. Vannak félremagyarázható mondatok. Tegnapi mondatom nem csak rossz volt, hanem félremagyarázható is. Elnézést kérek mindazoktól, akik az utólagos félremagyarázás kapcsán találkoztak ezzel a mondattal és felháborodtak" - mondta Kuncze, majd hozzátette: A felelősség kizárólag az enyém”.

Sajnos, a Fidesz nem tartotta elegendőnek a műsorvezető bocsánatkérését. Továbbra is Kuncze elküldését követeli, ami egyébként nagyon is helyén való lenne, csak még előtte be kellene zárni az egész Klubrádiót, az épületet eldózerolni, a helyét pedig bevetni parlagfűvel, hogy szegény Magyar Gárdának - mely cégnek még egyetlen mondata ellen sem tiltakozott a Fidesz - végre legyen mit irtania.
A Klubrádió vezetője, Arató András sem tartotta jónak Kuncze nyilatkozatát, egyetértett a bocsánatkéréssel, bár mindehhez még hozzátette: jó lenne, ha a pártok, köztük a Fidesz minden rossz mondatra hasonló érzékenységgel reagálnának.
Talán ez utóbbit nem kellett volna. Hogy jön bárki is ahhoz, hogy megmondja a Fidesznek, hogyan reagáljon? A Fidesz enélkül is nagyon jól tudja, hogy mire miként kell reagálni – egy nagy nemzetközi tekintélynek örvendő, és már nagyon régóta kormányzásra készülő párt nincs rászorulva arra, hogy kioktassák.
Göbbels után szabadon: hogy mi számít rossz mondatnak, azt én döntöm el.
Megvallom, én is elbizonytalanodtam. Mostantól fogalmam sincs, melyik mondat számít rossznak, és melyik az, ami a nemzet jobbításának szándékával íródott le, vagy hagyta el valakinek a száját. Mindenestre összegyűjtöttem néhányat ez elmúlt évek mondataiból. A teljesség igénye nélkül persze, csupán azért, hogy döntsék el a zemberek melyik mondat jó, és melyik nem. Van-e köztük félremagyarázható, és találnak-e olyat, amelyikért „tulajdonosa” utóbb elnézést kért.

Ne mi kapjuk a legtöbbet. (Orbán Viktor miniszterelnök egy nem-taggyűlésen elhangzott mondata, amikor felesége vállalkozásának tagjai nem-taggyűlés keretében arról értekeztek, vajon mennyi pályázati pénzt kérjenek.)

Az Unión kívül is van élet. (Orbán Viktor, miniszterelnök).

Elmebeteg, idióta – lássuk be. (Orbán Viktor Gyurcsány Ferenc miniszterelnökről. Ezért a mondatért utóbb elnézést kért –nem a kormányfőtől, hanem a zemeberektől, mert mint mondta, így nem szabad beszélni.)

Minden voksra szükségünk van, hogy meg tudjunk indulni a kormány ellen. (Orbán Viktor ellenzéki vezér)

A baloldal, amikor csak teheti, ráront a nemzetre. (Orbán Viktor ellenzéki vezér Tusnádfürdőn).

A haza nem lehet ellenzékben. (Orbán Viktor hivatalosan még miniszterelnökként, ám egy vesztett választást követően).

A parlament ellenzék nélkül is működik. (Orbán Viktor miniszterelnökként).

Más a kampány, más a kormányzás. (Urbán Lászlónak, a Fidesz kijelölt gazdasági miniszterének tulajdonított mondat, aki így kommentálta, hogy a Fidesz 1998-ban minden lelkifurdalás nélkül visszavonta szinte valamennyi választási ígéretét.)

Mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni. (Simicska Lajos mondata a Fidesz-közeli fantomcégek kapcsán, amikor valaki megkérdezte, hogy egy Schlett Csaba nevű Fidesz-közeli illető miért vásárolt egyetlen leforgása alatt 14 darab, sokmilliós köztartozásokkal terhelt Fidesz-közeli céget.

Hát így, kapásból ennyi mondat. Meg persze még lehetne sok másikat idézni. Főként Orbán Viktor keresztapjának, Széles a Gábornak a lapjából, tévéjéből. Ha bárkinek tiltakoznivalója lenne ezen mondatok ellen, forduljon bizalommal Répássy Róbert frakcióigazgatóhoz.

A Klubháló- www.klubhalo.hu -számára írt cikk írott változata








Most & Itt
2009.03.01 10:03

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.