Most & Itt

Rossz lesz nekünk

Van elég bajunk dögivel, és már ez is ez épp elég baj nekünk. Itt van a világgazdaság válsága, ráadásul a pártoktól független Gaskó-közeli...
Van elég bajunk dögivel, és már ez is ez épp elég baj nekünk. Itt van a világgazdaság válsága, ráadásul a pártoktól független Gaskó-közeli vasutasok is bármelyik pillanatban ismét hadat üzenhetnek a józan észnek, és leállíthatják a vonatokat. A derék ukránok vagy/és oroszok elzárták a gázcsapokat, a mi köztársasági elnökünk pedig ezúttal a családon belüli erőszak megfékezését nehezítette meg valamelyest.
Úgy látszik, nekünk ennyi baj sem elegendő, így hát csinálunk magunknak újabbakat. Békétlenséget szítunk, fenyegetjük egymást: hogy mi lesz majd akkor, ha majd az lesz, ami lesz.
Vagyis, ha Orbán Viktor Mihály visszatér a hatalomba.
Szörfölök az interneten, fórumokba olvasok bele, s mindeközben egyre gyakrabban látom, hogy egynémely hozzászólók egyre kevésbé rejtik véka alá súlyos mondandójukat. Majd ha visszajön a Fidesz, írja valaki, akkor majd megnézhetitek magatokat. El fogtok takarodni, jegyzi meg máshol egy másik hozzászóló. Megint mások a Jobbikkal fenyegetnek másokat, hogyha ők bekerülnek a parlamentbe, akkor nekünk még annál is rosszabb lesz, mintha egyszerűen csak rossz lenne.
Ezek szerint arra számíthatunk, hogy alaposan le leszünk leplezve, el leszünk kergetve, ki leszünk rúgva mindenhonnan, rendesen börtönbe leszünk zárva. 
Mehetünk, amerre látunk.
Talán még az agyagba is bele leszünk döngölve, ez a legkevesebb. (A történelmi hűség kedvéért: az elhíresült mondat, miszerint a kommunistákat agyagba kell döngölni, minden ellenkező híreszteléssel szemben, nem Orbán Viktor Mihály szájából jött elő: egy akkoriban szintén fiatal demokrata, OVM harcostársa, Németh Zsolt fejezte ki magát ezzel az árnyalt megfogalmazással. Szolgálati közlemény: ezzel a megjegyzéssel nem Orbán Viktor Mihály felelősségét kívánnám kisebbíteni).
Szóval, ott tartunk, hogyha ők visszajönnek, akkor nekünk félnünk kell.
Nem egészen értem, mi rossz fát tettünk a tűzre, azon kívül persze, hogy nem tolakodtunk elég látványosan, amikor a Vezér a pulpituson osztotta az észt, vagy éppen autogramot adott az arra rászorulóknak. És belátom, a bólogatásban sem eléggé jeleskedtünk. 
De más rosszat nem tettünk, ezért sem értem, miért kellene félnünk, ha Orbán, csapatai élén jó egy év múlva visszajön? Nyilván nem azért jön vissza, hogy félnünk kelljen. Hiszen ennek épp az ellenkezőjét mondja: azt, hogyha ők vezetnék az országot, akkor mindenkinek jobb lenne. Nem azért akarnak megint ők kormányozni, hogy mindnyájunknak rosszabb legyen, hanem azért, hogy megszűnjünk töpörödött pacának lenni, húzhassuk magunkat, és felemelt fejjel kiteljesedhessünk. 
Ha jól értelmezem OVM és pártjának kommunikációját, ők nem azért akarnak újólag hatalomra kerülni, mert már karon ülő kiskrapekként is erről álmodoztak. Még csak nem is azért, mert már nagyon régen voltak kormányon, és vannak barátaik, akik ezt a tényt egyre gyakrabban és egyre idegesebben a szemükre vetik. (Olyan barátaik, akiknek a tűzhöz közel levést, azaz zsíros és jól fizető állásokat ígértek.)
És legfőképpen nem azért akarnak kormányozni, hogy emiatt másoknak félniük kelljen. Ilyet ők sehol, semmilyen hivatalos megszólalás során nem mondtak. Épp ellenkezőleg: azért vágynak vissza a hatalomba, mert úgy gondolják, hogy náluk van a bölcsek köve, és egyedül ők képesek kivezetni az országot a slamasztikából. Ők képesek arra, hogy megmutatassák a felfelé vezető utat, egyedül ők tudnak hatni, alkotni, gyarapítani. (És a haza fényre derül).
Így képzelem el én a kormányra kerülés indokát - minden más szándék komolytalan és/vagy tisztességtelen. Merthogy azt még csak feltételezni sem merem, hogy Orbán Viktor Mihályt és csapatát valamiféle reváns, vagy pláne, bosszúvágy vezérelné: ők, mint már volt erről szó, jót akarnak az embereknek. Ők maguk mondták ezt, nem is egyszer, és semmi okunk nincs, hogy kételkedjünk a szavaikban. Még sohasem hazudtak, de talán még elvtelen kompromisszumot sem kötöttek – szemben azokkal, akiknek félniük kell, ha eljön majd a félés ideje.
Úgyhogy nem nagyon értem a haragos fórumozók, az ingerült betelefonálók, és a dühös esemesezők indulatait. Semmi sem támasztja alá, miszerint félnünk kellene attól az elvi lehetőségtől, hogy OVM visszatér. 
Kérdés persze, vajon ő tudja-e, hogy nem kell tartanunk tőle?

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata
Most & Itt
2009.01.08 22:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.