Most & Itt

Rokonok

„Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek, Egy-egy szárnyat, combot nyújt a kicsinyeknek” Arany János: Családi kör   Minden bizonnyal...

„Jobb ízű a falat, ha mindnyájan esznek,
Egy-egy szárnyat, combot nyújt a kicsinyeknek”

Arany János: Családi kör

 

Minden bizonnyal a sárga irigység motiválhatja a magyar sajtót, amikor felelőtlenül a Fidesz szemére hányja, hogy vezetőinek pereputtyát helyezi fontos pozíciókba. Legutóbb az Index gyűjtötte csokorba a Fidesz-közeli rokonság munkavállalási szokásait, egyébként eléggé el nem ítélhető módon, s gondolom főként a dr. Kontrát Nórával kapcsolatos fejlemények miatt.

Mielőtt mélységes rosszallásunknak hangot adnánk a sajtó eme nemkívánatos hangulatkeltései miatt, szeretnénk örömünknek hangot adni, hogy azóta kiderült: nem Kontrát Nóra, Kontrát Károly belügyi államtitkár 25 éves korára köztársasági elnöki osztályvezetővé avanzsált lánya írta a Schmitt Pált lejárató szöveget. Ez jó érzéssel tölt el minden tisztességes magyar embert, főleg, hogy a felelőst azóta már megtalálták, és meg is büntették. (Hogy ki ő, azt nyilván nemzetbiztonsági okokból nyolcvan évre titkosították.)

Szóval, nem Kontrát Nóra az egyetlen, aki igen ifjú létére ilyen szokatlanul magas pozíciókat tölt be. A már említett összeállításban fellelhető például Petykó Adrienn, aki ugyan a Kontrát-lányhoz képest némiképp túlkorosnak mondható, viszont a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökének a lánya. Ráadásul ő is még csupán 27 éves, ha Nórához viszonyítjuk, bizony, jó sokat kellett várnia, míg a Vidékfejlesztési Minisztérium Költségvetési Főosztályának élére állhatott.

Tarlós István egykori kabinetfőnökének gyermeke, Szűcs Panni – életkora ismeretlen - szóvivő lett a fővárosi szolgáltató cégeket összefogó holdingnál, a köztársasági elnök unokaöccse, Schmitt Pál Péter a Miniszterelnökség állományába került kormánytisztviselőként, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sajtófőnöke Orbán Viktor miniszterelnök unokatestvére, Vitézy Zsófia, akinek féltestvére, a tévészereplései okán ismertté vált Vitézy Dávid viszont az emberek akaratából létrehozott Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója lett.

Huncut, aki rosszra gondol, főleg, ha tudjuk, hogy a családcentrikus viselkedés már az első Orbán-kormány idején is felütötte a fejét. Nemhiába lépett koalícióra a Fidesz a Torgyán József vezette kisgazdákkal – szlogen: Isten, Haza, Család – a politikai frigy Torgyán József középiskolát végzett menyét a Malév felügyelő-bizottságába repítette. Ennek persze kizárólag szakmai indokai voltak, maga Torgyán doktor világította meg e szokatlanul gyors karrier hátterét: Hingyi Beatrix ugyanis, Torgyán doktor szíves közlése szerint, egy valódi légügyi dinasztia sarja.

Változnak az idők, manapság az osztályvezetői és szóvivői dinasztiák dívnak, nekik áll a zászló.

Mielőtt bárki félreértené, meggyőződésem, hogy nem valamiféle mohó kapzsiság motiválja a kormányt, amikor Fideszes vezetők gyermekeit már egészen fiatalon magas és jól fizető állásokkal dobja meg. Túl azon, hogy a Fidesz mindig is családcentrikus volt – akad közöttük, akinek több családja is van egyszerre – valójában másról lehet szó.

Arról, hogy a Fideszes vezetők gyermekei az átlagnál sokkal rátermettebbek és mind szakmailag, mind pedig emberileg alkalmasabbak arra, hogy már egészen fiatalon, a szamárlétra megkerülésével, magas vezetői pozíciókba emelkedjenek.

Ahogyan a költő – aki maga is igen fiatalon vált poétává – írta 1933-ban, A város peremén című versében: „Új nép, másfajta raj”.

Most & Itt
2010.11.24 13:11

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.