Most & Itt

Áram és forradalom

Megsértődött Németh Szilárd csepeli polgármester, mert rosszul esett neki az a levél, amelyet az ELMÜ írt a fogyasztóknak. Az áramszolgáltató...

Megsértődött Németh Szilárd csepeli polgármester, mert rosszul esett neki az a levél, amelyet az ELMÜ írt a fogyasztóknak. Az áramszolgáltató ugyanis a márciusban esedékes számla mellékleteként megírta véleményét a rezsicsökkentésről - ez volt az a szöveg, amely kivágta a biztosítékot Németh Szilárdnál.


Németh Szilárd nem csupán csepeli polgármester, de a fülkeforradalom áramkommandójának komisszárja is egyben. Ő felügyeli és koordinálja azt felelősségteljes munkát, melynek célja, hogy a gaz gáz- és áramszolgáltatók ne tudják kijátszani az emberekért küzdő kormány éberségét, kapzsi lényükből következően ne verjék át a lakosságot, vagyis, ne fordulhasson elő, hogy az előírtnál kevesebbel -, netán egyáltalán nem - csökkentik az áram és a gáz díját.

Mielőtt továbbmennénk, emlékeztetnék az olvasót arra, hogy Németh Szilárd nem egyszerűen polgármester Csepelen, de ő az, aki ebbéli minőségében tavaly januárban imára szólította fel a lakosságot, hogy ezzel is támogassák Orbán Viktor miniszterelnököt az ellene áskálódók elleni szabadságharcában.

És ugyanez a Németh Szilárd invitálta a polgárokat 2012. nyarán a csepeli, egyelőre még Radnóti Miklósról elnevezett művelődési házba, a Nyírő József műveiből rendezett irodalmi estre. (Nyírő Józsefet nem kell különösebben bemutatni, róla most csak annyit, hogy 1941. novemberében Éljen Adolf Hitler köszöntéssel búcsúzott a weimari írókongresszus közönségétől.)

Mindennek látszólag semmi köze az ELMŰ által írott levélhez, ám jelzi azt az ideológiai hátországot, melynek talaján Németh Szilárd megsértődött. Kikérte magának, és adatvédelmi szempontból aggályosnak nevezte, hogy az áramszolgáltató levélben fejtse ki véleményét a fogyasztóknak. Ami amúgy igen helyénvaló észrevétel, a Kubatov-listák, valamint a nemzeti konzultációnak álcázott pénzkidobások korában a személyes adatok védelme valóban fontos szempont.

Az ELMÜ a számlához mellékelt levele bevezetőjeként kifejezte lojalitását a mindenkori kormányok iránt. Ezt követően azonban azt írta, hogy az áram árának háromnegyede adó, illetve más, főként az állam által üzemeltett cégeknél landol. Írt arról is, hogy nem az áram kerül sokba, hanem a magyarországi átlagjövedelem kevés. Az áram ára, írta az ELMÜ, Magyarországon uniós átlagban alacsonynak számít, más kérdés, hogy a magyar jövedelmek az említett átlag töredékét teszik ki, ezért van, hogy a rezsinek a szükségesnél és elviselhetőnél nagyobb hányadát teszik ki.

Céloztak még arra is, hogy a rezsicsökkentés miatt elszenvedett veszteségeik a szolgáltatás minőségének romlását vonhatják maguk után, valamint azt, hogy a velük üzleti kapcsolatban lévő cégeknek kevesebb megbízást adnak majd a jövőben.

Alapvetően ezeken a megállapításokon sértődött meg Németh Szilárd, látszott a tévében, mennyire nem esik neki jól az ELMÜ különvéleménye.

Nem megsértődni kellene, hanem vitatkozni. Beültetni a tévé stúdiójába egy szakembert a kormány oldaláról, és egy másikat az áramszolgáltató képviseletében. Vitassák meg, vajon tényleg úgy van-e, ahogy az ELMÜ állítja. Hogy az áram árának háromnegyede adó. Igaz-e, hogy a magyarországi áram európai viszonylatban olcsó, és csak a mi zsebünkhöz képest számít drágának? Tényleg zavarok lehetnek majd a működésben a rezsicsökkentés miatt, vagy nem?

Nem megsértődni kell, és még kevésbé fenyegetőzni, hanem vitatkozni. Érvekkel, tényekkel meggyőzni a másikat, és főként a közvéleményt.

Mert most csak annyi látszik, hogy valaki nem mond igazat. Vagy az ELMÜ, vagy valaki más.

Most & Itt
2013.02.27 11:02

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.