Most & Itt

Pulykapipi bepipult

Pulykapipi, aki jelenleg a Magyar Köztársaság elnöke, ideges. Alig tudta palástolni a dühét, látszott, hogy a legszívesebben elküldte volna a...
Pulykapipi, aki jelenleg a Magyar Köztársaság elnöke, ideges. Alig tudta palástolni a dühét, látszott, hogy a legszívesebben elküldte volna a parlamentet a jó anyukájukba.

Pulykapipinek ugyanis most már negyedszerre sem sikerült megválasztatnia a főbíró jelöltjét, az ilyen pedig a nálánál strapabíróbb ember idegrendszerét is megviseli. Majd szétvetette az indulat, amikor a döntést követően bejelentette: ilyen parlamentnek nem érdemes új főbírójelöltet jelölnie.

Amiben persze Baka András személyén túl sok más is benne volt. Nem érdemeltek meg engem, sugallta Sólyom László nyilatkozata, én a lelkem kiteszem, igazgyöngyöt szórok a disznók elé, ti meg a mocskos patáitokkal mindent összetapodtok. Lám, ez a hála.

Sólyom László, miután meglehetősen érdekes körülmények között megválasztották köztársasági elnöknek, úgy döntött, hogy ő a pártok fölött fog állni. És úgy gondolta, persze tévesen, elég az ilyet kinyilatkoztatni. Naponta ötször elmondani, hogy ő egyenlő távolságot tart a politikai erőktől – aki nála egyenlőbb távolságra van, az már nincs is.

Ebből kifolyólag aztán nem is volt szokása egyeztetni a pártokkal. Egymás után ajánlotta a főbíró-jelölteket, úgy dobálta be őket a köztudatba, mint más az aprópénzt a parkoló automatába. Úgy gondolta, joggal várja el a parlamenttől, hogy a jelöltjeit megszavazzák. Hiszen az ő jelöltjei minden tekintetben a világ legalkalmasabb jelöltjei – ha nem így lenne, miért is jelölte volna őket.

Őrület, de nincs benne rendszer.

Az még érthető, hogy a Sólyom Lászlót a köztársasági elnöki székbe vakondozó Fidesz az összes eddigi jelöltet támogatta. Nekik jó, amit a köztársasági elnök tesz, hiszen, ha nem lenne jó, nyilván nem ezt tenné. A szocialisták ezzel szemben mindig is ellenérzésüket fejezték ki a köztársasági elnök jelölési szokásaival kapcsolatban – szerintük a pártokkal való egyeztetés belefér a demokráciába.

Most azonban változott a helyzet. A mostani szavazás előtt mindkét nagy párt támogatásáról biztosította Baka András megválasztását - aztán kiderült, hogy kettejük közül valamelyik nem mondott igazat. Vagy mindketten hazudtak – de ez azért nem túl valószínű.

Az igazság - Magyarországon ez már kezd megszokottá válni -, nyilván ezúttal sem fog kiderülni. Mégis, jó okunk van feltételezni, hogy ezúttal nem a szocialisták szegték meg az adott szavukat: a Fidesznek korábban jó jelölt volt Baka András, ám a mostani EP választás fényében – és a jövő évi országgyűlési választás eredményének reményében - bizonyára lenne jobb jelöltjük is erre a posztra. Legalább annyira alkalmas, mint amilyen például Polt Péter volt legfőbb ügyészként annak idején. 

A Fidesz ma már nem elégszik meg Sólyom László jelöltjével. (Nem lennénk meglepve, ha Sólyom helyére is lenne már jelöltjük.)

Elszámoltatást – magyarra fordítva: leszámolást –ígérnek, ehhez pedig még a Sólyoménál is „sólyomabb” főbíró kell nekik. Aki persze nem szól majd bele a konkrét ítélkezési munkába, ám személye a bíróságoknak mégiscsak valamiféle elvi iránymutatást jelent. 

A szocialisták már a mostani szavazás előtt javasolták, hogy az eddigiektől eltérően nyílt szavazással válasszák meg Baka Andrást főbírónak. Ezt az összes többi parlamenti párt ellenezte. 

Persze, lehetne még Baka Andrásból főbíró Magyarországon. Akár már a jövő héten. Ehhez nem kell más, minthogy Sólyom úr végre hagyja el biztonságosnak tetsző fészkét, amely olyan magasan van az emberek fölött, ahol már csak a madár jár, és végre tárgyaljon a pártokkal. Állapodjon meg velük, hogy mivel az országnak az az érdeke, hogy legyen vezetője a bíróságoknak, egy hét múlva, nyilvános szavazással válasszák Baka Andrást főbírónak. Ez olyan ajánlat lenne, amelyet nehéz volna visszautasítani.

Erre persze kevés az esély. Pulykapipit elöntötte a méreg, alig látott a pipától, amikor bejelentette: ezzel a parlamenttel nem lehet.

Pedig lehetne. Már csak azért is, merthogy ami az ügyben történt, az nem a parlament, hanem Sólyom László sara. Egy öntelt, hiú és pökhendi közjogi méltóság negyedszerre sem tudott olyan helyzetet teremteni, hogy jelöltjét az országgyűlés kétharmada támogatta volna. 

Ő vallott tehát kudarcot, nem a parlament. Nem a demokratikusan megválasztott parlamentnek, hanem egy, a saját rögeszméihez betegesen ragaszkodó embernek kellene levonnia ebből a következtéseket.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata




Most & Itt
2009.06.16 16:06

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.