Most & Itt

Pártok, pénzek, papok

Ne legyenek illúzióink: Orbán Viktor legújabb ötlete, hogy a költségvetés nehéz helyzete miatt két évre, 2013-ban és 2014-ben függesszék...

Ne legyenek illúzióink: Orbán Viktor legújabb ötlete, hogy a költségvetés nehéz helyzete miatt két évre, 2013-ban és 2014-ben függesszék fel a pártoknak nyújtott állami támogatást, nem a kormány szokásos agymenéseinek egyike. Nem egy azon rögtönzések közül, amelyekkel teli a padlás.

Jó előre ki volt ez találva, és valószínűleg az időzítés sem véletlen. Most, amikor kiderült, hogy a reálbérek 5 százalékkal csökkentek, és már Szijjártó szóvivő sem képes röhögés nélkül kimondani, hogy nem lesznek megszorítások, épp ideje volt, hogy a Kedves Vezető az eddigieket is felülmúló demagógiával rukkoljon elő.

A lufi ugyanis, amit a napokban felengedett a levegőbe, nem azért demagógia, mert a pártokon megspórolt kétmilliárd forint csupán az átlagember számára tűnik sok pénznek. Hanem, mert a költségvetés helyzetén semmit sem segít: ha azt vesszük, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó 500 milliárdot vesz ki a büdzsé zsebéből, akkor ez a kétmilliárd nagyon csekélyke összeg.

Az összeg elenyésző, de a felvetés arra jó, hogy a bankok és a multik ellen felhergelt emberek számára újabb ellenség képét lehessen felmutatni. Nem nehéz mutatvány, a politikusok soha nem voltak annyira népszerűtlenek, mint manapság. Az Ipsos napokban közölt közvélemény-kutatása szerint a legjobban jegyzett politikusok „tetszési indexe” is csupán harminc százalék, a legrosszabbaké húsz százalékon áll. E két határ között helyezkedik el a magyar politikai osztály – bukáshoz közeli osztályzattal.

Ha valaki azt mondja, hogy ezeknek ne adjunk pénzt, akkor a kisemberben biztos támogatóra talál. Megtörtük a bankok hatalmát, elűztük az oligarchákat, kipateroltuk az IMF-et – tartsák el a politikusokat és pártjaikat azok, akik akarják.

A felvetés azonban még annál is cinikusabb, mint amilyennek elsőre látszik. A miniszterelnök javaslata ugyanis nem egyformán érintené a pártokat. A Fidesz csak látszólag járna rosszul azzal, ha elesne a jelenlegi, mintegy egymilliárd forintos állami támogatástól. Orbán pártja ugyanis nincs rászorulva a költségvetés rongyos milliárdjára. Az elmúlt két évben szépen megszedték magukat a Fideszhez köthető cégbirodalmak, úgyhogy nem okozhat gondot nekik néhány milliárdot átengedni a Kedves Vezető pártjának.

A többi pártot azonban a földhöz vágná, ha megvalósulna Orbán Viktor gyönyörű képessége, a rend. Nekik ugyanis szükségük van minden átlátható pénzre, mert a gazdasági döntésekből kiszorulva, távol a húsos fazekaktól, nemigen tudnak átláthatatlan pénzekhez hozzájutni.

Ha a miniszterelnök valóban komolyan gondolja, amit javasolt, és az egész nem csupán egy ócska trükk, ahogyan az elsőre látszik, ezt könnyen bebizonyíthatja.

Elég, ha - ugyancsak a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva -, azt is javasolja, hogy függesszék fel az egyházak központi támogatását. Tartsák el őket adományaikból a hívők és a szimpatizánsok.

Amikor a multikat különadókkal terhelték, az volt a hivatalos indoklás, hogy nekik is meg kell adni a lehetőséget, hogy kivehessék a részüket a gazdaság rendbetételéből.

Semmi nem indokolja az egyházak hátrányos megkülönböztetését, ezért számukra is lehetővé kellene tenni, hogy - a gazdaság és a társadalom más szereplőihez hasonlóan – hozzájárulhassanak a költségvetés helyzetének javításához.

Most & Itt
2012.05.21 06:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.