Most & Itt

Orbán sara: Schmitt

Vajon látjuk-e még Schmitt Pált a Videoton VIP-páholyában a miniszterelnök, a belügyminiszter, az MLSZ elnöke és más előkelőségek társaságában?...

Vajon látjuk-e még Schmitt Pált a Videoton VIP-páholyában a miniszterelnök, a belügyminiszter, az MLSZ elnöke és más előkelőségek társaságában? Hívják-e oda, pontosabban: beengedik-e maguk közé a fontosak?


Miután a Semmelweis Egyetem szenátusa a doktori tanács csütörtök reggeli döntése után még aznap megfosztotta Schmitt Pált a doktori címétől, eltiltotta annak használatától, nem lehet megkerülni a kérdést: kinek a sara Schmitt Pál?

Költői a kérdés, tudja mindenki a választ: Orbán Viktor találta ki őt, és tálalta fel nekünk, embereknek. Szabadsága idején, állítólagos bulgáriai nyaralásáról üzent az országgyűlésnek: tessék Schmitt doktorból köztársasági elnököt csinálni!

Orbán és kormánya most igyekszik úgy tenni, mintha semmi közük nem lenne Schmitthez. Még csupán a doktori tanács döntését ismerhettük, amikor a kormányszóvivő, a szebb napokat is látott Giró-Szász András sietett közölni az emberekkel: Schmitt Pált Orbán Viktor nem miniszterelnökként, hanem pártelnökként jelölte köztársasági elnöknek. (Holnap meg már az megy majd, hogy Schmitt a szocialisták embere, az elmúlt nyolc év miatt lett belőle köztársasági elnök, Gyurcsány a hibás.)

Osztanak és szoroznak most a Fideszben. Azt már tudják, hogy minden számítás szerint rosszul jönnek ki az ügyből, de azért még reménykednek: hátha viszonylag csekély veszteséggel zárhatják a kasszát. Ehhez persze tudniuk kellene, mit díjaznak jobban az emberek: ha felvállalják Schmittet és a ragaszkodnak hozzá a végsőkig, vagy ha elengedik, sőt, úgy tesznek, mintha soha semmi közük nem lett volna hozzá.

Schmitt Pál fék helyett motorja kívánt lenni a kormányzásnak, a nagy utazás azonban csúfos véget ért. Nem véletlenül: Schmitt egész életútja méltatlan volt a poszthoz, amelyet betöltött. A lopott doktori csupán szennyes hab volt a tortán – Plagi bácsi oly mértékben maga alá plagizált, hogy csupán egy méretes kátyú maradt belőle.

Schmitt Pál előbb-utóbb távozik. Hogy pontosan mikor és miként jelenti be a lemondását, azt ma még nem lehet tudni. Nyilván fut még néhány kört a miniszterelnöknél. Kiteríti a kártyáit, megpróbálja eladni, amije van.

Mert ők, Orbán és Schmitt, egymás tökét fogják. Nemcsak Orbán tud sokat Schmittről, ez fordítva is igaz.

Úgy alakult, hogy Schmitt az, aki először menni fog. Éppoly dicstelenül, mint amilyen méltatlanul érkezett.

Örülünk, de boldogak ettől még nem leszünk. Talán majd akkor, ha Schmitt után a következő távozó lekapcsolja maga után a villanyt.

Most & Itt
2012.03.29 21:03

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.