Most & Itt

Orbán Erdélyben, jogosítvány nélkül

Szomorú hírt kopogtak a szövegszerkesztők a határainkon túlról: a romániai rendőrök elvették Orbán Viktor jogosítványát. Igaz, a Fidesz...

Szomorú hírt kopogtak a szövegszerkesztők a határainkon túlról: a romániai rendőrök elvették Orbán Viktor jogosítványát. Igaz, a Fidesz elnökének csak néhány napig kellett nélkülöznie a közlekedéshez szükséges iratokat, de az eset mégis figyelemre méltó. Orbán túllépte a Romániában megengedett sebességhatárokat, ám még így is megúszta volna pénzbüntetéssel – magyar pénzre átszámítva mintegy 16000 forintot kellett volna fizetnie –, de nem volt nála ennyi készpénz. Kár is lett volna ilyenre pazarolni a pénzt, van annak ezer helyed, állítólag kétmilliárd körülire rúg a Fidesz adóssága, igaz, most nem erről van szó.
Hanem arról, hogy hősünk a szokásos tusnádfürdői nyári hakniján járt Erdélyben, ahol meglepetéssel tapasztalta, hogy nem fogadták olyan kitörő lelkesedéssel, mint az elmúlt években.
Nem tudni, hogy az idén miért nem volt annyira népszerű, mint máskor, az okokat azonban sejteni lehet. Talán azt nem szeretik benne mostanában az ott élő magyarok, hogy a legutóbbi romániai választásokon sikeresen megosztotta és kijátszotta őket egymás ellen. Ezt a taktikát már jól ismerjük, az anyaországban nagyon jól bevált ez a politizálás.
Úgy látszik, az Erdélyben élő magyarok nem díjazzák, ha hülyének nézik őket. Magyarországon ez még valamennyire elmegy, de jobb helyeken már nem veszik be ezt a szöveget. Orbán az anyaországban legutóbb a nyugdíjasokat és a lakótelepeken élőket nézte elmebetegnek, amikor feltételezte róluk, hogy nem egyszerűen feledékenyek, de kifejezetten hígagyúak. A nyugdíjasok például még igencsak jól emlékeznek arra, miként vett el tőlük Orbán kormánya 19 ezer forintot, és azt sem mindenki felejtette el, hogy jó tíz évvel ezelőtt a Fidesz gyorshajtásban élen járó elnöke még arról értekezett, hogy az idősek felélik az ifjúság jövőjét.
A panelekben lakó emberekben pedig az ébreszthet rossz emlékeket, hogy Orbán pártjának egyik prominense a 2006-os választási vereséget követően nemes egyszerűséggel panelproliknak nevezte őket. Most, akárcsak a nyugdíjasoknak, a lakótelepieknek is udvarol.Megpróbál úgy tenni, mintha az a csúnya ember, aki egykor rosszul bánt velük, nem is ő lett volna.
Jó tudni, hogy a romániai magyarok nem hülyék, sőt, kiváló emlékezettel rendelkeznek. Markó Béla a többi között ezért sem volt hajlandó találkozni Orbánnal. Nem örök-haragról van szó, mondta Markó, a politikában nincs ilyen, de vannak még elintézetlen ügyek a két párt között.
Orbánt persze mindez nem érdekli. Neki, gondolja, mindent lehet – ha úri kedve úgy tartja, kordont bont, ha ahhoz van érkezése, száguld, gyorsabban a megengedettnél. Ha elveszik a jogosítványát, az sem baj – jogosítvány nélkül is lehet robogni, oszt jó napot.


Az Amerikai Magyar Népszava Szabadság - www.nepszava.com - számára írt cikk írott változata


Most & Itt
2008.07.22 17:07

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.