Most & Itt

Obama válaszai Fodornak és Orbánnak

Obama levele Fodornak Dear Mr. Gabor, ne haragudjon, hogy csak most, több mint 24 óra elteltével válaszolok a levelére. Még új vagyok az elnöki...
Obama levele Fodornak

Dear Mr. Gabor,

ne haragudjon, hogy csak most, több mint 24 óra elteltével válaszolok a levelére. Még új vagyok az elnöki szakmában, tudja, nekem minden lassabban megy, mint Önöknek, akiknek már nagy rutinjuk van a vezetésben. Ráadásul, még az elnöki eskümet is elrontottam – ahogyan ezt az Önök országában egy ideje mondják: elkúrtam -, úgyhogy ezt is újból kellett mondanom. De nem vagyok türelmetlen, tudom, hogy majd belejövök. 
Mr. Gabor! Miután megkaptam a levelét, első dolgom volt, hogy beütöttem az Ön és az Ön által említett párt nevét a Gugliba, de sajnos, csupa érthetetlen, semmit sem jelentő kifejezést kaptam. Ekkor a szakértőimhez fordultam, de ők sem tudtak segíteni. Szégyellem, de nem találtam olyan embert a környezetemben, aki akár Önt, akár az Ön pártját ismerte volna. Ezért úgy döntöttem, hogy új, a mostaniaknál hozzáértőbb szakértők után nézek. Örömmel venném, ha tudna ajánlani számomra megfelelő embereket. (Múltkori levelében említette a Mr. Janos Koka és Mr. Gabor Horn urakat, mint akik nagyon ügyesek, és mindenre képesek. Kérem, írja meg, mennyi a díjazásuk, nem kérnek-e túl sok pénzt, mert nekünk itt Amerikában most egy kicsit összébb kell húznunk a nadrágszíjat.)
Mint bizonyára Ön is tudja, Amerika most nehéz helyzetben van, az emberek eladósodtak, sokan nem tudják fizetni a házuk részleteit, és az állások is veszélyben vannak. Úgyhogy most főleg ezekre a kérdésekre kell koncentrálnom, miközben persze irigylem Önöket, magyarokat, akiknél a jelek szerint sokkal kisebb a baj, mint nálunk. Szerencsés nemzet az Önöké, gondolataik szárnyalásának nem állnak útjába a napi problémák. Így azután minden erejükkel a gazdaságnál magasztosabb ügyekre tudnak koncentrálni – úgymint politikai csatározásokra, széthúzásra, árokásásra. Mi is szívesen követnénk az Önök példáját - ha köztünk marad, elárulom, én sem csípem a Bushnak a buráját. De nekünk, amerikaiaknak most egységet kell mutatnunk, mert a lakosság ezt várja el tőlünk, és nem azt, hogy szerencsétlen hülyegyerekek módjára marakodjunk.

Tisztelettel, Barack H. Obama

P.s.: Van itt Amerikában egy gyakran házasodó, már nem túl fiatal magyar hölgy. Nem rokona Önnek véletlenül? Csak azért kérdezem, mert megtudtam, hogy ugyanaz a neve, mint Önnek: Gabor - igaz, őt még Zsazsának is hívják.


Obama üzenete Orbánnak

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke az egyik washingtoni gyereklapnak nyilatkozott. Az interjút készítő riporter szóba hozta Orbán Viktor magyar pártelnök Obamának címzett szemrehányásait. Az amerikai elnök az interjúban külön fejezetet szánt Orbán felvetéseinek megválaszolására: 

Dear Mr. Viktor,

elnézést, ha Schwarzenegger úr megbántotta volna Önt. A világért sem állt szándékában, beszéltem vele, magától felajánlotta, hogy visszautalják az Ön számlájára a közös fotózásért fizetett 20 dollárt. 
Ön udvariasan ugyan, de határozottan azt kérte tőlem, hogy egy televíziós műsorban viccesen köpködjem meg az Önök miniszterelnökének, Mr. Gyurcsany Ferencnek a fotóját. Nagyon érdekes a felvetés, újszerűnek is mondhatnám. Már kiadtam a feladatot Hillary Clintonnak – nálunk köpködésben még a leginkább ő van otthon. (Amikor a férjének volt az a pikáns ügye Monica Lewinsky kisasszonnyal, Hillarynek volt alkalma gyakorolni a köpködést).
Mindazonáltal nem szeretném, ha Ön illúziókba ringatná magát ezzel kapcsolatban. Mifelénk, megvallom, nem szokás köpködni. Mindez persze valószínűleg egyszerűségünkből és tudatlanságunkból fakad, az Önök ezer évéhez képest mi kifejezetten fiatal nép vagyunk, s mint ilyen, csak ugatjuk az európai kultúrát. De hiszek benne, hogy képesek vagyunk fejlődni, felnőni a feladatokhoz.
Talán hallott néhányat a kampány során elmondott beszédeimből, azokban számtalanszor kifejtettem, hogy Amerikának változásra van szüksége - amióta megnyertem a választást, ehhez már azt is hozzátettem, hogy ezek a változások fájdalmasak lesznek és évekig is, eltarthatnak. 
De ígérem Önnek, nem felejtem el, amit Ön kért tőlem. Rajta leszek az ügyön, még akkor is, ha jelen állás szerint az Amerikai Egyesült Államokban nincs olyan televíziós csatorna, amely egy ilyen köpködős műsort le merne adni. Ezért is csodálom az Ön országát, és ezért is irigylem az Ön népét, mert úgy értesültem, Önöknél teljes a demokrácia, korlátlan a szólásszabadság. Mint mondják, Magyarországon, mindenki azt mond, amit akar, és nem kell tekintettel lennie mások érzékenységére, emberi méltóságára.
Találkozásunknak, és az ezzel együtt járó közös fényképek készítésének, amelyre Ön üzenetében nyomatékosan célzott, részemről semmi akadálya: ha erre jár, nagyszámú hasonmásaim valamelyike biztosan tud majd időt szakítani az Ön számára. 

Üdvözlettel, Barack H. Obama

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2009.01.22 22:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.