Most & Itt

Ne tessenek félni a Fidesztől!

Tisztelt Standard and Poor’s! Nemrégiben értesültem az Önök Magyarországgal kapcsolatos aggodalmairól, jelesül arról, hogy azért nem kívánnak...
Tisztelt Standard and Poor’s!

Nemrégiben értesültem az Önök Magyarországgal kapcsolatos aggodalmairól, jelesül arról, hogy azért nem kívánnak javítani hazánk gazdasági besorolásán, mert tartanak attól, hogy egy következő – Fidesz vezette – kormány „elengedné” a költségvetést, meglódítaná a hiányt. Vagyis Önök attól félnek, hogy a Fidesz eddig ismertté vált gazdasági elképzelései aláásnák a befektetői bizalmat, és ez a szükségesnél is jobban növelné a kockázatot.

Tisztelt Standard and Poor’s! Tisztában vagyok azzal, hogy Önök a világ egyik legjelentősebb hitelminősítő intézete, akik számos referenciával és magasan képzett munkatársakkal rendelkeznek. Részben osztom az Önök aggodalmait, de egyúttal meg is nyugtatom Önöket: Önök a világban zajló gazdasági folyamatok hátterével, következményeivel, nyilván teljes mértékben tisztában vannak, ám a magyarországi politikai kultúrát (kultúrálatlanságot) érthető módon csak kevéssé ismerik.

Ez persze nem az Önök hibája. Önök számokkal dolgoznak, tendenciákon törik a fejüket, hatásokat elemeznek. Mégis, azt kell mondanom Önöknek, nem kell tartaniuk semmiféle gyökeres változástól, ezért, ha a számaik alapján úgy látják jónak, javítsanak csak nyugodtan Magyarország adósság-besorolásán, arra bíztatnám Önöket, hogy a világ minden kincséért ne fogják vissza magukat ebbéli igyekezetükben.
 
Magyarországon van egy régi dakota közmondás, amely heveny magyar fordításban nagyjából így hangzik: amelyik kutya ugat, az nem harap. Ez a mi esetünkben annyit jelent, hogy amennyiben a Fidesz a jövő év nyarán kormányra kerül, hiába a számos hangos és harsány ígéret, alapvetően semmin sem fog érdemben változtatni. Tessenek szépen megnyugodni tisztelt Standard and Poor’s, a Fidesz, minden látszat ellenére, nem akar rosszat Magyarországnak, ezért azután semmi olyat nem fog tenni, ami ártana majdan az ország megítélésének. Nem olyan rossz fiúk ezek, mint amilyennek mutatják magukat. Néha tán túl hangosak, máskor meg neveletlenek, de alapjában véve jó szándék vezérli őket.

Önöknek tudniuk kell, hogy Magyarországon az utóbbi hét esztendőben speciális helyzet alakult ki. A Fidesz úgy érzi, hogy 2002-ben nem választást, hanem hazát veszített, ezért azóta elkeseredetten igyekszik visszaszerezni jogosnak vélt jussát, azaz a hatalmat. Vezetőinek, különösen a Vezénylő Tábornoknak személyes, mondhatni mentális oka is van erre, de gazdasági érvek is alátámasztják a hatalom visszaszerzésére irányuló elszánt harcukat. A párt kasszája kiürült, adósság adósság hátán, egyedül ígéretekkel van teli a padlás. A Fidesz-közeli nagyvállalkozók pedig egyre türelmetlenebbül kérdezik, vajon mikor jön már el megint a Kánaán, mikor lehet ismét odaállni tányérjukkal a húsosfazékhoz. 

Tisztelt Standard and Poor’s, megnyugtatom Önöket, hogy a Fidesznek esze ágában sincs más gazdaságpolitikát folytatni, mint amit a mostani kormány tesz. Talán meglepi Önöket amit most állítok, de a Fideszben sem csupa hozzá nem értő, az ország állapota iránt közömbös, felelőtlen vezető munkálkodik. Ellenkezőleg: nagyon is jó iskolákat végzett, felkészült és tehetséges, a középkorúnál valamivel idősebb fiatal demokratákból áll ez a társaság, akik nagyon is jól tudják, hogy – ismét egy idehaza elterjedt dakota mondással szólva - széllel szemben nem lehet pisilni.

Vagyis, hogy kissé konkrétabb legyek: bármit is mondanak, nem fogják „elengedni” a költségvetés hiányát, rontani az amúgy is kényes egyensúlyt. A Fidesz vezető gazdaságpolitikusai ugyanazokon az egyetemeken, ugyanazoktól a professzoroktól ugyanazt tanulták, mit teszem azt, Bokros Lajos, vagy éppen a jelenlegi miniszterelnök, Bajnai Gordon. Nekem elhihetik: Járai évfolyamtársam volt a Közgázon, Bokros eggyel alattam járt, és Matolcsy, valamint Varga Mihály is ugyanott szerzett diplomát, ahol Bajnai Gordon miniszterelnök.

A földön járó, reálisan gondolkodó emberek a Fidesz vezetői, akiknek, bármennyit is hajtogatják, nincs szándékukban visszahozni a 13. havi nyugdíjat, gazdasági megalapozottság nélkül megnövelni a gyes időtartamát, a lehetségesnél jobban csökkenteni az adóterheket. És ne tartsanak attól sem, hogy majd ők mindent visszaállamosítanak, ahogyan azt mostanában mondják. Szó sincs ilyenről, éppen ellenkezőleg: azért sürgős nekik minél hamarabb visszajutni a hatalomba, hogy a magántőkének eladhassák, ami még eladható.

Önök, akik egy tisztességes, ám a magyarországi viszonyokban kevéssé járatos hitelminősítő intézet, ezek alapján joggal kérdezhetik: akkor – biztosan nem így fogalmaznak, de ez a lényeg - mire veri a nyálát a Fidesz? Miért ijesztgeti a nemzetközi pénzvilágot, miért hozza a frászt a hitelminősítőkre és a bankokra?

Tudniuk kell tisztelt uraim, hogy Magyarországon jövőre választások lesznek. Jelenleg közel kétmillió bizonytalan szavazóért harcolnak a szembenálló felek. S bár a Fidesz jelenleg utcahosszal vezet, növekvő aggodalommal figyelik, hogy a szabadon engedett rossz szellem, a Jobbik nevű szélsőséges párt, sehogyan sem akar visszabújni a palackba. Másként szólva: a Jobbik rengeteg szavazót csábított el a Fidesztől, s ha a tendencia folytatódik, nemcsak a kétharmados győzelem kerülhet veszélybe, de még az egyszerű győzelem is kétségessé válhat. Bármekkora is tehát az előny, mégsem dőlhetnek hátra elégedetten a Fiúk - a háborúnak még nincs vége, talán nem is lesz, soha.

Tisztelt Standard and Poor’s, Önöknek tehát nincs okuk idegeskedni. A Fidesz, ha kormányra kerül, valószínűleg hoz majd néhány látványos, a választási ígéreteihez valamelyest hasonlító intézkedést. Talán tényleg eltörli a vagyonadót – ám ebben az esetben hoznak helyette három másikat. Biztosíthatom Önöket, hogy bár Orbán Viktor Mihály következő uralkodása idején sok furcsaságra lehet majd számítani, de a nagy nehezen helyreállított egyensúly megbomlásától, a költségvetési hiány „elengedésétől” biztosan nem kell tartaniuk.

Kérem Önöket, vegyék figyelembe az fentebb leírtakat, s legközelebb ennek ismeretében döntsenek országunk kockázati besorolásáról. Kedvező válaszukban bízva üdvözlöm Önöket.

A Klubháló - www.klubhalo.hu -számára írt cikk írott változata


Most & Itt
2009.07.08 09:07

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.