Most & Itt

Nap-vége

Kitették a Nap-kelte szűrét a köztévéből. A döntés már benne volt a levegőben, a nagy sietség mégis váratlanul ért mindenkit. A legérdekesebb...

Kitették a Nap-kelte szűrét a köztévéből. A döntés már benne volt a levegőben, a nagy sietség mégis váratlanul ért mindenkit. A legérdekesebb az, hogy a Nap-keltéről nem azért mondott le a Medveczki Balázs, a Királyi Televízió, elnöki jogosítványokkal is rendelkező alelnöke, amiért már régen kellett volna.

Vagyis, nem azért nem lesz Nap-kelte a Magyar Televízióban, mert a műsor már régen túlhaladta önmagát. Nem azért nem nézhetik ezentúl a zemberek, mert az éppen húsz évvel ezelőtt indult műsor az utóbbi években önmaga paródiájává vált. Lassú, körülményes, többségükben felkészületlen műsorvezetők készítették a hosszú, unalmas és érdektelen riportokat. (Tisztelet a kivételnek persze).

 

Ha ezért szünteti meg a királyi televízió vezetése a rendszerváltozás éveinek emblematikus műsorát, nem szólhatnánk egy szót sem. Elszállt fölötte az idő, nem volt képes megújulni, mennie kell, mondhatnánk ekkor. De ezért, ha akarták volna, sem szüntethették volna meg Gyárfás Tamás műsorát.

 

A szerződésük ugyanis arról szólt, hogy a Nap-keltének minden egymást követő három napban magasabb nézettséget kell produkálnia, mint a versenytársaknak. Gyárfásék idáig mindig hozták, amit ígértek – „szakmailag” tehát kikezdhetetlenek voltak.

 

Valami más oka lehet hát annak, hogy a Napkelte egy csapásra eltűnt a köztévé képernyőjéről. A pénteki bejelentés után már másnap, szombaton reggel sem volt műsor, hétfőtől pedig egy új reggeli produkció tájékoztatja és szórakoztatja majd azokat, akik a köztévére kapcsolnak. Belső munkatársakból verbuvált, megbízható erőkkel – a legújabb értesülések szerint Süveges Gergő vezetésével. Hogy mennyien lesznek vevők az új műsorra, hányan nézik a hétfőn induló Ma reggelt – majd kiderül.

 

A hivatalos indoklás szerint spórolnia kell a köztévének. Ami egyébként igen helyénvaló ebben a megszorításos világban, különösen, ha tudjuk, hogy amióta világ a világ, mértéktelen pazarlás jellemezte az intézményt.

 

Most megszorítás van, vissza kell hát fogni a külső gyártásban készülő műsorokat. Igaz, a Nap-kelte egyetlen huncut fillérjébe sem került a köztévének - azaz nekünk, adófizetőknek. Gyárfás Tamás és csapata ingyér’ szállította a műsort, cserébe „csupán” a reklámidő értékesítéséből befolyt összeget kérték. Aki ismeri Gyárfás Tamás üzleti kvalitásait, sejtheti, nem fizetett rá a boltra.

 

De nem fizetett rá a köztévé sem, hiszen ingyen kapott egy nem igazán nívós, ám nagyon nézett – műsort. A köztévénél most azzal érvelnek, hogy ők százmillió forintért tudnák értékesíteni a reggeli műsorsávot – ez a pénz pedig feltétlenül szükséges a televízió életben tartásához.

 

Ha erről lenne szó, lehetne vitatkozni. A szakemberek vitatják is a számot, többen állítják, a köztévé néhány százezer forintnál többet nem kap a reklámidő eladásáért. (Gyárfás ennél nyilván nagyságrendekkel ügyesebb volt).

 

A pénzügyi indoklás tehát nem nagyon áll meg a lábán, az okokat máshol, a politika világában kell keresnünk. A Nap-kelte, különösen az utóbbi években, a politika kereszttüzében élte mindennapjait. Jobbról baloldalinak tartották, balról inkább jobboldalinak. A Fidesz volt a legérzékenyebb az ügyben, prominensei már három éve bojkottálják az adást. Nem mennek be a stúdióba, nem nyilatkoznak a Nap-keltének – levegőnek nézik Gyárfást és stábját.


Pedig az utóbbi években Gyárfás, aki kőkemény üzletember, próbált idomulni leendő gazdáihoz. Kirúgta a Fidesz által leginkább problémásnak ítélt műsorvezetőket, jobboldali érzelmű, de nem véresszájú sajtómunkásokra cserélte őket.

 

Talán túl későn lépett, vagy nem volt eléggé meggyőző a jövendő győztesek számára: a Napkeltének – a köztévén legalábbis - befellegzett.

 

Volt már ilyen: Gyárfást és csapatát egyszer már kiseprűzték a Magyar Királyi Televízióból. Pedig akkor még sokkal jobb volt a műsor, érdekesebb, mozgalmasabb, szakmailag is vállalhatóbb, mint a mostani. 1998- és2002 között volt ez az időszak - ha valakinek nem ugrana be rögtön, segítek: az Orbán-Torgyán kormány vezette azidőtájt az országot.

 

Először az akkor még létező TV3-ra száműzték Gyárfásék műsorát, majd mikor a csatorna megszűnt, az ATV-re költözött a Nap-kelte.

 

Most még nem Orbán a miniszterelnök, de úgy látszik, hogy a kiváló hallással megáldott Medveczki Balázs alelnök már hallani véli a köztévé folyosóján a Fidesz döngő – agyagba döngölő (?) - lépteit.

 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

 


Most & Itt
2009.09.27 19:09

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.