Most & Itt

Én fizetem a Fidesz kampányát

Tartozom egy vallomással: én finanszírozom a Fidesz választási kampányát. Nem egyedül persze, hanem millió más adófizető társammal együtt...

Tartozom egy vallomással: én finanszírozom a Fidesz választási kampányát. Nem egyedül persze, hanem millió más adófizető társammal együtt, de ez akkor is igen nagyvonalú gesztus a részünkről. Elmesélem, hogyan történt.


Úgy kezdődött, hogy megtetszett a Fidesznek a kormány szlogenje, vagyis, az a szöveg, hogy Magyarország jobban teljesít. Nem csodálom, hogy odavoltak érte, veretes a szöveg, magvas a mondanivaló, irigylésre méltó az üzenet.

El is kérte a kormánytól a Fidesz a szlogent, hogy adja oda neki, mert ő is szeretné használni a választási kampányban. A kormányról tudni kell, hogy távolról sem olyan szőrösszívű, mint amilyennek sokan gondolják. Sőt, egyáltalán nem rideg és számító, lám, a devizahiteleseket is milyen szépen megsegítette, negyven család már ott dekkol a minden igénytelenséget kielégítő  ócsai lakóparkban. És a kormány zsidó honfitársai – ez Orbán Viktor szavajárása – is mindig számíthatnak rá. Meg a nyugdíjasok. Valamint a fiatalok, a középkorúak. Az idegenbe szakadtak, az itthon maradottak. A pedagógusok, a vasutasok, az orvosok a színészek, a rendőrök, a tűzoltók. Kismamák, nagymamák. Meg mindenki. Hajléktalanok például, és azok is, akiknek van még fedél a fejük fölött. Gyalogosok és autósok, a négyes metró leendő utasai.

Mindenkivel annyi jót tettek az elmúlt négy évben, miért épp a Fidesz lenne mostohagyerek?

Nem tudni, mennyit gondolkodott Orbán Viktor és kormánya, egyáltalán ki döntött az ügyben, de nem is ez számít, hanem a végeredmény: az, hogy a kormány beadta a derekát, és igent mondott a kérésre. Jó ügy érdekében tette mindezt, csak helyeselni lehet, hogy mostantól már nemcsak a kormány, de a Fidesz is bátran az emberek szemébe mondhatja, hogy Magyarország jobban teljesít. Jó helyen lesz náluk ez a mondat, a kormánynak már nincs rá szüksége, elmondták elégszer, tudja mindenki. Érzi a saját bőrén, ha kimegy a piacra és meglátja az árakat. Vagy pénzt vesz ki az automatából, netán számlát vezet valamelyik bankban. Devizahitelt törleszt, munkát keres, ilyesmi.

800 millióba került ez a szlogen és a hozzátartozó képi világ, szakszerűen szólva, a vizuális megjelenítés. Nem tudni, sok-e ez, vagy kevés, ismerni kellene a reklámiparban szokásos árakat ahhoz, hogy el tudjuk dönteni. Lehet, hogy vastagon fogott a munkavállaló ceruzája, talán még némi kis hűtlen kezelés is felvetődhetett a megrendelő részéről - bár az, hogy minden magyar emberhez eljusson a gondolat, miszerint Magyarország jobban teljesít, minden pénzt megér.

És még az sem kizárt, hogy kifejezetten olcsóért csinálták, barátok készítették, baráti áron. Ha így volt, mea culpa a fenti sanda gyanúért. Nem is szőrszálhasogatásként, csupán a tények kedvéért jegyeznénk meg, illő szerénységgel és a tényeknek járó tisztelettel, hogy ez a szlogen, amely most bagóért a Fidesz nevű párthoz került, az adófizetők pénzéből lett kifizetve. Magyarán közpénzből, vagyis, minden magyar adófizető munkájának gyümölcséből. Azokéból is, akik nem a Fideszre szavaztak, már amennyiben vannak ilyen elvetemült polgárok e honban.

De pártok biztosan vannak a Fideszen kívül is, mi lenne, ha ők is elkérnék a szöveget kormánytól ingyenes használatra. Mert annyira megtetszett nekik a szöveg üzenete, a megvalósítás vizualitásáról most nem is szólva. És persze magánemberek is kérhetnék, hogy odahaza, saját intim világukban használhassák a szöveget. Vagy, teszem azt, baráti társaságban, esetleg kocsmai viták lezárásaként - amikor már kifogyott az ember minden érvből, akkor elővehetné a kormány által közpénzből legyártatott szöveget, plusz a jól ismert képi világ, és máris nyert ügye van.

Mindenki azonnal tudni fogja, hogy hát tényleg, mekkora egy hülye is ő, hogy nem jutott magától az eszébe, hogy Magyarország jobban teljesít.

Mondjuk, azért ki lehetne egészíteni a szöveget azzal, hogy mihez és kikhez képest.

Most & Itt
2014.02.07 12:02

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.