Most & Itt

Mr. Százbólszáz

„Százból ha, százból ha, százból, ha egyszer jó Százból ha, egyszer jó, az már nagyon jó” Sziámi: Százbolha Néhány napja még nem...

„Százból ha, százból ha, százból, ha egyszer jó
Százból ha, egyszer jó, az már nagyon jó”

Sziámi: Százbolha

Néhány napja még nem tudtuk, hogy milyen köztársasági elnök lesz Áder János. Csak találgattuk, de bizonyosat nem tudtunk róla. Most már tudjuk, és ki is jelenthetjük: jó államfő lesz Áder János.


Ő maga mondta ezt az MTI-nek adott interjújában. Nem így fogalmazott, ő ennél szerényebb és visszafogottabb, de annyit azért elmondott, hogy száz rossz törvény közül százat visszaküld, és száz jó törvény közül százat aláír.

Ilyen elnök kell nekünk magyaroknak, ezt várjuk a mi köztársasági elnökünktől! Hogy mindig tudja, mi a jó, és tudja azt is, hogy mi az, ami nem jó. Soha se tévedjen, mert bár tévedni emberi dolog, valahol mégsem jó, ha egy köztársasági elnök összekeveri a jót a rosszal. Nem azért választották őt erre a magas méltóságra, tévedni bárki tud, ahhoz nem kell köztársasági elnöknek lenni.

Más kérdés, hogy még nem volt olyan köztársasági elnök, aki azt mondta volna magáról, hogy tévedni fog. Még miniszterelnök sem lehet abból, aki azt ígéri, hogy rossz lesz a gazdaságpolitikája, tönkreteszi az oktatást, az egészségügyet, lebontja a demokráciát, összevész egész Európával és a fél világgal.

Senki nem úgy kezdi az államfői működést, hogy majd a rossz törvényeket aláírja, a jókat pedig szépen visszaküldi oda, ahonnan jöttek.

Még Schmitt Pál is csupán motornak mondta magát, aki nem fékezni fogja, hanem dinamizálni a kormány országot építő munkáját, ám arról egyetlen szót sem szólt, hogy mit tenne a rossz törvényekkel. Nyilván visszaküldte volna őket, de hát, amilyen az ő szerencséje, minden, amit eléje tettek, jó volt. Amit nem tettek eléje, az nyilván nem volt jó, ha jók lettek volna, ahogyan a Fideszt ismerjük, azokat is Schmitt elé vetették volna. És akkor ő azokat is aláírja, vagyis, akkor a rossz törvények is jó törvények lettek volna.

A világ ennyire egyszerű, kéretik nem túlbonyolítani. Van elég gondunk enélkül is, minek csináljunk bajt ott is, ahol nincs.

Persze, az is lehet, hogy Áder János vicces kedvében volt, amikor az MTI-nek nyilatkozott. Mert ha az embert az MTI kérdezi, akkor lehetetlen nem vicces kedvünkben lenni, az embernek ugyanis óhatatlanul eszébe jut az MTI néhány közelmúltbéli mulattató csínye. Például hogy nemrégiben egy olyan blogra hivatkozva idéztek egy Ángyán Józsefet lejáratni kívánó hírt, mely blog a hivatkozás pillanatában még nem is létezett. Ez egy nagyon mulattató dolog, nyilván Áder János is annak találta, ezért mondta az MTI-nek, hogy a jó törvényeket egytől egyig aláírja, a rosszakat pedig, kivétel nélkül visszaküldi.

Jó tudni, hogy olyan köztársasági elnököt talált nekünk a Kedves Vezető, akinek van humora. Aki nem egy búval bélelt, savanyú figura, hanem olyan viccelődős fazon, aki akár a távirati irodán keresztül is képes megnevettetni az állampolgárokat.

De azért ne ringassuk magunkat illúziókba: mert talán tényleg több lesz a fentihez hasonló vidámság, ám a lényeg nem változik. Áder János mint mondta, továbbra sem mond le a horgászatról, vagyis, minden úgy megy majd, mint eddig.

Legföljebb mostantól az államfő szót a köztársasági elnök is két l-lel írja. Ugyanúgy, mint az ország többi polgára.

Ennyi. (Schmittül: enyi).

Most & Itt
2012.05.08 11:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.