Most & Itt

Mindenki lásson vendégül még egy embert!

Egy évvel ezelőtt hallhattuk először a szörnyű hírt, hogy a Fidesznek anyagi gondjai vannak. Tartozik fűnek-fának, de leginkább néhány nagyvállalkozónak...

Egy évvel ezelőtt hallhattuk először a szörnyű hírt, hogy a Fidesznek anyagi gondjai vannak. Tartozik fűnek-fának, de leginkább néhány nagyvállalkozónak, akiknek állítólag azt ígérték, hogy ha megnyerik az országgyűlési választásokat, és közel lesznek a kasszához, akkor majd busásan visszafizetik a tartozásukat. Az igazat megvallva, tamáskodtam, nem szokásom ugyanis felülni mindenféle híresztelésnek, s először, mint annyian mások, én is azt gondoltam, hogy kacsa az egész, amit csak azok terjesztenek, akiknek érdekükben áll, hogy hazugnak, demagógnak és populistának állítsák a nemzet jobbításért dolgozó pártot.
Ám a hír többször is felütötte a fejét, lehetett aggódni rendesen a Fideszért, már csak azért is, mert tudtuk, nekik is sokba volt a kampány: tavaly tavasszal például kénytelenek voltak teleragasztani az országot Irma nénivel, aki, amellett, hogy már akkor is rosszabbul élt, mint négy éve, még azzal is növelte a Fidesz kiadásait, hogy csak nehezen sikerült búval bélelt arckifejezéssel a kamerába nézetni. Állítólag többször is fel kellett venni Irma néni arckifejezését, még végül sikerült kihozni belőle egy elfuserált, szerencsétlen fizimiskát – és hát a magát munkanélküliként elővezető, a szegénységéről elhíresült tizenkettedik kerületben autókölcsönzésből tengődő polgártársunk szerepeltetése sem két fillér volt.
Emellett még fizetni kellett a Magyar Vizsláért, amit ugye a Dob utcában élő kefekirálynő, Horváth Éva – csak névrokona a szépségkirálynőnek – adott ki. Még szerencse, hogy a szerver feltörését bekerülési költségen számolták el, de még így volt kiadás bőven. A helyzetet tetézte, hogy az eredmény elmaradt, nem nyert a Fidesz, amitől a hitelezők – állítólag – még idegesebben kezdték visszakövetelni a pénzüket.
Ekkor terjedt el a magyar fővárosban az a hír, hogy a szabadságharcosok nem öncélúan verték szét a fél várost, hanem azért, mert sürgősen el kellett kergetni a hazug kormányt, még mielőtt jobbra fordulna az emberek élete.
Ezt a szégyent, mármint hogy a magyaroknak megint egy kicsivel jobban menjen, nem lehetett megvárni, ezért kellett a felfordulás, semmi sem volt drága, a hitelezők állítólag már az ukrán maffiával is felvették a kapcsolatot, akikről köztudott, hogy meglehetősen kézben tartják pénzbehajtási piacot.
Aggódtunk a nagy adósság miatt, meg drukkoltunk is rendesen, hogy valaki fizesse már vissza a Fidesz tartozásait, ne várjuk meg, míg a TV székházmegtámadása után a Gellért-hegyet is belelövik a Dunába, vagy lángra lobbantják a Balatont a haza megmentői.
Ezért volt jó hallani, hogy nem is olyan nagy a baj, mint gondoltuk, hogy túlzóak a két és fél, hárommilliárdos tartozásról szóló hírek. Hogy valójában csak ennek a felével sárosak a Fiúk a hitelezőknél, így már rögtön más a leányzó fekvése, igaz, ettől még el kell kergetni a kormányt, fusson, amerre lát.
Nem akkora hát a baj, mint hittük, tényleg úgy van, ahogyan azt Deutsch-Für Tamás mondta, vagyis hogy a Fidesz mostani, hétvégi kongresszusa nem a takarékosság, hanem a jövő jegyében zajlik. A kongresszust egyébként a Hungexpo B pavilonjában tartják, aki ismeri, tudja, szép és elegáns helyről van szó, sokan elférnek benne, különösen, ha mint a Fidesz vezetői állítják, a kongresszust a jövő jegyében rendezik.
Igaz, egy épülettel arrébb, ugyanebben az időpontban az F pavilonban a Temetkezési Kellékek Nemzetközi Kiállítását rendezik meg, de ez nyilván csak a véletlen műve, botorság lenne összefüggést keresni a Fidesz jövője és a globális temetkezési rekvizitek között.
Nincs hát szó pénzhiányról, amit azért sem lehet elégszer ismételni, merthogy városszerte elterjedt a hír: a korábbi évek gyakorlatától eltérően a vidéki küldötteket nem szállodában helyezik el, hanem a fővárosi fideszesek látják vendégül őket egy éjszakára. S hogy ennek az intézkedésnek nem takarékossági okai vannak, azt magától Deutsch-Für Tamástól tudjuk: a pártjában kedveltsége okán csak Tompikának becézett elnöki kabinetfőnök szerint szó sincs arról, hogy piszkos anyagiak miatt kell a küldötteknek más családoknál meghúzniuk magukat. Ellenkezőleg, ideológiai és pedagógiai megfontolások állnak a háttérben: az egyházak és a keresztény elveken működő ifjúsági szervezetek már régóta alkalmazzák a közösségépítésnek ezt a bevált módszerét. A Deutsch-Für família például egy baranyai házaspárt lát vendégül, ami azért is jó, mert másnap reggel a fürdőszobára várva, vagy a WC előtt toporogva, sokkal közelebbről meg lehet ismerni egymást, mintha csak a kongresszusi teremben találkoznának.
Sajnos, azt nem lehet tudni, hogy a többi prominens kinek ad szállást, kik lesznek azon szerencsések, akik Schmittéknél, Kövéréknél, vagy teszem azt, Pokorniéknál tölthetnek egy éjszakát. Egyedül annyi szivárgott ki, hogy Orbánéknál két hölgy is álomra hajthatja majd a fejét, egyikük Zalából, a másik pedig Sopronból érkezik Budapestre. Az Orbán család fejének politikusi fizetéséből és a GYES-ből összekuporgatott svábhegyi házikóban persze nincs vendégszoba, mint megtudtuk, még az is elképzelhető, hogy az öt gyerek közül ketten a nagymamánál alszanak, szobájukat pedig ideiglenesen átengedik a jobb jövő reményében hozzájuk bevackoló képviselőnőknek.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2007.05.17 10:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.