Most & Itt

Minden megtörténik

Most mit vagytok úgy oda, miért néztek rám, mint borjú az újkapura? Buta, kifejezéstelen tekintettel. Úgy tesztek, mintha nem tudtátok volna...

Most mit vagytok úgy oda, miért néztek rám, mint borjú az újkapura? Buta, kifejezéstelen tekintettel. Úgy tesztek, mintha nem tudtátok volna, hogy mi lesz. Mitől vagytok kiakadva? Igen, azt mondtam Tusnádfürdőn, hogy bármi megtörténhet.

Miért tesztek úgy, mintha nem tudtátok volna?


Munkát vállaltatok egy kuplerájban és nem sejtettétek, hogy mi lesz a dolgotok?

Lehetett tudni, nem rejtettem véka alá soha.

Na jó, nem mindig mondtam meg nyíltan. Nem akartam szájbarágós lenni, ezért azt gondoltam, meghagyok nektek egy kis intellektuális kihívást. Mert azt hittem, hogy negyven év egypártrendszer után képesek vagytok megfejteni a kódolt üzeneteket.

Hogy mi vár rátok.

Ne dőljetek be a saját hülyeségeteknek! Tudom én, hogy néhány évvel ezelőtt jobb társaságban kiröhögték, aki azt mondta, hogy visszahozom nektek Horthyt. Államosítok mindent, látástól vakolásig, és csak kevesek kiváltsága lesz a tájékozódás.

Hogy a papok befészkelik magukat az iskolákba, a családokba, a hálószobákba.

Kinek a pap, kinek a paplan.

Kiröhögtétek, aki ezt mondta, hülyének hittétek. Vagy, ha nem röhögtetek rajta, akkor bérrettegőnek neveztétek.

Legalább magatoknak ne hazudjatok, aranycsibéim: ti tényleg nem tudtátok, hogy lebontom a jogállamot, és sóval hintem be a helyét?

Nem kellett professzornak lenni hozzá, hogy valaki megértse, filozófusnak sem.

Ha lett volna hozzá fületek és szemetek, már régen tudnátok, hogy mi a dörgés. Akkor például, amikor azt mondtam, hogy oszt jó napot.

Hogy a haza nem lehet ellenzékben.

Hogy egy a tábor, egy a zászló.

Adtam már jeleket korábban is. Füstjeleket, ha úgy tetszik. Húsz évvel ezelőtt, amikor egy Fidesz-közeli kolléga egyetlen nap leforgása alatt tucatnyi köztartozásos céget vásárolt Kaya Ibrahim és Joszip Tot urak lopott útlevelével már lehetett volna gyanakodni. És amikor rákérdeztetek, az volt rá a válasz, hogy mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni.

Amiben amúgy van igazság. Más kérdés, hogy az is alkotmányos jog-e, hogy mindenkit hülyének nézünk.

Legyetek erősek, aranycsibéim: alkotmányos jog ez is. De ősztől biztosan az lesz. Újabb tagcserék jönnek az alkotmánybíróságban, és akkor hajrá, határ a csillagos ég.

Majd meglátjátok, mi lesz még itt. Rá sem ismertek a saját országotokra, azt hiszitek majd, hogy idegenben vagytok. A mesés keleten, teszem azt.

Trafikmutyi, földbérletek? Ti tényleg nem tudtátok?

Azt viszont megígérem, hogy nem leszünk gyarmat. Nincs rá szükség, a magatok foglyai vagytok. Túszul ejtettétek magatokat, áprilisban, májusban, négy évvel ezelőtt, és mindig, amikor csak tehettétek.

Barátkozzatok a gondolattal drága aranycsibéim, mert már a régi dakoták is megmondták: ahol bármi megtörténhet, ott minden megtörténik.

Most & Itt
2014.08.15 17:08

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.