Most & Itt

Minden megtörténhet

Hunvald György, szülőföldem és lakóhelyem, Erzsébetváros polgármestere nyilatkozik a tévében. Hosszú idő után most először nyilvánul...
Hunvald György, szülőföldem és lakóhelyem, Erzsébetváros polgármestere nyilatkozik a tévében. Hosszú idő után most először nyilvánul meg a nagy nyilvánosság előtt. Igaz, nem önszántából kerüli a közvéleményt: a hetedik kerület első embere február óta előzetes letartóztatásban van.

Hivatali visszaéléssel, vesztegetéssel, csalással, magánokirat-hamisítással vádolja őt az ügyészség.

 

Ha csak a fele igaz, már akkor is gazember.

Ha csak a fele nem igaz, akkor gazemberség, ami történik.

 

Nem tudom, bűnös-e, Hunvald György és valóban elkövette-e a neki felrótt bűnöket. Ő a tévében ártatlannak mondja magát. Tagadja a vádakat, azt mondja, semmi olyat nem követett el, amiért most itt kellene lennie.

Megvezették az ügyészséget, mondja. Nem először és politikai okokból, teszi hozzá.

 

Mosakodásnak, önigazolásnak gondolnám Hunvald szavait. Egy ember jogos, ám átlátszó védekezésének. Önkezűleg elkövetett szerecsenmosdatásnak.

Hazugságnak, magyarul.

 

Ha nem olvastam volna Kende Péternek a Kulcsár ügyről írott könyvét, biztos lennék benne, hogy Hunvald hazudik. Mostanra azonban sikerült végig rágnom magam a Kende-könyvön. Nem könnyű olvasmány -megírni még ennél is nehezebb lehetett.

 

Nem városi legendákra, kétes hitelességű mendemondákra épül Kende könyve, hanem tényekre és adatokra. Jegyzőkönyvek, tanúvallomások, sok-sok tárgyaláson elöltött óra van ebben a könyvben. Amelyből sok más mellett kiderül, hogy semmi okunk jogbiztonságban érezni magunkat, bármelyikünkből lehet bűnös boszorkány – elég, ha egy Kulcsár Attila ránk mutat.

 

Amit ugyan Kende nélkül is tudtunk, ám ő bizonyítja is, hogy az ügyészség, valamint a Kulcsár-per bírája számtalan hibát és törvénysértést követett el az ügyben.

Ha egyszer elkövette a hibát, miért ne követhetné el máskor is?

 

Semmi okom ártatlannak gondolni Hunvald Györgyöt és társait – ezt, vagy ennek ellenkezőjét a bíróság joga és kötelessége megítélni. Ami biztos: Hunvald tagadja a vádakat, azt mondja, az önkormányzatot nem érte kár az ingatlanok eladásával. Éppen ellenkezőleg: jelentős haszonnal adtak túl az ingatlanokon. És, teszi hozzá, ezeket az eladásokat minden párt képviselője aláírta.

 

Február óta ül rács mögött Hunvald György, ezalatt egyszer hallgatták ki az ingatlanok eladásának ügyében. Igaz, az illetékes kihallgatóknak van idejük bőven, Hunvald nem szalad el – előzetesét februárig meghosszabbították.

Családja, gyerekei nélkül tölti a karácsonyt, zárkájában köszönti az újévet.

Ha valóban bűnös, megérdemli.

Ha ártatlan? Akkor ez majd vagy kiderül, vagy nem. Ha igen - nos akkor nyilván kap egy kevéske kis kártérítést. Amit persze nem a bíró, de még csak nem is az ügyészek apanázsából vonnak le - azt is mi, adófizető polgárok fizetjük majd.

 

Hunvald mellett más gyanúsítottjai is vannak az erzsébetvárosi ingatlanügynek, közülük majdnem mindenki sitten várja sorsa fordulását. Jobbra, vagy rosszabbra fordulnak majd ezek a sorsok - hogy mit hoz a jövő, nem tudni.

 

Egyetlen ember van a gyanúsítottak közül szabadlábon. Czibula Csabának hívják ezt az embert, foglalkozására nézvést fideszes politikus. Aki, miután a többieket sorra letartóztatták, előbb horvátországi nyaralójában húzta meg magát, majd Mexikóba szökött.

 

Szép távoli ország, abból a szempontból pedig kifejezetten kellemes, hogy nincs kiadatási egyezménye Magyarországgal.

 

Czibula Csabát távollétében azzal vádolják, hogy egy másik gyanúsítottól több millió forint kenőpénzt fogadott el.

 

Mexikóig futott a vád elől a Fidesz-közeli emberünk, utol sem érik soha többé. Senki sem tudja, hol van ő, és merre jár. Talán még Orbán pártelnök sem sejti, pedig ők a feleségével júliusban Mexikóban nyaraltak. Akkoriban többen is szóvá tették, hogy miközben a Vezénylő Tábornok párttársait arra utasította, hogy senki ne menjen szabadságra, mert bármikor megbukhat a kormány, ő Mexikóban múlatta az időt.

 

Nem került sokba az út, mert egy közelebbről meg nem nevezett barátnál húzták meg magukat. Egy ismeretlen amigónál, akinek a nevét sem az ilyen ügyekben igen találékony Magyar Nemzet, sem a hasonló kvalitásokkal bíró Hír TV nem tudta kiszimatolni.

 

Vajon, ki volt ez a titokzatos barát? Rossz az, aki rosszra gondol -elhessegetjük a gondolatot, hogy netán Czibula úr lehetett a szíves vendéglátó.

Hunvald György ártatlannak mondta magát az ATV-nek adott interjúban. Ha nem olvastuk volna Kende legújabb könyvét, gúnyosan legyintenénk: naná, hazudik és fényezi magát.

 

De mi nemcsak a Kende könyvét olvastuk, ennél is keményebb dolgok történnek velünk: itt élünk ebben az országban.

És Kaya Ibrahim, valamint Joszip Tot óta már nincsenek illúzióink az igazsággal kapcsolatban.

 

Lehet, hogy Hunvald nem ártatlan. Lehet, hogy az.

Minden megtörténhet. És legtöbbször meg is történik.

 

A Klubháló -www.klubhalo.hu -számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2009.12.01 06:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.