Most & Itt

Milyen király lenne Orbán?

Addig ebben az országban nem lesz béke és nyugalom, míg Orbán Viktor nem lesz újra miniszterelnök. Egy baráti társaságban hangzott el ez a mondat....

Addig ebben az országban nem lesz béke és nyugalom, míg Orbán Viktor nem lesz újra miniszterelnök. Egy baráti társaságban hangzott el ez a mondat. Az egyik jelenlévő hölgy száját hagyta el a megfogalmazás, ismertem régóta, nehéz lett volna Fidesz-közeliséggel vádolni.
Keményen koppant a mondat a hirtelen beállt csöndben. Láthatóan nem csak engem, a társaság többi tagját is meglepte a dolog. Lehet, hogy mi vagyunk a hibásak? Miattunk szedik fel az utcaköveket, törik be a kirakatokat, dobálnak, kerepelnek, fütyülnek és szórják a szitkokat? Mindezt azért, mert nem engedjük, hogy egy, a hatalomba beleszerelmesedett vezér feltehesse a saját fejére a koronát?
Lehet, hogy mi vagyunk az okai mindennek, amiért négyévente, ahelyett, hogy otthon maradnánk, elmegyünk választani? És, ha már ott vagyunk, sohasem oda tesszük az ikszet, ahova kellene?
Ez lenne a béke és a nyugalom ára? Ezért van, immár ötödik éve, egy országban két ország?
Régi focimeccsek jutottak az eszembe. Baráti társasággal játszottunk rendszeresen, két csapatra osztottuk magunkat és futballoztunk. Egy sztár volt közöttünk, primadonna férfikiadásban. Amúgy kedves, jóravaló fiatalember, talán egyetlen hibája volt: szerelmes volt a győzelembe. De sokáig ez sem okozott problémát, merthogy mindig győzött - úgy álltak össze a csapatok, hogy ő a jobbak közé került.
Egy kora őszi hétvégén azonban történt valami. Máig sem tudom, hogyan, de mi nyertünk. Pedig ez nem volt benne a pakliban, ám azon az estén nekünk minden bejött, nekik pedig semmi sem sikerült.
Nyertünk - a társaság ügyeletes sztárja őrjöngött. Már a pályán elkezdte, amikor látszott, hogy rosszul alakul az eredmény. Belerúgott mindenkibe, aki elment mellette. Kötözködött, hisztizett, reklamált. Amíg nyerésben voltak, eszébe sem jutott, hogy anyázzon, és négybetűs szavakkal szitkozódjon egy meg nem adott gól miatt.
Tényleg, mi lett volna, ha 2002-ben hagyjuk Orbánt nyerni? Vagy legalább 2006-ban! Ha nem megyünk el szavazni, vagy, jobb meggyőződésünk ellenére, rá szavazunk. Csak hogy ne legyen balhé, ne verjék szét a városunkat, ne dúlják fel a nyugalmunkat.
Hol tartanánk most? Ami biztos: az erre szakosodott szabadcsapatok kevesebb utcakövet szednek fel, több kirakat marad épségben - a kereplők gyártásával, forgalmazásával foglalkozó vállalkozások viszont rosszabbul jártak volna.
Lehet, hogy Orbán jó királya lenne a magyaroknak? Mert, hogy király lenne, és nem miniszterelnök, afelől ne legyenek kétségeink. De, tudjuk, a történelemből, voltak jó királyok is. Könyves Kálmán ellenezte a boszorkányüldözést, Mátyás pedig kifejezetten igazságos volt. Igaz, akkoriban is előfordult, hogy bizonyos fejek lehullottak a porba – de akinek nem volt félni valója, annak kellett félnie.
Kádár is jó volt. Az elején mondjuk adódott néhány húzós éve, de amikor már úgy ítélte meg, hogy lehet jónak is lenni, akkor úgy döntött, hogy megjavul. Mert az ember eredendően jó, még a diktátorok sem rossz emberek. Csak hát vannak bizonyos körülmények, amelyek törvényszerűen kihozzák belőlük az állatot.
Aki hallotta, látta már Orbánt tömegek előtt beszélni, tudja: amikor az övéi között van, kedves, barátságos, humoros. Időnként még vicceket is mond, mulattató közmondásokat, és ha úgy látja, hogy a közönsége megérdemli, akkor, bonuszként, csippent egyet a szemével. Vagy későkádárosan felhúzza az egyik vállát, mintha csak azt mondaná: aki nincs ellenünk, az velünk van.
Sajnos azonban, még nincs mindenki velük, ezért Orbán néha arra kényszerül, hogy hangosabban szólaljon meg. Nem a sajátjaival beszél keményen, hanem azokkal a jövendő alattvalókkal, akik még mindig, ennyi év után sem tudják megérteni, milyen jó lenne nekik, ha minden úgy történne, ahogyan Orbán akarja.
Jó király lenne ő – csak hát mindig vannak olyanok, akik minden erőfeszítése ellenére rossznak látják. Hataloméhesnek, populistának, demagógnak.
Pedig, értünk ácsingózik ő a hatalomra, nem ellenünk.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára készült cikk írott változata



Most & Itt
2007.06.14 18:06

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.