Most & Itt

Miért veszítettünk?

  Platini sporttárs még jószerivel vissza sem szuszakolta a nagyalakú borítékba a nyertes két ország nevét tartalmazó papírost, idehaza...

 

Platini sporttárs még jószerivel vissza sem szuszakolta a nagyalakú borítékba a nyertes két ország nevét tartalmazó papírost, idehaza máris minden ott folytatódott, ahol abba sem hagyták. Ezen persze nem kell különösebben csodálkozni, mostanában ez a magyar virtus, az igazi civil kurázsi: ha fociban csak feleannyira lennénk jók, mint egymásra mutogatásban és sárdobálásban, biztos, hogy nálunk rendeznék a 2012-es labdarúgó Európa-bajnokságot.

A Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas, már alig néhány órával a döntés után pontos diagnózissal szolgált arról, hogy miért vesztettünk: közleményükben arról értesítik a lakosságot, hogy Gyurcsány Ferenc miatt buktunk - a miniszterelnök nem csak a magyarok jövőjét vette el, hanem az Európa Bajnokság rendezési jogát is.

Pedig senki sem tudja, mi történt valójában. Tényleg át lettünk verve, mint Mészöly Kálmán mondta, vagy megint az van, ami mindig, amikor valami nem sikerül: azaz, négy-öt magyar nem össze-, hanem széthajol.

A cardiffi döntés óta eltelt néhány nap, ám az indulatok nem akarnak csillapodni - éppen ellenkezőleg, ha lehet, még az első percek megdöbbenésénél is vehemensebben keresi mindenki a bukás okait. Merthogy a cardiffi döntés – a magyar-horvát pályázat egyetlen szavazatot sem kapott – mindenképpen bukásnak nevezhető, még akkor is ha tudjuk, a futball már régen nem a sportról szól. Sőt, maga a sport sem a sportról szól, inkább üzletről és politikáról. De mégis inkább üzletről, abban ugyanis benne van minden, még a politika is…

Jelenleg az van, hogy egyetlen olyan ember van az országban, aki képes higgadtan nyilatkozni az ügyben. Ez az ember Bácsi néni. Bácsi néninek a Bácsi a vezetékneve, az ura után kapta, valaha Lajosnénak is hívták, de erre már talán ő maga sem emlékszik. Régen volt, mára maradt a néni megnevezés, ami azért is jó, mert könnyű megjegyezni és nem kell virágot venni a névnapjára.

A mindenről jól értesült Bácsi néni úgy tudja, hogy Mészöly Kálmánnak már megint igaza volt. Mészöly, akárcsak a magyar küldöttség többi tagja, biztos volt a mi pályázatunk győzelmében, ami nem csupán hazafias szempontból elvárható minimum: a török és a ciprusi bizottsági tag is megígérte neki, hogy ránk fognak szavazni. Kár, hogy az ígéretüket nem tartották be, ezért kiabálta Mészöly Kálmán a Ferihegyi repülőtéren, hogy át lettünk verve. Sírt is emellé a Kálmán, ami egyfelől érthető, másfelől viszont megnyugtató lehet a számára, mert mostantól újfent kedvére utálhatja Gyurcsány Ferencet. Néhány napig ugyanis nem tudta utálni, együtt voltak kint Cardiffban, ám a magyar pályázat prezentációja után a közismerten Orbán-fan Mészöly azt nyilatkozta a sajtónak, hogy le a kalappal Gyurcsány Ferenc előtt.

Bácsi néni persze ennél jóval többet tud, más okokat is sejt a mindenkit meglepő döntés mögött. Gyárfás Tamás például már hetek óta tudja, hogy szakmailag hiába vezetett toronymagasan a magyar-horvát pályázat a többiek előtt, a döntnökök többségre azt el sem olvasta, lévén a több ezer oldalas anyag egy raktárban hevert. És Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, aki nem is oly régen Dávid Ibolyát ferdefejűnek nevezte, szintén véleményt formált. Szerinte azért hasaltunk el Cardiffban, mert az UEFA illetékesei látták, hogy mifelénk rossz a közbiztonság, a rendőrség még a MTV székházat sem tudja megvédeni, nem beszélve az intézmény büféjéről, ahol a Túró Rudit árusító automata előtt szabadon tobzódtak a Kósa úr főnöke által feltüzelt, szabadságharcosnak öltözött huligánok.

Ha valaki még a fentieknél is alaposabb válaszra vágyik, forduljon nyugodtan Bácsi nénihez: a magyarul jól beszélő asszony ugyanis jó helyről hallotta, hogy már eredetileg sem volt esélyünk az EB megrendezésére. Mert bár Ukrajnában perceken belül kitörhet a polgárháború, Lengyelországban pedig még a minkénél is nagyobb a korrupció a futballban, ám mindez csak keveset nyom a latban: a két ország ugyanis százmilliós felvevő piaccal bír, ötször többen vannak, mint mi, magyarok és horvátok együtt. Ráadásul nekik még annyi stadionjuk, autópályájuk és szállodájuk sincs, mint nekünk - ám ez csak egy normális világban lenne hátrány. Ma ez éppen fordítva van, előnyt jelent: merthogy ami nincs, azt fel kell építeni. Munkához és profithoz jutnak a multik, ez pedig azért is fontos szempont, merthogy ők adják össze az UEFA működéséhez szükséges pénzeket.

Persze, nem csak mi, az olaszok sem értik, mi történhetett. Pedig, ha nem egyedül akarják megrendezni a 2012-es Európa bajnokságot, hanem az ukránokkal közösen, akkor akár nyerhettek volna.

Néhány nappal a döntés után ugyanis már teljesen nyilvánvaló, hogy nem a lengyelek nyerték meg a rendezés jogát, hanem az ukránok. Legalábbis, ha hinni lehet Bácsi néni informátorainak, akik mindent jobban tudnak mindenkinél, és csak igen ritkán tévednek. Nos, ezek a derék emberek úgy értesültek, hogy az ukrán szövetség vezetője, aki civilben egy hétköznapi, kétkezi milliárdos, megvette kilóra az UEFA döntőbizottságát. Mindez persze nem bizonyítható, úgyhogy mi nem is állítanánk ilyet - csupán leírtuk, amit egy ismerősünktől hallottunk.

Bácsi néni informátorai azt is tudni vélik, hogy döntés előtti napon még a magyar-horvát pályázat vezetett, s az olaszok a második helyen voltak, ám az utolsó éjszakán néhány szállodai szobában igen érdekes és a résztvevő urak számára fölöttébb kellemes dolgok történtek. Az ukránok ugyanis minden ellenkező híreszteléssel ellentétben romantikus lelkek, a zord külső érző szívet takar, s nem tudták volna elviselni, hogy szegény döntnökök egyedül, magányosan töltsék a döntés előtti utolsó éjszakát. Ezért azután gondoskodtak arról, hogy kellemes küllemű, a párnacsatákban meglehetős hozzáértéssel bíró fiatal hölgyek járjanak a döntést hozó urak kedvében.

Ilyen körülmények között, mondja Bácsi néni, érthető, hogy sem a magyar-horvát, sem pedig az olasz pályázat nem tudott lépést tartani az ukránok visszautasíthatatlan ajánlatával. Mi hiába dobtuk be Albert Flórit és Szepesi Györgyöt, Buzánszky Jenőt, és magát a Szőke Sziklát! Még a magyar űrturista, Charles Simonyi is megszólalt az űrből, ám mindez kevésnek bizonyult az üdvösséghez.

Az egészben az a legszomorúbb, hogy nem sokkal a döntés előtt, a magyar küldöttség, Puskás Ferencné szíves felajánlása nyomán, Michel Platininek, az UEFA elnökének ajándékozott egy Öcsi bácsi aláírásával ellátott futball labdát. Legalább azt lenne jó visszaszerezni, ha már a nemzeti önbecsülésünk megint odaveszett!

 

Az Amerikai Népszava Szabadság - www.nepszava.com - számára írt cikk írott változata

 

Most & Itt
2007.04.22 13:04

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.