Most & Itt

Miért szeretem utálni Bíró Lukácsot?

  Állítólag több mint hétezren töltötték ki az egyik internetes újság által összeállított kérdőívet. (Szívesen közzé tenném az...

 

Állítólag több mint hétezren töltötték ki az egyik internetes újság által összeállított kérdőívet. (Szívesen közzé tenném az internetes újság nevét és elérhetőségét, csakhogy az a helyzet, hogy valójában pénzéhes barom vagyok - majd ha perkálnak valamennyi lóvét, akkor reklámozom őket, ingyen egy tapodtat se, barátságból, kollegialitásból meg pláne!)

Na, ott hagytam abba, hogy a derék sajtómunkások az iránt érdeklődtek a lapjukat olvasó nagyközönségtől, hogy miért nem csípik a magyar hírességeket? Mi a bajuk velük, miért van az, hogy az Állatkert két legkellemetlenebb lakója, a galléros ládagyík és a tűzföldi nádi tippancs is szimpatikusabb számukra, mint teszem azt, Kiszel Tünde, vagy éppen Fekete Pákó?

Talán a pirézek nem is oly rég befutott villámkarrierje lebegett a kérdőív összeállítóinak lelki szemei előtt, hogy a sok igazi – vagyis hát nem igazi, mondjunk inkább létezőt – sztár közé becsempésztek egy kitaláltat is.

Ezt a kitalált személyt Bíró Lukácsnak hívják, Budán lakik, foglalkozására nézve fogorvos. Többet nem tudunk róla, de nem is kell: ennyi éppen elég volt ahhoz, hogy honfitársaink ismeretlenül is utálják.

Illetve, nem is ismeretlenül: a már említett hétezer válaszolóból ugyanis 1586-an jelezték, hogy ismerik Bíró Lukácsot, az pedig több, mint figyelemre méltó, hogy az utálati listán található 29 híresség közül a budai fogorvos a nyolcadik helyen végzett. Vagyis, e távolról sem reprezentatív, ám mégsem tanulságok nélkül való felmérés szerint mindössze hét olyan híresség él e honban, akit Bíró Lukácsnál is többen utálnának.

Kissé zavarban vagyok Bíró Lukáccsal kapcsolatban. Nem válaszoltam a kérdőívben szereplő kérdésekre, de ha jobban belegondolok, be kell vallanom: én is utálom Bíró Lukácsot.

Pedig sok rosszat nem tudnék rá mondani. Bíró Lukács nem fújja a füstöt a képembe, hiába meresztettem a szemem, nem láttam tavaly szeptemberben a televízió székházánál, és a mindennapi betevőt sem a 6-os villamoson, utastársai zsebében szokta megkeresni.

Bíró Lukács nem robbantgat a metrón, és nem vezet repülőgépeket ikertornyoknak. Nem indul padlógázzal, mint az előttünk majomkodó baromarcú, nem parkol az út közepén, forgalmi dugót okozva a fél városban, és sokakkal ellentétben, nem keveri össze a helyiség és a helység szavakat.

Bíró Lukácsra semmi rosszat nem tudok mondani, ezért azt kell gondolnom, hogy én is azért utálom, mint honfitársaim többsége: azért, mert mi magyarok szeretünk utálni másokat.

Hogy ebben mi a jó, arról fogalmam sincs - valakit nem utálni semmivel sem fárasztóbb, mint nem szeretni, mégis, az a helyzet, hogyha választani lehet, általában utálni szeretünk, nem pedig szeretni.

Szeretjük utálni a tanárokat (túl sok a nyári szabadságuk), az orvosokat (csak a hálapénz érdekli őket, hogy rohadnának meg, ahol vannak), a manökeneket (persze, nekik könnyű, mindenkivel lefekszenek, és közben beutazzák a világot), az énekesnőket (csak tátognak pléjbekkre), a biciklis futárokat (lassan hozzák a pizzát), de nem túl népszerűek a ruhatáros nénik sem. (Előadás előtt még csak-csak, de amikor előadás után úgy mozognak, mint egy altatásban lévő beteg lajhár, s ráadásul a mellettünk álló, tolakodó tetűnek előbb adják oda a kabátját, akkor a tetszési indexük, teljes joggal, a statisztikai hibahatárt jóval meghaladó mértékben csökken.)

És nem szeretjük a cirkuszi idomárokat (bántják az állatokat), a tévés személyiségeket (ha meglátunk egyet a boltban, kiderül, hogy sokkal öregebb és alacsonyabb, mint a tévében), a kőműveseket (kispórolják az anyagot a falból, aztán csodálkozunk, ha összedől), az újságírókat (hazudnak, hiába mondta Deák Ferenc, hogy igazat kell írni.)

És persze nem szeretjük a politikusokat sem (pedig, szemben az újságírókkal, nem mindegyik hazudik, csak az, amelyiknek mozog a szája).

Miért éppen Bíró Lukácsot szeretnénk? Lehet, hogy nem is rendes magyar ember, most olvastam valahol, hogy állítólag piréz…

 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

 

Most & Itt
2007.04.25 14:04

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.