Most & Itt

Miért ne játszhatnánk el jól?

Aki rám hallgat, nem vesz hálós narancsot, vagy paradicsomot. Nekem elhihetik, bármennyire is csábító az ajánlat, nem éri meg. Számtalanszor...

Aki rám hallgat, nem vesz hálós narancsot, vagy paradicsomot. Nekem elhihetik, bármennyire is csábító az ajánlat, nem éri meg. Számtalanszor kipróbáltam már, még más gyümölcsökkel is, de az eredmény mindig ugyanaz volt. Nem csak a gyanúsan olcsó termékkel lehet baj, bármenyibe is kerüljön egy csomag, mindegyikben lesz egy, azaz egy darab rohadt narancs, vagy paradicsom. Amely, s ez a dolgok rendje, az idő múlásával a többi gyümölcsöt, zöldséget is megfertőzi, olyannyira, hogy egy-két nap elteltével az egész csomag használhatatlan lesz.


Tapasztalatból mondom, hogy eredetileg mindig csak egy rohadt gyümölcsöt, vagy zöldséget tesznek a csomagba. Olyan hálós kiszereléssel még soha sem találkoztam, amelynek a fele rohadt lett volna – igaz, olyat se láttam, amelyikben egy se lett volna romlott, vagy penészes. Mintha a nagy áruházláncok, merthogy róluk van szó elsősorban, direkt ezért tartanának egy embert. Hogy amikor csomagolják az árut, mindegyik hálóba jusson a rohadt narancsból, paradicsomból. Hogy ez miért jó nekik, azt megvallom őszintén, mindezidáig nem sikerült megfejtenem.


Egyszer megkérdeztem egy hozzáértőt, ő azt mondta, nincs ennek különösebb oka, egyszerűen így van és kész. Szerintem meg semmi sem történik véletlenül, mindennek van valami oka, ezért inkább arra gyanakszom, hogy valamilyen civil kurázsi az, ami a csomagolók főnökeit vezeti. Mert azt azért nem gondolnám, hogy a haszonszerzés motiválná őket, hiszen ha így lenne, megtehetnék, hogy hálónként nem egy, hanem kettő, vagy akár három rohadt gyümölccsel lepik meg a vásárlót.


Technikailag úgy tudom elképzelni a dolgot, hogy a csomagolók egy hosszú futószalag mellett ülnek. Keményen dolgoznak, norma van. Egyik kezüknél egy nagy halom egészséges narancs, vagy paradicsom, a másik mellett egy kisebb kupac, ebben vannak a rohadtak. És minden hálóba a sok egészséges mellé bele kell tenni egy rohadtat is. Még az sem kizárt, hogy van egy ember, akinek kizárólag az a feladata, hogy ellenőrizze, valóban jutott-e minden hálóba a rohadt narancsból, vagy paradicsomból.

 

Kéretik nem mosolyogni: komoly felelős munka az övé, szaktudás és megbízhatóság kell hozzá, anélkül fabatkát sem ér az egész. Már csak azért sem, mert ahogy én ezeket a multikat ismerem, súlyos pénzeket vonnak le az illető béréből, ha nem figyel eléggé, s valamelyik fegyelmezetlen munkaerő netán elfelejt rohadt narancsot tenni a többi közé. Nem tudom, mi ebben a jó, mint már említettem, anyagi előny nemigen származik belőle, ráadásul a rohadt gyümölcs esztétikailag is meglehetősen necces.


Azért, ezzel kapcsolatban van egy elméletem: szerintem ugyanis valamit jól csinálni, egy cseppet sem fárasztóbb, mint rosszul tenni ugyanezt. Nem biztos, hogy igazam van, de aki dolgozott már valaha munkahelyen, az megerősítheti: unatkozni, semmit sem csinálni, sokkal fárasztóbb, mint értelmes és hasznos munkával tölteni az időt. Rosszul focizni, színészkedni, újságot írni, - ne adj isten, politizálni - ugyanolyan embert próbáló, fárasztó, mint ugyanezeket a feladatokat jól elvégezni.


Szóval, csak azt akarom mondani, nem biztos, hogy akik minden egyes hálóba belecsempésznek egy rohadt narancsot, vagy paradicsomot, boldogabbak, mint azok, akik ilyen, üzletinek nem nevezhető akciókkal nem haragítják magukra a vásárlókat. Már csak azért is, mert a vevő nem felejt, s idővel teljesen leszokik arról, hogy hálós gyümölcsöt vásároljon. S akkorra már késő lesz kirúgni a cégtől azt az embert, aki miatt mindegyik csomagba jut egy rohadt narancs, vagy paradicsom.

Most & Itt
2009.12.27 22:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.