Most & Itt

Miért kell aláírni?

Értelmiségiek nyílt levelet tettek közzé Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatban. Tiltakoztak a demokrácia lebontása...

Értelmiségiek nyílt levelet tettek közzé Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztésével kapcsolatban. Tiltakoztak a demokrácia lebontása ellen és koncepciós pernek nevezték a készülő eljárást. „A demokrácia kiüresített díszletei között ma új önkényuralom épül, a magyar társadalom megint a félelemmel ismerkedik. Úgy tűnik, a hatalom birtokosai bármit megtehetnek. Kényük-kedvük szerint hozhatják a törvényeket; maguk alá gyűrhetik a sajtót, csorbíthatják a jogainkat, elkobozhatják a tulajdonunkat, elvehetik még a szabadságunkat is. Börtönbe csukhatnak bárkit – mindenekelőtt politikai ellenfeleiket.”

Ezt olvasható többek között a petícióban, amelyet azóta már több ezren írtak alá.

Révész Sándor, a pénteki Népszabadságban pedig megírta, hogy ő miért nem írta alá. Sok más mellett azért nem, mert amennyiben nincs ez az általa is koncepciós jellegű eljárás, szerinte nem derülhet ki a volt miniszterelnök ártatlansága. Amire, Révész szerint, a ma még jórészt független bíróság előtt is jó esély van.

Révész szándéka szokás szerint tisztességes, stílusa, amint az eddigi munkásságának ismeretében elvárható, pazar, érvelése tetszetős és magával ragadó.

Olyannyira jó az írás, hogy néhány percig én is azt gondoltam: Révész Sándornak igaza van. El kellett telnie egy kis időnek, hogy rájöjjek: nincs igaza.

Ez a tiltakozó levél szerintem ugyanis nem azért íródott, mintha a megfogalmazói bíznának abban, hogy a hatalom ettől jobb belátásra tér. Hogy Orbán és csapata ráébred: ez így nem mehet tovább, mert az erőből való, pökhendi kormányzás idegen a demokratikus értékrendtől.

Nem azért tiltakoznak a szöveg fogalmazói és az aláírók, mert látnak esélyt arra, hogy a hatalom ettől, vagy bármi más érvtől majd eláll a készülő cirkusztól. A mostani hatalom gyakorlóit ugyanis csupán egyetlen dolog lenne képes visszakozásra késztetni ebben az ügyben: ha úgy látnák, hogy ezzel az arrogáns stílussal többet veszíthetnek, mint amennyit nyerhetnek.

Ma még ezt nem így látják.

Az aláírók szándéka tehát leginkább az lehetett, hogy megmutassák: az elmúlt bő egy év antidemokratikus hatalomgyakorlása ellenére vannak még függetlenül gondolkodó emberek ebben az országban.

Mutatni kell ezt, mert magától alig látszik. A hatalom ugyanis, ahogyan írták, ma bármit megtehet. Ezért kell időről időre megmutatni, hogy vannak valódi polgárai az országnak.

Sokan, ha most még nem is elegen.

Ha azt hisszük, hogy kevesen vagyunk, akkor valljuk be, idővel félni kezdünk: nem a hatalomtól, hanem magunktól. Amikor azt gondoljuk, hogy kevesen vagyunk, akkor akár azt is elhitethetik velünk, hogy nincs igazunk.

Ma, valljuk be, félünk.

Nem Gyurcsány Ferencért, hanem magunk miatt kell kiállnunk - azért, hogy elillanjon belőlünk a félelem.

Mert a diktatúra csak akkor félelmetes, ha sokan vannak, akik félnek tőle.

Most & Itt
2011.09.16 12:09

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.