Most & Itt

Megsértődött a Miniszterelnökség

Bevágta a durcát a kormány, sértett hangú közleményben kérte ki magának a Miniszterelnökség, ami az utóbbi napokban az RTL Klub híradóiban...

Bevágta a durcát a kormány, sértett hangú közleményben kérte ki magának a Miniszterelnökség, ami az utóbbi napokban az RTL Klub híradóiban elhangzott.


A kormány helyteleníti, hogy az RTL Klub "bosszúhadjáratot indít" amiatt, hogy Magyarországon is adót kell fizetnie - közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel. „Egész egyszerűen elfogadhatatlan, hogy a kormánytagok családtagjain, mint például a miniszterelnök édesapján akar bosszút állni ezért". Magyarországon a kisvállalkozások is fizetnek adót; "teljesen természetes", hogy egy sokmilliárdos árbevételű cégnek, mint az RTL Klubnak is adót kell fizetnie, ugyanúgy, mint másoknak, ki kell venniük a részüket a közteherviselésből. "A reklámpiac más szereplői is kifizetik a reklámadót, mégsem indítanak bosszúhadjáratot" - fogalmazott a Miniszterelnökség. Az RTL Klub péntek esti Híradójában az egyik hírblokk arról szólt, hogy a miniszterelnök édesapjának vagyonosodását vizsgálná a Demokratikus Koalíció.

Elhangzott: "idősebb Orbán Győző bányászati cége a válság kitörése óta nagyjából 1 milliárd forint osztalékot fizetett ki tulajdonosainak a legfrissebb cégközlöny szerint". Az Országgyűlés által szerdán elfogadott jogszabály értelmében a reklámokból származó árbevétel, valamint a saját célú reklámok költsége után adót kell fizetnie a jövőben a médiavállalkozásoknak, kiadóknak, a szabadtéri reklámhordozók hasznosítóinak, az internetes reklámok közlőinek. A jogszabály különböző adósávokban határozza meg a reklámbevételek adóját: félmilliárd forintos árbevételig 0 százalékos, 20 milliárd forint felett azonban már 40 százalékos adót kell fizetni.


Nem kellett volna megsértődnie a Miniszterelnökségnek. Nem az a dolga ugyanis. Nem azért tartják az adófizető állampolgárok az adóforintjaikból, hogy megsértődjön. Ha a Miniszterelnökség, vagy bárki más érintett személy úgy gondolja, hogy az RTL Klub híradóiban valótlanságok hangzottak el, téves mondatok, netán csúsztatások, akkor ezeket konkrétan meg kell cáfolni. Helyreigazítást kérni, minősített esetben bíróságtól szerezni jogi elégtételt. Ehhez persze bizonyítani kellene, hogy Lázár nem költött 2 millió forint közpénzt hotelszámlára, nem fizetett be meg nem nevezett társaival együtt 23 millió forintot fácánvadászatra, Orbán Győző cége nem fizetett milliárdos osztalékot, mint ahogyan azt az RTL Klub híradója más korábbi híradásokra támaszkodva állította. Vagy, hogy Mészáros Lőrinc nem vált évek alatt gázszerelőből az ország egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb polgárává.

A kormánynak és a miniszterelnökségnek nem azt kellene helytelenítenie, hogy az RTL Klub és még néhányan ezekkel a témákkal foglalkoznak, hanem azt, hogy a közmédia nem foglalkozott ezekkel. Mert az, hogy a Demokratikus Koalíció ennek kapcsán vagyongyarapodási vizsgálatot kezdeményezett a miniszterelnök édesapjával szemben, nem vélemény, hanem beszámoló egy megtörtént eseményről.

Vagyis, nem bosszú, hanem tájékoztatás. Ha úgy tetszik, tény, amit akár meg is lehetne magyarázni sőt, adott esetben még cáfolni is.

A kormány azonban nem ezt teszi. Nem cáfolja meg a Demokratikus Koalíció és mások állításait. Nem azt mondja, hogy az RTL Klub hazudik, hanem bosszúhadjárattal vádolja őket.

Azt persze számon lehet kérni az RTL Klubon, valamint a sajtómunkás szakma sok más szereplőjén, hogy miért nem tették eddig is a dolgukat. Miért nem számoltak be a magyar valóságról, hogy azok a magyar emberek is tisztességesen tájékozódhassanak, akikhez nem jut el az internet.

Amúgy meg nem kizárt, hogy valóban az RTL Klub bosszújáról van szó. Ezt nagyon egyszerűen be lehetne bizonyítani: vissza kellene vonni a reklámadónak nevezett médiaadót, vagy úgy megváltoztatni, hogy annak ne az RTL Klub legyen az elsőszámú kárvallottja.

És ezt követően megnézni, visszaváltozik-e az RTL Klub híradója.

Most & Itt
2014.06.16 12:06

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.