Most & Itt

Megrendezett gyilkosságok

Brazília még nálunk is sokkal nagyobb ország, nem kell csodálkoznunk azon, hogy ott is minden megtörténik. Sőt, mindennek az ellenkezője...
Brazília még nálunk is sokkal nagyobb ország, nem kell csodálkoznunk azon, hogy ott is minden megtörténik. Sőt, mindennek az ellenkezője is, arra is van számos példa, hogy a fika eszi meg az óvodást, és a nyúl viszi a vadászpuskát.

 

Arról van szó, hogy ebben a futballistáiról és a Riói karnevál szép keblű hölgyeiről elhíresült országban él egy Wallace Souza nevű televíziós személyiség. Nemrégiben még egy igen népszerű műsort vezetett az ottani televízióban, de most már nem vezet semmit, merthogy őt vezették el egy fogda hűvösébe.

 

A kiváló televíziós személyiség egyébiránt egy bűnügyi műsorban jeleskedett, ami nem eshetett igazán nehezére, egykoron rendőr volt ugyanis, onnan caplatott át a pult másik oldalára. De a bűn üldözésével még újságírói minőségben sem hagyott fel, sőt, éppen ellenkezőleg: tovább is fejlesztette ezt a tevékenységet, olyannyira, hogy már  nem csak üldözte a bűnt, de elő is idézte azt.

 

Hogy akkor a lényegről is ejtsünk néhány szót: a nagy nézettségnek és örvendő műsor arról volt nevezetes, hogy a műsorkészítők számos esetben hamarabb értek oda egy bűncselekmény helyszínére, mint maga a rendőrség. Frissek voltak és jól értesültek, első kézből tudtak mindenről, ami Brazília szegénynegyedeiben történt.

 

A magyar tévénéző persze csak legyint erre, nálunk is előfordul, hogy valamely sajtótermék egy nyomozás részleteiről előbb értesül, mint az érintettek, vagy hamarabb tudja meg, hogy mikor lesz a tárgyalás, még mielőtt a bíróság kitűzné azt. De a brazíliai esetben egészen másról van szó. Arról, hogy a derék Wallace Souza legalább öt esetben maga rendelte meg a gyilkosságokat, amelyekhez azután tévés stábjával együtt szépen kivonult, filmre vette a vért, a zokogó hozzátartozókat, és az összes szörnyűséget, és ebből az egészből egy igen kiváló, szakmailag elismert műsort kreált.

 

Most egy időre befellegzett a Souza-féle nem mindennapi valóságshow-nak. A már-már népi hősként, egyfajta brazíliai Robin Hoodként ünnepelt Souza ugyanis újabban idejének egy nem elhanyagolható hányadát – mondjuk így: száz százalékát – rács mögött tölti. Az illetékesek ugyanis valahogy rájöttek a turpisságra, miszerint ez a minden tekintetben egykori rendőr embereket öletett meg, csak azért, hogy műsor születhessen belőle.

 

Nálunk is van hasonló, mondjuk, hogy valamelyik, itt meg nem nevezett, ám magát oknyomozónak nevező tévé riportere addig provokál egy minisztert, amíg az jól el nem küldi az anyjába. Ebből is műsor lesz, és botrány persze, az egészet meg elnevezik közéletnek. Meg volt olyan belügyminiszter is, akinek egy alvilági leszámoláskor éppen „arra” volt dolga, és előbb ért a tett helyszínére, mint a helyszínelésre kiküldött rendőrök. (Ebből legalább nem lett tévéműsor, csak riport a Híradóban…)

 

Nálunk a kiprovokált műsorok miatt még nem halt meg senki, miközben Souza úr lelkén - ha van neki ilyen egyáltalán - már minimum öt ember halála szárad.

Most persze egy ideig nem lesz módja hasonló csínyek elkövetésére. Bár, az sem elképzelhetetlen, hogy az ő letartóztatását is a tévécsatorna rendelte meg, és a híradásokban szereplő rendőrök kivétel nélkül statiszták, a fogda pedig csak valamelyik filmgyárból kölcsönzött díszlet.

Lehet, hogy Souza úr és gazdái megint nagyot kaszáltak?

Most & Itt
2009.08.24 18:08

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.