Most & Itt

Megint jönnek, szavaztatnak…

Győzött az igazság, mondják most az egyik oldalon. A kormány, mint mindig, ezúttal is betartja a hatályos törvényeket, jegyzik meg a másikon....

Győzött az igazság, mondják most az egyik oldalon. A kormány, mint mindig, ezúttal is betartja a hatályos törvényeket, jegyzik meg a másikon. Miután az Országos Választási Bizottság a „maradék” kérdéseket is „átengedte”, minden jel szerint megint lesz népszavazás Magyarországon. Az OVB elnöke a többségi döntést követően azért még megjegyezte: jobb szakmai meggyőződésük ellenére, az alkotmányossági szempontokat figyelembe véve engedték útjára a tandíjjal, a vizitdíjjal és a kórházi napidíjjal kapcsolatos kérdéseket.
Nem az ötmilliárd forintot sajnáljuk, amennyibe az előzetes számítások szerint a népszavazás kerül. Több is veszett Mohácsnál, vagy hogy egy régi vicc poénját idézzük: könnyen jött pénz könnyen megy. A gondokat inkább az okozza, hogy ősszel, de legkésőbb a jövő év tavaszán újból politikai plakátok lepik el az utcákat, s ahelyett, hogy az élet arról szólna, ami az ország számára igazán fontos, egymással vitázó, kevésbé finoman fogalmazva: egymással vagdalkozó politikusok megszólalásait kell majd élveznünk és elviselnünk.
Lesz tehát népszavazás, ám, hogy utána mi lesz, azt ma még nem lehet tudni. Az ellenzéki oldal abban a hitben ringatja híveit, hogyha többségben lesznek az igenek, az egyben azt is jelenti, hogy a népakarat el fogja söpörni a kormányt. Mert azt már most sem nehéz belátni, hogy amennyiben érvényes és eredményes lesz a népszavazás, akkor az ellenzék által feltett kérdésekre többen fognak igennel válaszolni, mint nemmel. Ám azt senki nem gondolja komolyan, hogy amennyiben az össznépi voksolást követően a kormány kénytelen lesz eltörölni a vizitdíjat, a kórházi napidíjat, és még néhány, a költségvetés bevételi oldalán megjelenő tényezőt, akkor eljön majd a Kánaán: csak kapni fogunk az államtól, aki ennek fejében semmit sem kér majd tőlünk. Aki látott már közelről népgazdaságot, de akárcsak egy kis családi költségvetést, az nagyon jól tudja, hogy ha valahonnan kiesik egy bevételi forrás, azt máshonnan pótolni kell. Különben nincs miből fizetni azokat a kiadásokat, amelyek szükségességét egyébként senki sem vonja kétségbe.
Sokba lesz nekünk a következő népszavazás, és nem is a már említett ötmilliárd forint fog a legjobban fájni. Hanem az, hogy nagyon sokan mindenképpen csalódni fognak. És nem csupán a vesztesek. A győztesek, már ha lesznek ilyenek egyáltalán, az ünneplés mámoros éjszakáját követő ébredéskor keserűen fogják tapasztalni, hogy semmi sem változott.
A kormányt megbuktatni ilyen eszközökkel nem lehet, ráadásul még a fizetési kötelezettségeink sem csökkennek. Lehet, hogy nem lesz vizitdíj, kórházi napidíj és tandíj, ám senkinek ne legyenek illúziói: az illetékesek, akik a költségvetés egyensúlyáért felelnek, majd kitalálnak helyettük más bevételi forrást.

A Metro - www.metro.hu - szmára írt cikk írott változata





Most & Itt
2007.06.28 18:06

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.