Most & Itt

Meghalt egy karikaturista

  Lehoczki István – Leho - nem most halt meg, hanem hetekkel ezelőtt. Közös barátunktól, Krenner Pistától kaptam akkor a hírt, tőle tudom...

 

Lehoczki István – Leho - nem most halt meg, hanem hetekkel ezelőtt. Közös barátunktól, Krenner Pistától kaptam akkor a hírt, tőle tudom, hogy azt kérte: akik még életében elfeledkeztek róla, most, halálában se keressék.

Így azután mostanáig csak nagyon kevesen tudták, hogy Leho meghalt. Persze, idővel mégis elterjedt a hír - néhány helyen jelennek majd meg magasztalások, talán még valamelyik tévé is megemlékezik róla – két sztár, vagy reklámblokk között neki is szorítanak helyet.

Tíz évig dolgoztunk együtt a Ludas Matyi szerkesztőségében – nemcsak kollégák, barátok is voltunk. A mellettem lévő szobában „lakott” - állítom, hogy Lehonál harsányabban még soha senkit nem hallottam nevetni. Hálás közönség volt, érdemes volt neki vicceket, derűs történeteket mesélni. (Karinthy szerint humorista az, akivel mindenki viccel).

Tévét alig nézett, újságot ritkán olvasott –mégis ő volt közöttünk, aki a legtöbbet tudta a világról. Mert az emberekkel szeretett beszélgetni. Illetve hát hallgatni szerette őket. És lerajzolta, amit hallott. Kedves, szeretetre méltó, hétköznapian groteszk helyzetekbe keveredő figurái, mindenki másnál többet mondtak a világról, amelyben éltünk.

Azután vége lett a Ludasnak, és minden megváltozott. Leho is változott: még tudott hangosan nevetni, ám a hangos mosoly mögött lehetetlen volt nem észrevenni a szomorúságot, a szorongást. Vitában állt önmagával és a világgal. Sok minden bántotta, holott ő soha senkit nem bántott.

Utoljára azt kérte, hogy a családja ne közölje a sajtóval a halálhírét. Talán kíváncsi volt, mikor jönnek rá, hogy meghalt. Hogy mikor kezd majd hiányozni egy ember – aki nagyon sokat tett azért, hogy megismerjük és elviseljük magunkat.

Lehoczki István –Leho - júniusban lenne 57 éves.

 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk szövege

 

P.s.: Most írták az Indexen, hogy halála napjáig dolgozott a Népszabadságban. Ami, amellett, hogy nem igaz, mutatja, hogy milyen szánalmasan szar világban élünk. Leho ugyanis évek óta nem dolgozott. Beteg volt, nem tudott dolgozni.  Aki a Népszabadságban a helyén dolgozott, az majdnem-névrokona: Lehoczky Károly.

Ennyit ér egy ember élete. Így múlik el a világ dicsősége - szakmánk szégyenére.

 

Most & Itt
2007.03.27 14:03

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.