Most & Itt

Megbüntették a cigányokat

Nem tudom, a hétfőn hajnalban meggyilkolt két roma – egy apa és ötéves kisfia - családja mivel foglalkozik, de van egy sejtésem, hogy idáig...

Nem tudom, a hétfőn hajnalban meggyilkolt két roma – egy apa és ötéves kisfia - családja mivel foglalkozik, de van egy sejtésem, hogy idáig nem védelmi pénzből szerezték meg a mindennapi betevőt. Valami azt súgja, hogy lányokat sem futattak, de még csak nem is „bodzáztak”, amint azt a veszprémi késelésben való részvétellel gyanúsított Sztojka család Iván nevű sarja tette.

Valószínűleg egyszerű, a leégett ház maradványaiból ítélve, szegény emberek voltak. Védtelenek és kiszolgáltatottak. Nem lehetett nehéz rájuk gyújtani a házat, és ahhoz sem kellett civil kurázsi, hogy az égő falak közül kiszaladó emberek közül kettőt - egy 27 éves apát és ötéves fiát – lelőjenek.

Nem volt különösebb kihívás Csorbáékat lemészárolni. Sztojkáéknak nekimenni – ahhoz már nagyobb bátorság kellett volna. Persze, az sem lett volna jó, ha valaki Sztojkáékon próbált volna bosszút állni az elmúlt időszakban elkövetett, amúgy valóban brutális bűncselekmények miatt. A szemet szemért, fogat fogért elv a világ kulturáltabb országaiban már rég kiment a divatból - tegyük hozzá, nem véletlenül. A vérbosszúnak ugyanis szinte majdnem mindig ártatlan áldozatok isszák meg a levét. Többnyire nem a valódi bűnösök bűnhődnek, hanem ártatlan emberek. Büntettek már sok minden nációt a világon, zsidókat és indiánokat, szlovákokat és németeket, magyarokat is nemegyszer.

Valakik most megbüntették a tatárszentgyörgyi roma családot. Két embert közülük megöltek, két másik családtag - 3, és 6 éves gyerekek - pedig megsebesült. 

A rendőrség, előbb gyújtogatásra gyanakodott, és csak akkor volt hajlandó megtalálni a meggyilkolt kisfiú ruhájában talált söréteket, amikor minden rendű és rangú cigányvezetők – köztük egy Európai Parlamenti képviselő – a helyszínre érkeztek. A rendőrség alaphangon 10 millió forintos nyomravezetői díjjal indított, ennyit ajánlott fel azoknak, akik használható információkkal szolgálnak a gyilkosok kilétével kapcsolatban.

10 millió forint még a mai viszonyok között is rendes pénznek számít, védelmi pénzek szedésével sem mindig könnyű ekkora összeget összeszedni. Nincs sok fölöslegesen kidobandó pénze a rendőrségnek, a hazai gyakorlat is azt mutatja, hogy - az amúgy eléggé szűkös kasszából - csak végső esetben szánják el magukat ekkora pénz kifizetésére.

Most, hogy ezt soron kívül felajánlották, látszik, nagy a baj. Nagy a baj, mert ez azt jelzi, amit már jó ideje sejteni lehet: hogy a rendőrség már nem bízik magában, nem hisz a saját nyomozati módszereiben és lehetőségeiben, el sem tudják képzelni, hogy külső segítség nélkül is végére tudnak járni egy ilyen nagy horderejű ügynek.

Egyébként pedig igazuk van, ha nem hisznek magukban. Akik ezt a gyilkosságot megrendelték, azok igen eltökéltek, és nem pénzért, hanem „magasztos” elveik által vezérelve gyilkoltattak. Vagy/és olyan tehetős személyek, akiknek a tízmillió forint nem igazán számít.

Lehet, hogy elkapják az elkövetőket, és még az sem teljesen kizárt, hogy a felbujtók is előkerülnek. Lehet, de egyáltalán nem valószínű. És ha mégis, akkor sem a tízmillió fogja nyomra vezetni a szimatokat.

Az a helyzet ugyanis, hogy valahol, valakik úgy döntöttek: megbüntetik a romákat. Megbüntetik őket, mert megérdemlik. És megbüntetik őket, mert megtehetik.

Valahol, valakik olyan helyzetben vannak a mai Magyarországon, hogyha büntetni akarnak, akkor ezt büntetlenül megtehetik. 

Akik ezt az alávaló gyilkosságot megrendelték, nyilván tudatában vannak annak, hogy nem kerülnek rendőrkézre, és ha mégis, akkor nevetségesen enyhe ítélettel megússzák. Az üzlet tehát nyereségesnek ígérkezik, de ráfizetés biztosan nem lesz rajta.

E tekintetben külön figyelmet érdemel Farkas Flóriánnak, a Lungo Drom elnökének első nyilatkozata. Farkas, aki civilben a Fidesz országgyűlési képviselője, órákkal a gyilkosság után polgárháborút vizionált. Ami persze a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem kizárt, ugyanakkor még véletlenül sem szalasztotta el az alkalmat, hogy a kormány és a rendőrség tehetetlenségéről értekezzen.

Nem az áldozatokat sajnálta Farkas Flórián, nem a mostanság cigánybűnözésről papoló szélsőségeseket kárhoztatta, hanem a kormányt és a rendőrséget hibáztatta.

Érthető, ha Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselő nem kedveli a mostani kormányt. Farkas Flórián cigányember viszont nem messze ül attól a Wittner Máriától, aki számos alkalommal kimutatta a Jobbik és a Magyar Gárda iránti szimpátiáját - utóbbinak az avatásain rendszeres díszvendégként funkcionál.

Jó lenne tudni, milyen viszonyban van egymással Flórián és Mária. A parlament folyosóján találkozva kedélyesen kvaterkáznak, vagy épp ellenkezőleg: szóba sem állnak egymással. És ha mégis az előbbi, akkor a baráti kézfogás után Wittner Mária vajon megnézi-e a zsebeit, hogy megvan-e a pénztárcája? Mert Farkas elvtárs ugyan jó elvtárs, de azért az ördög nem alszik, és ezekkel a romákkal ugye sosem tudhatja az ember...

Most, hétfőn este, ennyit tudunk. Két ember, köztük egy alig öt évet élt kisfiú, meghalt. A tetteseket talán elfogja a rendőrség – szerintem valószínűbb, hogy nem. Ám ha mégis, az igazi bűnösök, akik sunyi hallgatásaikkal, félre nem érthető cinkos egyetértésükkel bátorították a gyilkosokat, megint megússzák.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata


Most & Itt
2009.02.23 22:02

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.