Most & Itt

Még, még, még, ennyi nem elég

Nyomják Krahácsot. „Akármit csinálunk, sose elég.” Így fakadt ki Orbán Viktor Brüsszelben, miután közölték vele, hogy a második Matolcsy...

Nyomják Krahácsot. „Akármit csinálunk, sose elég.” Így fakadt ki Orbán Viktor Brüsszelben, miután közölték vele, hogy a második Matolcsy csomagot is keveslik az Unió illetékesei. Ami, mint tudjuk, nem csomag. You know, package, mondta Matolcsy viccesen néhány napja egy sajtótájékoztatón.

Nem volt kedvünk nevetni.


Induljunk ki abból az alapvetésből, hogy az Európai Unió, az Európai Bizottság, az IMF és minden más szervezet döntéshozó testületeiben bürokraták ülnek. Ugyanúgy, mint idehaza és a világ minden más táján.

Kockafejűek, ha úgy tetszik.

Nekik főként a számok számítanak, mert leginkább a mutatók nyelvén értenek. Befektetés, megtérülés, növekedés, infláció. Ez a legfontosabb a számukra, ezzel kelnek, ezzel fekszenek, a pénzükről van szó ugyanis, amit odaadnak másoknak, és szeretnének hinni abban, hogy a tőkéjük jól hasznosul.

„Azt kérjük az Európai Uniótól, mondja meg, hogy mennyi hiányzik. És akármennyit mond, azt mi elő fogjuk teremteni", mondta Orbán Viktor. Közben idehaza megy a kampány, hogy nem engedünk az IMF-nek. Nem leszünk gyarmat, nem csökkentjük a nyugdíjakat (csak nem emeljük az infláció mértékében), nem vezetjük be az ingatlanadót (mert a legtöbb helyen az önkormányzatok már kényszerűségből rég bevezették.)

És több tiszteletet kérünk.

Utóbbiban van valami. Tényleg jobb lenne több tisztelet. Ha többen tisztelnének bennünket. Mert most az megy, hogy lesajnálnak bennünket - ha néha szóba elegyednek velünk, szánakozva lapogatják a vállunkat.

Mert a döntéshozó testületekben ugyan bürokraták ülnek, de nekik is van szemük, fülük. Időnként még érzelmeik is. Emberből vannak ők is, bár, mint minden igazi bürokrata, titkolják.

Addig, ameddig tudják és akarják.

A sértésekre például nem mindig reagálnak (azonnal), de botorság lenne azt gondolni, hogy meg sem hallják. És azt még kevésbé, hogy elfelejtik, ha valaki beléjük rúgott. Valami azt súgja, hogy nem kedvelik a szabadságharcosokat. Főként azokat nem, akik az ő ellenükben kuruckodnak. Akik büszkén jelentik be, hogy kipaterolták őket az országból, a Valutaalap budapesti irodavezetőjét kedves ukrán hölgynek nevezik, magát az IMF-et pedig gúnyosan hárombetűs szervezetnek. Akik, mint az ötös számú Fidesz-tagkönyv birtokosa, mellesleg a Békemenet egyik szervezője nemes egyszerűséggel útonállónak tartják az Európai Uniót.

Így is lehet, csak semmi értelme.

Azok ott Brüsszelben bürokraták ugyan, de a mulatozáshoz is van affinitásuk. Táncolnak, ha annak van ideje, kedvelik a polkát, a flamencót, a keringőt, a szirtakit, a kólót, és a kánkánt.

Még a csárdást is szeretnék - ha nem pávatánc lenne a neve.

Most & Itt
2012.10.20 14:10

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.