Most & Itt

Magyar kormány, magyar ecsettel

Mielőtt bárki nagyon beleélné magát, hogy a Fiúk hamarosan visszatérnek, sőt, mint állítják, már most is készen állnak a kormányzásra...

Mielőtt bárki nagyon beleélné magát, hogy a Fiúk hamarosan visszatérnek, sőt, mint állítják, már most is készen állnak a kormányzásra, amit onnan is tudni lehet, hogy komoly és nagyra törő terveket forgatnak a fejükben, szeretném tudatni a tisztelt érdeklődőkkel, hogy a jövő elkezdődésére még egy kicsinyég ideig várni kell. Amit tudni lehet erről a fontos történelmi eseményről, az nem több, de nem is kevesebb, hogy ha majd ez az elkezdődés mégis bekövetkezik, igennel fog indulni. Nem is eggyel, hanem mindjárt hárommal, ennyi a magyar igazság, meg még egy a ráadás, hajrá Albert házaspár, hajrá magyarok.

Szóval, türelemre intenék mindenkit, meg önmérsékletre, hogy mielőtt még az új jelszó visszhangzana a magyar ugaron, miszerint ne mi lopjuk a legtöbbet, örömében maga alá brókerezzen.

Hasznos időtöltésül szeretnék a t. Olvasó figyelmébe ajánlani egy talán már sokak által méltatlanul elfeledett csoportképet. Nem mindennapi műtárgyról van szó, már a címe is sokat ígér: Millenniumi magyar kormány a Korona Évében. Pestiesen szólva már ez sem piskóta: nincs mindennap millennium, nincs mindennap Korona Éve, egyedül magyar kormány van mindennap, de ez sem biztos, úgyhogy hagyjuk, ne bonyolódjunk bele, hosszú.

Témánk szempontjából legyen elég annyi, hogy a nagyméretű műalkotás egy viszonylag kevéssé ismert, és nem is igazán jelentős, ám bizonyos szempontból mégiscsak szignifikáns piktor műve. A festőt Róth Istvánnak hívják, s bármennyire fájó, csak igen távoli névrokona a később Rákosi Mátyás néven elhíresült Róth Manónak.

 

                              

 

A helyzetet tovább tetézi, hogy gigantikus, egész estét betöltő alkotásról van szó, amelynek hollétét pillanatnyilag sűrű homály fedi, per momentán csupán annyi biztos, hogy egy időben egy pestlőrinci ház egyik szobáját tette méreteinél fogva lakhatatlanná.

A grandiózus művet a Róth István nevű kisgazda-közeli udvari festő saját és Torgyán József szíves közlése szerint Nemeskürty István, az Orbán kabinet millenniumi kormánybiztosának megrendelésére készítette. (Nemeskürty cáfolja, hogy képet rendelt volna a művész úrtól, folyamatosan tagadásban van, bár elismeri, hogy beszéltek róla, ő azonban állítólag az akkori kulturális tárcához irányította a festőt a húszmillió forintos alkotói díjért.)

 

 

A kép mégsem elsősorban a méretei, sokkal inkább a rajta szabad szemmel is jól kivehető nobilitások miatt mondható nagy ívű alkotásnak.  Rögtön a cselekmény epicentrumában fellelhető például Orbán Viktor Mihály kormányfő, valamint hűséges fegyvertársa és már kissé elfeledett koalíciós partnere, dr. Torgyán József. Előttük egy díszes pulpituson a magyar korona, országalmástul, jogarostul. S a szigorú, immáron nyolc évvel ezelőtti polgári Magyarország jelesei mellett felsejlik egy még náluk is szebb jövő, ráadásul nem is akárhogyan: két pufók, amúgy ruhátlan kisdedet is magukhoz engednek a polgári kormány tagjai. Érdemes egy futó pillantást vetni a pajkos kis csirkefogókra: az egyik kis meztelen gyermek a koronát igyekszik lekapni a pulpitusról, mindeközben a másik pernahajder a címert baszkurálja. Pedig akkor még halványlila segédfogalmuk sem lehetett az uraknak Semjén úrról, aki egy szakállas buzi bácsival ijesztgeti az SZDSZ programjáért rajongó kisfiúkat. A Nemzet Körmöse, Mikola is csupán mellékalakként sejlik a háttérben, Pintér Sándor pedig szigorúan decens arckifejezéssel néz abba az irányba, ahol szerény számításai szerint a polgári jövő körözési fotójának felbukkanása várható.

Rajta van hát, mindenki, aki csak számított néhány évvel ezelőtt: Deutsch Tompika leendő apósától kezdve a világegyetem legjobb honvédelmi miniszteréig, Szabó Jánosig ott domborít az egész akkori kormány.

Igaz, az ideológiákon és kurzusokon átívelő Schmitt „Ezerszínű” Pálnak még nyoma sincs. Látványban ugyan veszítünk ezzel, de senki ne gondolja, hogy a választási plakátokon címeres mackófelsőben feszítő Pali bácsi hiánya jelentősen csökkentené a kép értékét.

Sajnos, a maiakat nem sikerült odaretusálni, de jó okunk van feltételezni, hogy a mi olvasóink élénk képzelőerővel bírnak, s ily módon Csintalan és Szűrös elvtársak gyorsan változó sziluettjét könnyedén maguk elé tudják idézni.

 

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2008.02.19 08:02

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.