Most & Itt

Lopnak a bőség kosarából

„Kelj föl és járj, Petőfi Sándor! …Lopnak a bőség kosarából” Utassy József: Zúg Március Nem lehet jó mostanában...

„Kelj föl és járj, Petőfi Sándor!

…Lopnak a bőség kosarából”

Utassy József: Zúg Március

Nem lehet jó mostanában Ókovács Szilveszternek lenni. Nemcsak azért, mert tanult operaénekesként hétvégeken egy mérhetetlenül unalmas és nézhetetlenül semmitmondó reggeli műsort kell vezetnie a szebb napokat is látott köztévében. De saját kínjait most még azzal is tetézte, hogy belekeveredett egy lopási ügybe.

Nem kabátlopásról van szó, hanem arról hogy valaki feltette Orbán Viktor Facebook oldalára Ókovács állítólagos kesergését, miszerint a január 2-i ünnepi estén az úri közönség látogatása nyomán az épületből sajnálatos módon eltűnt néhány kristály hamutartó, egy-két réz korlátgömb és rendezetlen maradt a büfében pár tízezer forintnyi fogyasztás is.

Egyelőre nem tudni, mi is történt valójában, de ha igaz, hogy a haza legjobbjai lopnak, akkor mit várhatunk a többi embertől, akik köztudottan nem tartoznak a fülkeforradalom élcsapatához.

Öröm az ürömben, hogy a nyomozóknak nem lesz nehéz dolguk, amikor a tettesek nyomába erednek. Rutin munkának tűnik felgöngyölíteni az ügyet, könnyű kis ujjgyakorlatnak. A meghívottak listája adott: Schmitték, Orbánék, Kövérék, Fidesz-közeli szimpatizánsok, a kormányzópárt szellemi holdudvara.

Ami a büfében megvalósult állítólagos ki nem fizetett fogyasztást illeti, az már más tészta. Láttunk már ilyet, legutóbb 2006-ban, amikor az MTV büféjét ostromló forradalmárok, élükön Wittner Máriával, az akkor még a Szabadság téren tanyázó köztévé büféjében felejtették el kifizetni az elfogyasztott Túró Rudikat.

Lehetetlen nem észrevenni a fejlődést: ami 2006-ban a Túró Rudi volt, az ma, 2012 elején kristály hamutartókban, réz korlátgömbökben és tízezer forintokra tehető kifizetetlen büfés számlákban ölt testet.

Lophatott volna többet is a fülkeforradalom élcsapata, de visszafogták magukat, fékezték a minden emberben meglévő szerzési vágyat.

Ne mi lopjuk a legtöbbet!

Így azután, minden ellenkező híresztelés dacára, megmaradtak a függönyök, és legjobb tudomásunk szerint a súgólyukat, de még a zenekari árkot sem vitte haza senki.

Ehhez képest már normális üzemmenetnek számít, hogy a köztévében a több tízezres – más mérések szerint százezres – tömeg helyett csupán néhány lézengőt mutattak a háttérben. Nem szándékosan, holmi politikai elfogultságtól vezérelve: szakmai hiba történt, csakúgy, mint amikor Lomnici urat takarták ki Tőkés háta mögül. Meg is magyarázták akkor a szakmai hibát, azt akarták, hogy Tőkés mondanivalója még jobban érvényesüljön.

A köztévé tudósításokban nem igazán jó, de magyarázatokban a világ élvonalába tartozik.

És hál’ istennek, most sem arról van szó, amire a legtöbben gondolnánk. Vagyis arra, hogy az adófizetők pénzén fenntartott televízió hazudik az adófizetőknek. Szó sincs ilyenről, egyszerű szakmai malőr történt: a stáb dugóba került, és mire a tüntetés helyszínére értek, már nem találtak a közelben helyet maguknak. Ezért aztán csak egy félreeső területen tudtak forgatni, olyan helyen, ahol épp nem volt senki.


Ésszerű és életszerű. Nem arról van szó, hogy a lakájmédia bagatellizálni kívánta volna az új alaptörvény és annak ünneplése ellen tüntetők számát és a tüntetés jelentőségét. Épp ellenkezőleg, mindent elkövettek, hogy a valósághoz hűen számoljanak be az eseményekről. Csak hát, lássuk be, nincs gyakorlatuk ebben, kezdők még az igazmondásban és a hiteles ábrázolásban, nem csoda, ha kellő rutin híján, ezúttal sem sikerült.

Idő kell, míg megtanulják.

Amikor a hatvanas évek közepén egy riporter megkérdezte a Beatles együttessel Amerikában turnézó John Lennont, hogyan jutottak el Amerikába, a zenész azt válaszolta: elindultak Angliából, aztán Grönlandnál balra fordultak.

Valahogy így kellett volna a derék köztévéseknek is: ha Grönlandnál jó irányba fordulnak, megtalálhatták volna az Operaházat.

Most & Itt
2012.01.04 13:01

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.