Most & Itt

Élő kapcsolat

Talán egy éve lehetett, hogy Kéri László megkérdezte Orbán Viktort: kormányra kerülésük után tényleg nagy tisztogatást rendeznek?  Ugyan...

Talán egy éve lehetett, hogy Kéri László megkérdezte Orbán Viktort: kormányra kerülésük után tényleg nagy tisztogatást rendeznek?  Ugyan, jött a válasz, addigra már minden meglesz.

Az Ember, Aki Még Soha Sem Hazudott, minden körülmények között tartja a szavát. Egy viszonylag szűkszavú, ám igen figyelemre méltó közleményt adott ki a Magyar Televízió. „Május 17-étől új hírigazgató irányítja a Magyar Televízió hírfőszerkesztőségét. Élő Gábor televíziós-rádiós szakember hosszú köztévés múlt és rövid kereskedelmi televíziós kitérő után a Lánchíd Rádiótól érkezik az MTV csapatához.”

Nem sokkal lejjebb pedig ezt olvashatjuk:
”Bednárik Imre hírigazgató május 14-én közös megegyezéssel távozik az MTV-ből.” Bednárik Imre tevékenységével kapcsolatban a közlemény kiemeli a "pártatlan, magas színvonalú szakmai tevékenységet", amelyet a hírfőszerkesztőség a választási kampányidőszakban végzett.

A közleményből az is kiderült, hogy Élő Gábortól Medveczky Balázs ügyvezető alelnök azt várja, hogy a Magyar Televízió hír- és hírháttér műsorai a hiteles, gyors, pontos és pártatlan tájékoztatás mellett továbbra is segítsék az információk szabad áramlását.

Élő Gáborról a közvélemény korábban nem sokat hallhatott, gyanítom, szakmai berkekben is csak kevesen ismerték a nevét. Szerencsére, a közlemény műfajában megfogalmazott hivatalos szöveg ebben is segít eligazodni: „Élő Gábor… két évig volt az Echó Tv hírigazgatója, a Lánchíd Rádióban először szerkesztő-műsorvezetőként, ezután 2010 májusáig, pedig főszerkesztőként tevékenykedett.”

Nem tudhatjuk, miért kellett Bednárik Imrének távoznia a köztévétől – főleg, hogy az elbocsátó szép üzenetben még ilyen szépen meg is dicsérték. Pártatlan és magas színvonalú szakmai tevékenységet végzett, legalábbis az őt elküldő szervezet vezetője szerint.

Úgy tűnik, ez nem volt elég – nem elég pártatlannak lenni, annak is kell látszani. És a magas szakmai színvonalnál is van mindig magasabb.

Ha valaki elfelejtette volna: forradalom történt a szavazófülkékben, oxigénpalack nélkül jutottunk fel a csúcsra, azaz, új időknek új műsorai jönnek. Új műsorhoz pedig, tudjuk, új férfi kell.

Pártatlanabb a pártatlannál.

Nem ismerjük a Lánchíd rádiótól megváló, Echo tévés előéletű Élő Gábor eddigi munkásságát, ezért igazságtalanság lenne bármit is feltételezni róla. Említett munkahelyeinek színvonaláról – különös tekintettel az Echo tévére – azért lehetnek elképzeléseink. Igen visszafogottan fogalmazva: az Orbán-közeli Széles Gábor tévéjének egyes műsorai és megszólalói olyan messze állnak a tisztességes sajtóról alkotott fogalmainktól, mint, stílszerűen szólva, Makó Jeruzsálemtől.

A köztévé hírműsorai tehát az alelnök értékelése szerint eddig is hitelesek voltak, ám az új vezetőtől azt várják, hogy a hitelesség és a pártatlanság mellett, még az információk szabad áramlását is elősegítse.

Ha bujkálna bennünk a kisördög, akár meg is kérdezhetnénk: honnan hová kellene az információknak szabadon áramolniuk? Mert arra még gondolni sem merünk, ami megtörtént már néhányszor a közelmúltban: hogy az ügyészségről elszabadult faxok idő előtt valamelyik sajtóorgánumnál landoltak.

Persze, ne törjünk pálcát egy még meg sem szólalt kolléga felett. Legyünk jóhiszeműek, de legalábbis erőltessük meg a fantáziánkat, és próbáljunk az eset kapcsán valami előremutatóra gondolni.

Például arra, hogy Élő Gábort nem ejtőernyős komisszárként helyezték a közszolgálati televízióhoz. Hanem éppen ellenkezőleg: ő maga kívánkozott oda, mert nem bírta már az Echo tévé szellemiségét, szégyellte a Lánchíd rádió híreit.

Próbáljuk meg elképzelni, hogy Élő Gábort nem odahelyezték a köztévéhez, hanem hozzájuk menekült.

Sejtjük persze, hogy ez nem igaz, de ki tiltja meg, hogy merjünk nagyot álmodni!

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2010.05.13 21:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.