Most & Itt

Áll a bál a téren

Jelentem, a Liszt Ferenc téren a helyzet fokozódik. Egyfelől itt van ez a fantasztikusan szép tér, teli hangulatos kis presszóval és étteremmel....

Jelentem, a Liszt Ferenc téren a helyzet fokozódik. Egyfelől itt van ez a fantasztikusan szép tér, teli hangulatos kis presszóval és étteremmel. Stílusa van ennek a térnek, visszatérő látogatói, már a külföldieknek szóló jobb bédekkerekben is benne van. A nagyváros szívében egy kis csoda – ez a Liszt Ferenc tér. Élet van benne, valóságos mediterrán hely ez az amúgy zord kontinentális éghajlat kellős közepén. 

Ám ugyanennek a történetnek van egy másik változata is. Merthogy nemcsak mediterrán hangulat van errefelé, de emberek is élnek a teret övező házakban. Mondhatjuk úgy is: lakók. Akik egyfelől biztosan örülnek, hogy ennyire felkapott helyen laknak, másfelől meg annak még jobban örülnének, ha időnként aludni, és pihenni is tudnának. Vagy teszem azt, nyitott ablaknál beszélgetni és tévét nézni.

Merthogy ezekre a földi hívságokra évek óta alig van módjuk. Nem tudom, állampolgári alapjognak számít-e egy lakással szemben, hogy nyitott ablaknál tévézhessen, valaki, vagy otthonában beszélgethessen az ismerősével – akik itt élnek, azok szerint igen.

Engem, aki ötpercnyire lakom a Liszt Ferenc térről, nem zavar a késő estig nyitva tartó éttermek zaja. Sőt, megvallom, még tetszik is, amit látok. Nem minden persze, mert a stílusos székek és a szépen terített asztaloknál üldögélő vidám vendégek mellett azt is észreveszem, hogy az éttermek tulajdonosai egyre nagyobb területet szakítanak ki a térből. Már átjárni is lehetetlen szinte, a teret keresztező kis ösvényeket asztalok torlaszolják el, a lakók pedig arra panaszkodnak, hogy gyakran a kapujukon alig tudnak kijutni az utcára. És ha szóvá teszik, vagy végső esetben rendőrrel fenyegetőznek, a tulajdonosok csak nevetnek rajtuk.

Ez hát az érem két oldala, és ebbe az állóvíznek nem nevezhető zavaros pocsolyába dobott egy jó nagydarab követ a hatodik kerületi önkormányzat. Amikor is, sokévi hezitálás után, úgy döntött, hogy szeptembertől szigorítja a téren lévő éttermek nyitvatartását. Este tíz óra után se kép, se hang. Be kell zárni az éttermeket, elnémítani a teret. Mert szép dolog a vendéglátás, de a lakók érdekeire is oda kell figyelni.

Rossz sejtésem van, cáfoljanak meg, ha tévednék: belátható közelségbe kerültek a választások, és most mindenki politikai előnyökre vadászik. Igaz, a pártok látszólag kimaradtak a Liszt Ferenc tér körül zajló ütközetből. De azért ne legyenek illúzióink: valószínűleg most még nem tudják eldönteni, mi hoz többet a választási konyhára - a lakók, vagy a vendéglősök támogatása. 

Erre utal, hogy civilek és szakmai szervezetek azonnal tiltakoztak a szeptembertől tervezett rendelet ellen, és az önkormányzat is meghátrált az ügyben: egy hír szerint „a felek modellértékű szabályozás kialakításában állapodtak meg”.

A Metropol - www.metropol.hu - számára írt cikk írott változata

 



Most & Itt
2009.07.31 10:07

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.