Most & Itt

Látástól butulásig

Ha újra kezdhetném, csakis közszolgálati hírműsorokat néznék. Látástól butulásig. Bámulnám őket napestig, videóra venném valamennyit...

Ha újra kezdhetném, csakis közszolgálati hírműsorokat néznék. Látástól butulásig. Bámulnám őket napestig, videóra venném valamennyit, nehogy bármi jóról lemaradjak. Mert a közszolgálati tévében egy ideje csupa jó híreket lát és hall az ember, a kellemetlen információktól, amíg lehet, megkímélnek bennünket. Erre szavaztunk áprilisban, hogy minden jó legyen – és láss csodát, a közszolgálati hírműsorokban minden jó lett.

A magyar médiatörvénnyel kapcsolatos nemzetközi visszhangról például napok óta egy árva szó sem hangzik el a Magyar Kir. Televízió hírműsoraiban. Persze, minek is hangozna - van hír e nélkül is, épp elég. Meg aztán, tegyük a szívünkre a kezünket, nem is nagyon hiányzik az igazság. Főleg, ha van helyette más. Szebb, jobb, felemelőbb.

Szijjártó éjjel, Szijjártó nappal, Szijjártó minden hullámhosszon.

Persze, a közszolgálati tévék nem azért hallgatják el, hogy a magyar médiatörvényen most már szó szerint a fél világ kiakadt, mert az ott dolgozók szakmailag képzetlenek. Ellenkezőleg: ha valaki, ők aztán ismerik a dörgést. De azt is tudják, milyen rossz nekünk ezt a sok rosszat hallani, amellyel tele van a világ. Hogy az egekben jár a svájci frank árfolyama, soha nem látott magasságokban az üzemanyagok ára, és hogy már egymilliónál is többen tartoznak a közmű számlákkal.

Ezért van, hogy a közszolgálati médiák, akár a gondos szülő, amíg lehet, elrejtik előlünk a sötét titkokat: hogy nem a Mikulás hozza a csomagot a sok csokival, és a karácsonyfa alját sem a Jézuska pakolja tele ajándékokkal.

Tulajdonképpen hálásnak kellene lennünk, amiért megkímélnek bennünket a sok rossztól.

Ez lenne a normális, hogy hálásak legyünk. De mi nem szeretünk hálálkodni: elszoktunk attól, hogy a gazda kegyeit keressük, és attól is, hogy a kezéből együnk.

Talán soha nem is szoktunk hozzá teljesen.

Lássuk be, éretlen okostojások vagyunk, sehogyan sem akarjuk megérteni, hogy miért jó nekünk az, ami rossz. Miért jó nekünk, ha a kormány kezében van a média - ahelyett, hogy a sajtó kontrollálná a kormányt.

A Kedves Vezető és pártja végtelen jóságára érdemtelen, gyarló teremtmények vagyunk – talán még Schmitt Pált, és az új alkotmányt sem érdemeljük meg. Még szerencse, hogy a Kedves Vezető elnézi nekünk a mi botlásainkat, és bár a hatalom akár súlyos bírságokkal is sújthatná a renitens médiumokat, ezzel az eszközzel ígérete szerint csak végső esetben fog élni.

Azért ez valahol bíztató: talán nem állítják vissza a halálbüntetést. (Persze, ha időközben mégis kiderülne, hogy az emberek áprilisban erre is szavaztak, akkor ezt a lehetőséget sem lehet kizárni.)

Már csak a világsajtó száját kellene valahogyan befogni. Mert az mégsem járja, hogy felelőtlenül telecsaholják az étert, mindenféle sületlenségekkel. Hogy a Kedves Vezetőt Putyinhoz, vagy ne adj isten, Lukasenkához hasonlítják. És van újság, amelyik attól sem riadt vissza, hogy hataloméhesnek, vagy éppen a Nap Pinocchiójának nevezze!

Már csak annyi kellene, hogy a Fidesznek előbb Európában, idővel pedig a világban  is kétharmados többsége legyen. Akkor a Washington Post is meggondolná, mit ír, és a Der Standard sem közölne valótlanságokat.

Az lenne csak a szép új világ: szabadon szárnyalna a szó, határtalan lenne a gondolat.

Most & Itt
2010.12.29 07:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.