Most & Itt

Kurvul a dampány

Kihalt, néma tájon ügetek megint, Overdose nevű nemzeti szimbólumom nyergében indulok hadba, hogy megküzdjek a múlt árnyaival. Gyurcsány kinyújtott...

Kihalt, néma tájon ügetek megint, Overdose nevű nemzeti szimbólumom nyergében indulok hadba, hogy megküzdjek a múlt árnyaival. Gyurcsány kinyújtott jobb keze tart felém, Mesterházy Attilának hívják, öreg, mint az országút, vén, mint ahogy egy régmúlthoz illik.

Szakálla volt kender.


Fidesz-közeli oltóállomások előtt visz el az utam – Kokó és Kudlik már a spájzban vannak. Az Ökumenikus Szeretetszolgálat színeiben gyógyszert osztogatnak. Garantáltan Omninvest-mentes gyógyászati ellenszert, lánykori nevén Tamiflu névre hallgat, egy fia offshore, annyi sincs benne! Kudlik negyven év után teológiára jár, mint lenyilatkozta, meg szeretné tanulni a szeretet kommunikációját. Arcán történelemmé állnak össze a ráncok, dumának, oltásnak egy a hangja.

A teológiában az a jó, hogy idősebbek is elkezdhetik.


Nem messze tőlem tikkadt úttörőpajtások Molnár Oszkár által szabadalmaztatott gumikalapáccsal ütlegelik az ideiglenesen hazánkban állomásozó zsidó nagytőkét. Oszi bá’ eközben jeruzsálemi gyerekeket oktat magyar nyelvre, csak tiszta forrásból, suttogja. Rovásírással ősi igazságokat karistol a levegőbe - nehogy már egy idegentől tanulják meg leendő hazájuk nyelvét.

Overdose félve néz rám – meg-e lesz (sic!) a kétharmad?


A Fidesz hallgat, ők csak március 15-én kezdik a kampányt. Ehhez képest december 11-én egy levél landolt a levélládánkban – nem más, mint a jó Fónagy János írta. Elönt a melegség – az én Fónagyomnak az eszébe jutottam. Ismerje meg az igazságot! - írja nekem még nem kampányilag az én saját Fónagyom. Szórólapon, a papír egyik oldalát használva.

Mindenki hozzon magával még egy esőerdőt!


Szépen vagyunk, mondom Overdose nevű paripámnak, legalább te maradj meg magyarnak, teszem hozzá távolról sem lesajnálásképpen. Hanem hát, csak gyötör a kétely: ha a Fidesz március idusán kezdi a kampányt, miért ír nekem az én Fónagyom már most.

Karácsony közeledtével nem a Jézuska, hanem a Fónagy hozza a Bajnai csomagot?


Merthogy mi másról is szólna a levél, mintsem a Bajnai gonoszságáról, meg hogy a Szabó Zoltán, aki a hétkerben a Bajnai, hátat fordított a zembereknek. Ez meg ugye, hatóságilag tilos, és orvosilag sem igen ajánlott - ártalmas az egészségre. Ha valahol, a hétkerben ezt tudni kéne, itt bármikor beleszaladhat az ember hátába egy véletlenül arra tévedt nyeles bicska.

Overdose okos szemével int – ezer éve tudja a választ. Igen, az én Fónagyom nem kampányilag írt nekem karácsony előtt nem sokkal! Inkább az van, hogy szokása neki csak úgy irogatni.

Titokban rótta a sorokat, ezer veszéllyel dacolva - bármikor megeshet, hogy elolvassák.


Orosz nyelven szipog valaki a hátam mögött, ráhederítek. Naná, a kis Putyinka az, ő sírdogál csendesen.

Hát, hogy ityeg, a fityeg, vidítanám jobbkedvre. Mégis találkoztam négyszemközt Orbánnal, zokogja Putyin hibátlan oroszsággal. Honnan tudod, Vlagyimir? - nyomok egy barackot az elkeseredett fejére. Maga a nagykövet mondta nemrég a Népszabiban, ő csak tudja, vonja meg a vállát Putyinka, valami államérdek fűződik hozzá, azért mondjuk most, három hét elteltével, hogy találkoztunk.


Szíjgyártó szuszog egy Rogán-közeli oltóhelyen, szurira vár, hűvös halomban. Én is feltárom az ingem ujját, snassz lenne ruhán keresztül: mi vagyok én, Pelczné Gáll Ildikó?

Kételkedve nézegetem az oltóanyagot, megtippelem, hány százalék benne az offshore, s mennyi lehet a hazai adóelkerülés. Kiöntöm a földre, az van, amit gondoltam: elszíneződik. Overdose felnyalja – tényleg teli van mellékhatással.


Dübörgést hallok a fejem felett, de elkéstem, már maga alá is temetett hozzávetőlegesen egymillió új munkahely. Kikászálódok a romok közül, középső ujjam magasba tartva a nemzetközi egyezményest imitálom: üzenek az IMF-nek.

Abcúg Valutaalap, foglalod a kurv’ anyádat, de nem ám a mi hazánkat!


Hű lovam, Overdose felszegi a tekintetét és elindul a gyógyulás útján. Rajta kívül minden más reménytelen. Lehajtott fejjel, sereghajtóként kolbászolunk a sor végén, a népek nagy országútján vonszoljuk magunkat, derékszögben megtört derékkal csipegetjük, ami mások után megmaradt.


Karácsony közelít, leölök egy tükörpontyot, megérint a szeretet ünnepének hideg lehelete.

Még meg sem kezdődött, már kurvul a dampány.

A Klubháló - www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata

Most & Itt
2009.12.15 06:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.