Most & Itt

Kohnvergencia - avagy, mit kaptál a Fidelitastól?

Értik a viccet, de nem szeretik. Néhány évvel ezelőtt, kormányzásuk idején ez a vélemény terjedt el a hivatalosan Fidesznek nevezett Fiúkról....

Értik a viccet, de nem szeretik. Néhány évvel ezelőtt, kormányzásuk idején ez a vélemény terjedt el a hivatalosan Fidesznek nevezett Fiúkról. Lehetett benne valami, elég volt csak egy pillantást vetni Áder János búvalbélelt arcberendezésére, de az is igazi kihívásnak számított, ha valaki akár csak egy rövid ideig farkasszemet nézett Kövér László mindig szúrós, igazságkereső tekintetével.
Idővel azonban rá kellett jönnünk, hogy igazságtalanok voltunk a Fiúkkal. Nemcsak hogy értik, de szeretik is a viccet, Szíjjártó szóvivő úr például rendszeresen mosolyog a kamerák előtt - egy magát meg nem nevezni kívánó ismerősöm pedig állítólag nevetni is látta már.
Változnak az idők, új műsorhoz új fiúk kellenek. Szerencsére ez utóbbiakban nincsen hiány, itt van például a Fidesz ifjúsági szervezete, a Fidelitas, amely maga a megtestesült móka és kacagás, tele vannak fiatalos lendülettel, humorral - jó okunk van feltételezni, hogy egy velük töltött délután, hetekre megalapozza az ember jókedvét.
Ezek a vidám fiúk legújabban azzal hívták fel a figyelmet magukra, hogy a honlapjukon karikatúra pályázatot hirdettek. Mit kaptál Gyurcsánytól? – ez volt az alkotni vágyók számára meghirdetett felhívás címe. Aki valamennyi időt eltöltött már a humorszakmában, az tudja, hogy a vidám fiúk küldetésértékű vállalkozásba kezdtek - a magyar karikatúra ugyanis soha nem látott válságát éli. Nem mintha nem lennének tehetséges fiatal és középkorú rajzolók, és - bármennyire hihetetlen -, az idősebbek, a szakmában számos dicsőséget szerzett „Nagy Öregek” is élnek még. Sőt, nem csak hogy élnek, de alkotnának is, legalábbis, ha lenne hol alkotni. Ám jó ideje nincs már fórumuk az élcrajzolóknak, merthogy évekkel ezelőtt megszűntek azok az újságok, amelyek rendszeresen közöltek karikatúrákat.
Nos, nyilván ezt a hiányt ismerte fel jó érzékkel a Fidesz vidámkodásra mindig kapható ifjúsági szervezete, a Fidelitas. Sok rajz érkezett a pályázatra, fogalmazzunk finoman: eltérő színvonalon és különböző szellemi magasságokban alkottak az amatőr és profi rajzolók. Hogy milyen rajzok akadtak fel a rostán, azt nem tudhatjuk, a Fidelitas tagokból álló zsűri jóvoltából csak a legjobbnak tartott alkotásokat szemlélhettük meg a világhálón.
Illetve nem is jó ide a múlt idő, hiszen a különös kollekció - egy rajz kivételével - még mindig látható a Fidelitas honlapján. Egy rajzot vettek csak le utólag, azt sem tudni, hogy miért, hiszen korábban a zsűrinek nem volt vele semmi gondja – ha lett volna, nyilván nem kerül be a válogatásba.
Szép szóvicc volt a poénja ennek a karikatúrának, alkotója azt a címet adta neki: Kohnvergencia program. Vagyis, hogy ő kohnvergencia programot kapott Gyurcsánytól, azaz a miniszterelnök egy olyan program élére állt, amely nem a magyarok, hanem a Kohnok érdekeit szolgálja. A Kohnok diktálják a feltételeket, ők mondják meg, mit, mikor és kinek, ők osztják a pénzt és az észt, övék lesz a haszon - már amennyiben lesz egyáltalán valami haszna a gyurcsányi banda ámokfutásának.
A köztársasági elnök úr jó szokása szerint megint hallgatott – a Sólyom nem lő ágyúval verébre. A Fidesz prominensei meg bizonyára nyári szabadságukat töltik valahol Európában, ha idehaza vannak, nyilván rosszallóan kommentálták volna a fiatalok bohókás túlkapásait.
A sajtómunkások persze azonnal rávetették magukat a Fidelitas elnökére, aki a hét közepén még azt válaszolta: ő nem látta az ominózus rajzot, s különben is, huncut, aki rosszra gondol, nyilván nem minden olvasónak ugrik be a kohnvergencia program kifejezésben szerényen megbúvó h betű.
A Fidelitas elnökének ez a cinikus mondata azokat a sajtómunkásokat erősíti, akiknek egymás között elrebegett, magánhasználatra szánt „vicces" ars poeticájuk így hangzik: az olvasót nem lehet alábecsülni.
A hét második felében azonban történhetett valami, a gyűjtemény egyik darabja ugyanis eltűnt a netről. Az illusztris összeállítás készítői, számunkra egyelőre ismeretlen meggondolásból, levették az ominózus Konhvergencia programos alkotást.
A történetnek különösebb tanulsága nincs, talán csak egy, a humoros lapok világában – nemrégiben még voltak ilyenek – szakmai alapvetésnek számító mondat: akinek van humora, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes.

A Klubháló- www.klubhalo.hu - számára írt cikk írott változata


Most & Itt
2007.08.10 13:08

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.