Most & Itt

Kis magyar sztárkö(s)ztársaság

Mind többen vagyunk, akik szeretnénk levetni magunkról a ránk rakódott úszógumikat, azaz, megszabadulni a fölösleges kilóktól. Jó, ha tudjuk:...

Mind többen vagyunk, akik szeretnénk levetni magunkról a ránk rakódott úszógumikat, azaz, megszabadulni a fölösleges kilóktól. Jó, ha tudjuk: egyáltalán nem mindegy, hogy kinél fogy az ember. A legjobb ugyanis egy, a témában ismert hírességet felkeresni, s bár ilyenkor az átlagosnál mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, aki egy jó ügy érdekében sajnálja a pénzt, az megérdemli, hogy nyáron, a strandon úgy nézzen ki, mint egy kétajtós szekrény.
Persze, a dolog nem ennyire egyszerű. Néhány héttel ezelőtt a bulvárlapok címoldalon hozták, hogy lebukott Norbi, a magyarországi egészség-biznisz egyik apostola. A természetes életet és ételeket propagáló fittnesz-gurut az egyik körúti gyorsétteremben, egy nagy adag rántott szelet elfogyasztása közben leplezték le a szemfüles sajtómunkások. Szabad szemmel is jól látható volt, hogy Norbi önként, s nem erőszak hatására fogyasztja az egyébként egészségtelennek kikiáltott étteremlánc zsírban és szénhidrátban gazdag termékét. Amikor szembesítették azzal, hogy lám, vizet prédikál, és bort iszik, a nemzet fogyásza sajátos magyarázattal védekezett: elmondta, hogy a televízióból ismert színész-rendező-műsorvezető lefogyasztása céljából próbálja beleélni magát abba, hogy milyen érzés lehet, amikor az ember megeszik egy adag rántott húst.
Vagy két évtizeddel ezelőtt ért már hasonló meglepetés, igaz, az akkori eset nem került a lapok címoldalára. A jeges Duna évenkénti átúszásáról elhíresült sportembert láttam akkori munkahelyem kapujában. Alig akartam hinni a szememnek: az egészséges életmód felkent papja, mielőtt belépett volna az ajtón, gondosan elnyomta az addig szívott cigarettát. Egy világ omlott össze bennem, írhatnám, de nem írom. Ha az ember élt már néhány évet ebben az országban, szinte semmin sem csodálkozik. Még azon sem, hogy az egészséges élet propagálása nem csupán hasznos dolog, de legalább ennyire üzlet is a javából.
Nehéz lenne nem észrevenni, hogy az ismert fittnesz-guruk milyen sok hírességet fogyasztanak le. Persze, a fizetős tanfolyamokon mások is megszabadulnak a kilóiktól, ám az nyilván nem lenne hír, hogy Kovács Géza esztergályos a felesége által összeállított diéta alapján öt kilót fogyott. Ezért van az, hogy Norbi és kollégái hírességek számára dolgoznak ki egyedi recepteket, s a fogyás minden mozzanatát bemutatják a televízióban.
Merthogy ez a dolog lényege: a nyilvánosság. Te lefogyasztasz engem, én cserébe műsoridőt adok neked. Ha ügyes vagy, és jól élsz a lehetőséggel, akkor mindenki tudni fogja: nélküled a magyar ember olyan kövér lenne, hogy be sem tudna ülni a saját autójába.
Híresnek lenni jó dolog. Ha másért nem, hát azért, mert a híres ember ideje nagy részét más hírességek társaságában töltheti. A híres ember haját sztárfodrász vágja, s ha peres ügye akad, természetes, hogy sztárügyvéd képviseli. A sztárszakács sztárszabóval dolgoztat, a sztármanöken alakját sztár-zsírplasztikai sebész varázsolja kívánatossá, a sztárrendőr pedig, a sztárhumorista poénján nevet.
A dolog persze egyáltalán nem elítélendő, ellenkezőleg: túlsúlyosnak lenni nem csupán esztétikailag necces, de azt is mindenki tudja, hogy egészségtelen. Néhány kilót leadni persze nem nagy ügy, karcsúnak maradni annál is inkább. Ahogyan azt egy ismert francia filmrendező megfogalmazta: lefogyni a legkönnyebb dolog a világon. Nekem például már tízszer sikerült.

A Metro újságban - www.metro.
hu - megjelent cikk írott változata



Most & Itt
2007.09.07 12:09

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.