Most & Itt

Kis magyar köcsöghatározó

Ha olyan vallásos lennék, mint Szikora Robi, és hozzá hasonlóan térdig járnék az áhítatban, akkor most azt írnám, hogy Szikora Robi egy köcsög....

Ha olyan vallásos lennék, mint Szikora Robi, és hozzá hasonlóan térdig járnék az áhítatban, akkor most azt írnám, hogy Szikora Robi egy köcsög. Én azonban, vele ellentétben ezt nem tehetem meg, mert akkor Szikora Robi kikérné magának és a polgári értékrend is felhördülne, hogy ezt azért már mégse.

Szikora Robi az R-Go frontembere volt a kedd reggeli Mokka vendége. Nem jelenik meg új lemeze a csikidám stílusban utazó zenekar énekesének – ezúttal azzal sikerült képernyőre kerülnie, hogy egy Heves megyei település falunapján rendezett koncerten köcsögnek nevezte Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt.

Mint kiderült, nem előre megfontolt szándékkal történt a köcsögözés. Robi nem úgy ment fel aznap a színpadra, hogy le fogja köcsögözni a volt kormányfőt. Énekelni akart, és szórakoztatni, ám utána, mint mondta, kitette a szívét a közönség elé. Arról meg nyilván nem ő tehet, hogy aznap épp ilyen volt a szíve: szeretet és megbocsátás helyett gyűlölettel, szitokkal, alpárisággal teli.


E mögött persze nem kell rossz szándékot feltételezni, maga Robi nyilatkozta a Mokkában, hogy a művészek "szenzibilisek és érzékenyek". Nyilván ezért volt, hogy rögtön a köcsögözés után imádkozott a Szűzanyához – fel lehetett dúlva nagyon, vagy csak feloldozást kért, talán az emlékirataiból majd ez is kiderül.


Nem lenne ezzel különösebb gond, Gyurcsány majd megvédi magát, ha akarja, csupán a teljesség kedvéért jegyzem meg, hogy a Szikora Robival nem szimpatizálók már évtizedek óta Takony Robinak nevezik a nyafogós hangú, férfiasnak a legjobb indulattal sem nevezhető affektáló hangú énekest.


Robi egyébként azért van kiakadva Gyurcsányra, mert állítása szerint a volt miniszterelnök a 2006. december 5-i népszavazáson cserbenhagyta a határon túl élő magyarokat. Hogy az ominózus népszavazás nem 2006-ban, hanem 2004-ben volt, azt tudjuk be Robi érzékeny szenzibilitásának, az pedig, hogy
Tvrtko riporter sem tette helyre az évszámot, nyilván kizárólag az élő műsor feszültségének és még véletlenül sem Tvrtko riporter felkészületlenségének köszönhető.

Mindez magánügy, mondjuk úgy, Szikora írói munkásságának a része. Inkább az lehetne meggondolás tárgya, vajon hogy fér össze Szikora mélynek mondott vallásossága, a nemzeti ügyek iránti fokozott elkötelezettsége ezzel az alpárian bunkó stílussal. Miért van az, hogy egyes, magukat hívőnek mondó emberek, ha a politika porondjára tévednek, mintha sosem hallottak volna türelemről, toleranciáról.


Robi egyébként nem egyedül volt a stúdióban, két énekeslányt, azaz gidát is magával vitt a beszélgetésre – hogy az ő meghívásukkal mi volt a célja a műsorkészítőknek, azt nyilván 80 évre titkosították. Azon kívül, hogy mindkét lány az ilyen beszélgetéshez szükségesnél jóval rövidebb szoknyát viselt, nem sokat tettek hozzá a lényeghez.


Még Móni Gida volt a beszédesebb, aki
Tvrtko riporter kérdésére elmondta, hogy ő nem hallotta az ominózus mondatot, mert épp átöltözéssel volt elfoglalva. A másik lány, Kinga Gida még ennyire sem volt szószátyár: tőle annyit sikerült megtudnunk, hogy éppen két éve, augusztus 7-e óta gidáskodik Robi zenekarában.

Nem Gyurcsány Ferencről szól ez a történet, még kevésbé Szikora Robiról. Sokkal inkább arról a közegről, amely ma az átlagpolgárt körülveszi. És persze valamennyire az egyházakról is: hogy tudniillik, van-e valamilyen észrevételük, ha hasonló esetekről értesülnek. Próbálják-e visszafogni, türelemre és toleranciára inteni a megtévedt híveket, amikor azok keresztényi alapon, nemzeti felindultságtól vezérelve, az átlagos halandó számára elérhetetlen morális magasságokból köcsögnek neveznek valakit.

A Metropol Online számára írott cikk írott változata

Most & Itt
2010.08.20 13:08

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.