Most & Itt

Kirúgtam a kormányt

A kormány utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel előfizetői szerződéseiket a Magyar Telekommal....

A kormány utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel előfizetői szerződéseiket a Magyar Telekommal.

Én pedig, válaszul, kirúgtam a kormányt. Berendeltem a hivatalomba, várattam kicsit a folyosón, majd odaállítottam a szőnyeg szélére és közöltem vele: nincs tovább. Vége, befejeztük. Próbáltam tűrni, elviselni, mondtam neki, ameddig csak lehetett, de mostanra véglegessé vált: a jövőben nem tudunk együtt dolgozni.


Úgy tett, mint aki nem érti. Mondjam meg neki, hogy mi a baj vele. Több tiszteletet várt tőlem, meg különben is, vegyem észre, hogy jobban teljesít. Mondtam neki, hogy ne játssza itt a bazári majmot, tudja ő nagyon jól, mi a gond. Elmondtam már sokszor az elmúlt években, ne akarja, hogy elismételjem. Jobb lesz mindkettőnknek, ha nem kell még egyszer végighallgatnia, váljunk el békességben.

Kötötte az ebet a karóhoz. Hogy amióta csak eszét tudja, értem harcolt. Miattam csinált hülyét magából, értem hagyta, hogy leordibálják a fejét a nemzetközi fórumokon, ujjal mutogassanak a háta mögött.

Miattam kerülte mindenki, mint a leprást.

Mondtam neki, nem azért fizettem, hogy a nevemben lejárassa magát.

Látszott, nem érti, hogy nagy a baj.

Na jó: elmondom még egyszer. Remélhetőleg utoljára.

Nem az volt a munkaköri leírásában, hogy lesajnált, lenézett országot csináljon a hazámból. Hogy földig rombolja az oktatást, padlóra küldje az egészségügyet. Belekössön mindenkibe – tanárba, tűzoltóba, munkásba és munkanélkülibe. Fiatalba, idősbe, középkorúba.

Ellopja a javainkat, a hitünket, a reményeinket.

Nem ebben állapodtunk meg.

Rombolás és pusztulás, amerre lép. Lenyúlta a lóvét, és odaadta a csókos haveroknak. Több a szegény ember, mint valaha, elbontotta a jogállamot, soha nem látott méretűre hizlalta a korrupciót.

Remélem, tudja, hogy ennek a töredéke is elég ahhoz, hogy megszüntessem a munkaviszonyát.

Mégis, mit gondolok, ki vagyok én, hogy csak úgy felmondok neki?

Azt gondolom kiskomám, hogy nem én vagyok érted, hanem fordítva: a miniszter a latin minister szóból ered, ennek eredeti jelentése ’szolga’, illetve ’segéd’.

Nem érdekel, hogy melyik szó mit jelent, próbálkozott cinikusan. Ha ő úgy akarja, holnaptól ennek is más lesz az értelme. Megvan még a Szájer Józsi laptopja, amin annak idején alaptörvénnyé íródott az alkotmány. Majd az értelmező szótárt is átírjuk, mondta, vagy, ha ez egyszerűbb, akkor simán betiltjuk.

Meg sem hallottam, elegem volt már belőle.

Vége, befejeztük, mondtam, nincs tovább. Két hónap a felmondási idő, nem kell ledolgozni.

Hálátlan vagyok, válaszolta. Ő csak értem, magyar emberekért tett mindent. Ezért vívott meg Európával és a nagyvilággal, miattam ment csatába, szállt síkra mindenütt. Ott is harcolt, ahol nem volt ellenség.

Fejezzük be, mondtam. Vége.

Kezdte kapizsgálni, hogy nincs tovább.

Érdemei elismerése mellett, más fontos beosztásba? Nézett rám reménykedve.

Nem szóltam semmit.

Esetleg megrendült egészségi állapotára való tekintettel? Ez sem jött be.

Közös megegyezéssel, mondtam neki. Ami tudjuk, mit jelent. Azt jelenti, hogy ki vagy rúgva. Nincs rád szükség többé, eddig is csak kárt okoztál, ennek most legalább egyszer, s mindenkorra vége.

Tovább próbálkozott: végkielégítés?

Volt gyerekszobám, úgyhogy sikerült megállnom, hogy ne vágjam pofán.

Most & Itt
2015.12.17 14:12

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.