Most & Itt

Ki látta Orbánt utoljára?

Meglepően semmitmondó, és hangvételét tekintve a vártnál jóval barátságosabb közleményt adott ki az amerikai nagykövetség, Eleni Tsakopoulos-Kounalakis...

Meglepően semmitmondó, és hangvételét tekintve a vártnál jóval barátságosabb közleményt adott ki az amerikai nagykövetség, Eleni Tsakopoulos-Kounalakis amerikai nagykövet és Orbán Viktor magyar miniszterelnök találkozójáról.


Pedig az előjelek nem erre az „igen meleg hangulatúnak és hasznosnak” ítélt hangnemre utaltak. A Washington Post már napokkal korábban beharangozta, hogy az amerikaiak hivatalos tiltakozó jegyzéket juttatnak el Budapestre, ám Orbán augusztus óta várakoztatta a nagykövetasszonyt. A tekintélyes újság szerint az amerikai diplomácia aggályosnak tartja a magyar igazságszolgáltatás függetlenségének felszámolására és a sajtószabadság megnyirbálására tett orbáni lépéseket, és a választójogi törvény átalakítását sem díjazzák.

 

Orbán tehát súlyos lebaltázásnak nézett elébe, ám ehelyett a már jelzett szöveg érkezett. Hogy a magyar fél pozitívan tálalta a találkozót a közvéleménynek, az nem meglepő, legföljebb szokás szerint mulatságos: a Szijjártó Péter nevével fémjelzett kommunikációs kommandó méretes tökön rúgásokat is képes baráti vállveregetésként eladni. Ám ezúttal az amerikaiak is meglehetősen fura, még a diplomácia nyelvhez szokott fülnek is túlontúl udvarias hangvételű szöveget adtak ki közlemény gyanánt. Miközben tudható, mi a véleményük Orbánról (a fehérorosz elnökhöz szokták hasonlítani), valamint az általa demokratikusnak nevezett kormányzásról.

Ha ironizálni akarnánk, azt írhatnánk: Eleni Tsakopoulos-Kounalakis csak magának köszönheti, hogy ilyen sokáig kellett várnia az Orbánnal való beszélgetésre. Merthogy, nem elmarasztaló demarche-ot, hanem épp ellenkezőleg, az USA nagyrabecsülését volt hivatott átadni a magyar miniszterelnöknek. Miszerint Orbánban testesül meg a valódi demokrácia, ilyen vezetőkre lenne szükség minden ország, sőt Európa és a világ élén. Nyilván a magyar fél is tudomást szerzett a készülő bókokról, s Orbán Viktor, messze földön ismert szerénysége, valamint visszafogottsága okán, nem akart ilyen dicshimnuszhoz asszisztálni. Ezért húzták-halasztották az amerikai diplomatával való találkozást: nem Orbán stílusa, hogy alattvalói, vagy mások tömjénezzék, idegen tőle az ilyen. Egy szerény falusi fiú ő, akinek nincs szüksége arra, hogy mások fényezzék.

Talán közös fotó is ezért nem készült az amerikai nagykövetasszonnyal: nem akarta Orbán, hogy az amúgy is igen meleg kapcsolat még a valóságosnál is bensőségesebbnek tűnjék.

Merthogy, van valami, ami még a fentieknél is elgondolkodtatóbb: a magyar miniszterelnök és az amerikai nagykövet „találkozójáról” egyetlen fotó sem jelent meg.

Az MTI és mások által közölt fotókon látjuk Eleni Tsakopoulos-Kounalakist, amint a parlamenthez érkezik, látjuk, amint már előre örül a várva várt találkozásnak, látjuk, amint kíséretével együtt liftre vár, és látjuk, amikor távozik az épületből.

Orbánt sehol sem látjuk. Sem a nagykövettel, sem egyedül.

Mintha ott sem lett volna.

Talán nem lehetett fotózni az eseményt – ami azért fölöttébb meglepő lenne. Ilyen találkozásokról számos protokoll fotó készül, még akkor is, ha a tárgyalásokat feszült, vitatkozó légkör jellemzi. Ez a mostani azonban nem ilyen, hanem, mint tudjuk, „igen meleg hangulatú volt, és hasznos”.

Látszólag képtelenségnek tűnik, de azért nem zárható ki teljesen: Orbán ott sem volt a megbeszélésen. Legalábbis tárgyi nyoma nincs. Sem közös fotón, de még egyedül sem látni őt.

Orbánnak egyébként nem ez a mostani az első eltűnése. Tavaly nyáron is volt már hasonló, amikor a hírek szerint Bulgáriában nyaralt. Igaz, sem elindulni, sem hazaérkezni nem látta senki. Odakint sem látták, pedig a külföldön nyaraló magyar miniszterelnökkel mindig összefut egy-két, épp arra járó honfitársunk. Akik aztán, egy közös fotó erejéig megörökíttetik magukat a nagy emberrel.

Olyannyira emlékezetes lehetett a tavalyi bulgáriai nyaralás, hogy Orbán felesége, Lévai Anikó is elfeledkezett róla. Néhány hónappal később ugyanis, amikor a Vatikánban jártak, azt mondta: idén először voltak kikapcsolódni.

Orbánt tehát nem láthattuk az amerikai nagykövettel történő megbeszéléséről készült felvételeken. Hogy miért, legyen az ő édes titkuk.

Október 23-án, az Astoriánál sem láthatjuk majd: megfelelő helyettes híján ugyanis elmarad a Fidesz rendezvénye.

Ezúttal azonban igazolt lesz Orbán hiányzása: a brüsszeli csúcstalálkozón lesz jelenése.

Kíváncsian várjuk a fotókat.

Most & Itt
2011.10.19 10:10

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.