Most & Itt

Kétkulacsosok

Mára már azt sem tudják, hogyan kell igazat mondani. Egyik valótlanságból a másikba csöppennek, fogalmuk sincs, mikor mondanak igazat, és mikor...

Mára már azt sem tudják, hogyan kell igazat mondani. Egyik valótlanságból a másikba csöppennek, fogalmuk sincs, mikor mondanak igazat, és mikor nem. Akkor is hazudnak, amikor nem akarnak. Talán nem is tudják, hogy akarnak-e még valaha nem hazudni.

Maguknak köszönhetik mindezt, saját rögeszméik miatt jutottak idáig, magukat kergették bele ebbe a lehetetlen állapotba. Normálisan innen már aligha lehet visszajönni.

Lehet, nem is érdekli már őket, hogy igazat mondjanak. Kezdetben talán még szégyellték magukat emiatt, később már büszkék voltak, amiért ilyen fifikásan átverték az embereket.

Olyanok, mint a Karinthy Frigyes által kitalált nem-repülő repülőgép. A zseniális találmány nemcsak akkor nem repült, amikor működött: akkor sem tudott repülni, ha elromlott.

Akkor is hazudnak, ha igazat mondanának.

Különös anyagból vannak gyúrva, ezért aztán különös rögeszmékhez ragaszkodnak.

Nem lesz megszorítás, mondják. Közben meg már régen van. Mintha valami szitokszó lenne, mintha a gyerekkorukban a szájukra csaptak volna odahaza, ha ezt mondták.

Megvédésnek mondják, amikor elvesznek valamit, újratervezésnek, a zsákutcát, gazdaságpolitika helyett pedig háborúznak.

Egykulcsosnak mondják a kétkulcsos adórendszert.

Merthogy, tetszik, nem tetszik, ez lesz 2012-től: a felsőbb sávokban más kulccsal adózik majd a jövedelem, mint azoknál, akik bruttóban 202 ezer forintnál kevesebbet keresnek.

Lehet egykulcsosnak mondani, ami kétkulcsos, ám attól még soha nem lett senkiből bombázó, ha szép, hosszú combú nőnek hazudta magát.

Az elhallgatást tájékoztatásnak becézik. A magát közszolgálatinak becéző televízió hírműsora például „elfelejtett” beszámolni arról, hogy a bíróság engedélyezte a rendőrség által nevetséges indokkal betiltott szakszervezeti tüntetéseket.

Hülyének néznek mindenkit, miközben maguk sem hiszik, hogy senki sem emlékszik már arra, hogy az Azonnali és Radikális Adócsökkentés Kormánya néhány éve még mindenről mást mondott, mint amit most mond. Tandíjról, utcai tüntetésről, nyugdíjról, jogbiztonságról, mindenről.

A népnek joga van elkergetni a hazug kormányokat, mondták néhány évvel ezelőtt. Akkor, számításaik szerint, kétmillióan voltak a Kossuth téren.

Most már néhány tízezer embertől is maguk alá kétkulacsosoznak.

Most & Itt
2011.09.21 12:09

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.