Most & Itt

Kétharmad

Magyarországon mostanában mindenki a kétharmadról beszél. Mármint arról, hogy a Fidesznek meglesz-e a kétharmados többsége a következő...

Magyarországon mostanában mindenki a kétharmadról beszél. Mármint arról, hogy a Fidesznek meglesz-e a kétharmados többsége a következő választások után?

 


 

Orbán Viktor is gyakran beszél erről, igaz, a Fidesz örök és megbonthatatlan vezére mindig más mond ezzel kapcsolatban. Először egy jobboldali lap kérdésére kategorikusan azt válaszolta, hogy nem. Mármint, hogy szerinte nem lesz kétharmados többségük 2010 után. Három nappal később már arról beszélt az övéi előtt, hogy nem kell tőlük félni, ők majd arra használják a kétharmadot, hogy megerősítsék a demokráciát és a köztársaságot.

 

Amikor már azt hittük, hogy ez a véleménye lesz a végső, újabb két nap elteltével ismét azt nyilatkozta – ezúttal a Népszabadságnak – hogy szerinte nem lesz meg a Fidesznek a kétharmada.

 

Ne foglalkozzunk azzal, hogy a Fidesz elnöke miért váltogatja ilyen gyakran a véleményét. Magánügy, meg aztán majdnem mindegy. Fontosabb a számunkra, hogy mi lesz itt, ha meglesz a kétharmad? Kétharmad esetén ugyanis bármit megtehet a Fidesz, és aki csak kicsit is ismeri ezt a pártot, annak szemernyi kétsége sem lehet afelől, hogy ezt a bármit meg is teszi.

 

Alkotmányt módosíthat, hogy erősebb legyen a demokrácia, masszívabb a köztársaság. A kormány alá rendelheti a bíróságokat, diktálhat a közmédiáknak, megváltoztathatja a választási rendszert, állampolgársághoz - és szavazati joghoz - juttathatja a határon túli magyarokat.

 

Leválthat és kinevezhet, elszámoltathat és leszámolhat. (Királyhegyi Pál mondta anno Sztálinról, amikor a Szovjetunió nagy vezére viccesen barackot nyomott egy kisfiú buksijára: milyen rendes ember ez a Sztálin, mondta Királyhegyi, pedig le is lövethette volna!)

 

Orbán, ha úri kedve úgy tartja, akár köztársasági elnökké is koronáztathatja magát - kétharmados, vagy annál is nagyobb többséggel megtehet bármit, amihez kedve van. Ha akarja, még a kétharmados törvényeket is eltörölheti. Sőt, nem csak a kétharmados törvényeket, de magát a kétharmadot is.

 

Aki erős demokráciáról és köztársaságról mer nagyot álmodni, annak a törtszámok is útjában vannak.

 

Az Amerikai Magyar Népszava - www.nepszava.com - számára írt cikk írott változata

 

Most & Itt
2009.05.19 23:05

Ajánlott cikkek

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.